Εγκυμοσύνη

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: 9 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

9 «περίεργα» που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) μπορεί να είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή των γυναικών, όμως οι γυναίκες δε μοιάζει να είναι πολύ καλά ενημερωμένες σχετικά με αυτό. Ιδιαίτερα οι Ελληνίδες, παρόλο που όπως φαίνεται τις αφορά περισσότερο.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, επισημαίνει 9 βασικές λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γυναίκα, σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, είτε επειδή μπορεί να το έχει και να μην το υποψιάζεται, είτε επειδή μπορεί να αποτελεί την κύρια αιτία που καθυστερεί να μείνει έγκυος.

Τα αίτιά του δεν είναι διευκρινισμένα

Τα αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί και κατανοηθεί. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις και θεωρίες. Οι περισσότερες συγκλίνουν στην αύξηση των ανδρογόνων που συχνά ευθύνονται για ακμή, έντονη τριχοφυΐα, απώλεια μαλλιών, που είναι συμπτώματα που συχνά παρουσιάζουν οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και υποψιάζουν ότι μπορεί να υποβόσκει το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Η διάγνωση είναι σύνθετη

Για να επιβεβαιωθεί ότι μία γυναίκα έχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, απαιτείται υπέρηχος από τον γυναικολόγο, που θα παρακολουθήσει τον τρόπο που ωριμάζουν τα ωάρια στις ωοθήκες της γυναίκας, ενώ συνδυαστικά χρειάζεται να διεξαχθούν και ορμονολογικές εξετάσεις που θα ελέγχουν τα επίπεδα των ορμονών.

Είναι πιο συχνό στις μεσογειακές γυναίκες

Αυτό συνδέεται προφανώς με την κληρονομικότητα, αλλά και το γονιδιακό και ορμονολογικό προφίλ των μεσογειακών λαών. Φαίνεται δηλαδή ότι υπάρχει μια σύνδεση με τη γενετική προδιάθεση.

Αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη

Η αυξανόμενη παραγωγή ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας, φαίνεται να συνδέεται με το Σύνδρομο. Συνήθως οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις συστήνονται θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα ωορρηξίας που μειώνουν την ινσουλίνη, αλλά και διαιτολογικές αλλαγές. Συστήνεται δηλαδή μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Δυσκολεύει την απώλεια βάρους

Είναι συχνό φαινόμενο οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών να έχουν υπερβάλλον βάρος και να δυσκολεύονται κατά τη διαδικασία απώλειας κιλών, δεδομένου ότι οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τον μεταβολικό τους ρυθμό.

Μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης

Κι αυτό φαίνεται ότι συνδέεται με την ορμονική διαταραχή στις γυναίκες αυτές. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τα επίπεδα των ορμονών παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους στην κατάθλιψη.

Δυσκολεύει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, εξαιτίας της ανισορροπίας των ορμονών, τα ωάρια στις ωοθήκες μπορεί να μην αναπτύσσονται, οπότε δεν επιτυγχάνεται ωορρηξία. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ευθύνεται για τις μισές από όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας στις γυναίκες που μπορούν να αποδοθούν σ΄ αυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές δε θα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί. Τις περισσότερες φορές όμως χρειάζονται να καταφύγουν στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που μπορεί να δώσει τη λύση με τις διαθέσιμες θεραπείες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρά υψηλότερος

Ο κίνδυνος που διατρέχει μία γυναίκα για αποβολή, στην περίπτωση που μείνει έγκυος, είναι της τάξεως περίπου του 10-15% σε κάθε εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό και απαιτείται πιο στενή παρακολούθηση από τον γιατρό της, εάν βέβαια έχει διαγνωστεί με το Σύνδρομο.

Η πρώτη εγκυμοσύνη ανοίγει τον δρόμο

Μια δεύτερη εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα και εύκολα από ό,τι η πρώτη στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, παρά την πιθανή ανάγκη θεραπείας για την επίτευξη της πρώτης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ευεργετική επίδραση της πρώτης εγκυμοσύνης στον ορμονικό μηχανισμό. Παρόλο που σε κάποιες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια ορμονική θεραπεία ή ακόμα και εξωσωματική γονιμοποίηση για την επίτευξη της πρώτη εγκυμοσύνης, η δεύτερη μπορεί να επιτευχθεί με φυσιολογικό τρόπο, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα ο κανόνας.

Κάθε περίπτωση γυναίκας, εξάλλου, με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μοναδική και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση από τον γιατρό της, τονίζει ο Δρ. Παράσχος, ο οποίος επισημαίνει ότι μια γυναίκα που θα απευθυνθεί στον ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εγκαίρως είναι απίθανο να μην καταφέρει να αποκτήσει παιδί. Τονίζει ωστόσο ότι απαιτείται συνεργασία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά συμπτώματα που προκαλεί.