Το σύνδρομο Alice in Wonderland (AIWS) είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί προσωρινά επεισόδια διαστρεβλωμένης αντίληψης και αποπροσανατολισμού. Μπορεί να αισθάνεστε μεγαλύτεροι ή μικρότεροι από ό, τι πραγματικά είστε. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το δωμάτιο που βρίσκεστε – ή τα γύρω έπιπλα – φαίνεται να μετατοπίζονται και τα αισθάνεστε πιο μακριά ή πιο κοντά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Αυτά τα επεισόδια δεν είναι αποτέλεσμα προβλήματος με τα μάτια σας ή ψευδαισθήσεων. Προκαλούνται από αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται το περιβάλλον που βρίσκεστε και πώς βλέπετε το σώμα σας.

Αυτό το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει πολλαπλές αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της αφής και της ακοής. Μπορεί επίσης να χάσετε την αίσθηση του χρόνου. Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται ότι περνά πιο γρήγορα ή πιο αργά από όσο νομίζετε.

Το AIWS επηρεάζει  κυρίως παιδιά και νέοι ενήλικες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας ξεχωρίζουν τις διαταραγμένες αντιλήψεις, αλλά είναι δυνατό να το βιώσουν στην ενήλικη ζωή.

Το AIWS είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο Todd. Αυτό οφείλεται στο ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 από τον Δρ John Todd, Βρετανό ψυχίατρο. Σημείωσε ότι τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου έμοιαζαν πολύ με επεισόδια που γνώρισε ο χαρακτήρας της Alice Liddell στο μυθιστόρημα του Lewis Carroll “Alice’s Adventures in Wonderland”.

Πώς παρουσιάζεται το AWS;

Τα επεισόδια AIWS είναι διαφορετικά για κάθε άτομο και μπορούν να διαφέρουν και μεταξύ τους. Ένα τυπικό επεισόδιο διαρκεί λίγα λεπτά, ενώ κάποια μπορούν να διαρκέσουν έως και μισή ώρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα:

Ημικρανία

Τα άτομα που πάσχουν από AIWS είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες. Ορισμένοι ερευνητές και γιατροί πιστεύουν ότι το AIWS λειτουργεί σαν μια πρώιμη αισθητηριακή ένδειξη ημικρανίας. Άλλοι πιστεύουν ότι το AIWS μπορεί να είναι ένας σπάνιος υποτύπος ημικρανίας.

Παραμόρφωση μεγέθους

Η μικροψία είναι η αίσθηση ότι το σώμα ή τα αντικείμενα γύρω σας μικραίνουν. Η μακροψία είναι η αίσθηση ότι το σώμα ή τα αντικείμενα γύρω σας μεγαλώνουν. Και οι δύο είναι κοινές εμπειρίες κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του AIWS.

Αντιληπτική παραμόρφωση

Εάν αισθάνεστε ότι τα αντικείμενα κοντά σας μεγαλώνουν ή ότι είναι πιο κοντά σας από ό, τι πραγματικά, βιώνετε πελοψία. Το αντίθετο από αυτό είναι η τελεοψία. Είναι η αίσθηση ότι τα αντικείμενα γίνονται μικρότερα ή βρίσκονται πιο μακριά από εσάς από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Χάνεται η αίσθηση του χρόνου

Μερικοί άνθρωποι με AIWS χάνουν την αίσθηση του χρόνου τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι ο χρόνος κινείται γρηγορότερα ή πιο αργά από ό, τι πραγματικά είναι.

Αλλοίωση ήχου

Κάθε ήχος, ακόμη και οι τυπικά σιγανοί, φαίνονται δυνατοί και παρεμβατικοί.

Απώλεια ελέγχου των άκρων ή απώλεια συντονισμού

Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται όταν αισθάνεστε ότι οι μύες ενεργούν ακούσια. Με άλλα λόγια, μπορεί να νιώθετε σαν να μην ελέγχετε τα άκρα σας. Ομοίως, η αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κινείστε ή περπατάτε. Μπορεί να αισθάνεστε αποσυντονισμένοι ή να δυσκολεύεστε να κινηθείτε όπως θα κάνατε συνήθως.

Από τι προκαλείται το AIWS;

Δεν είναι σαφές ακόμα τι προκαλεί το AIWS. Ξέρουμε ότι το AIWS δεν είναι πρόβλημα των ματιών, ούτε θεωρείται αποτέλεσμα παραισθήσεων ή ψυχικών ή νευρολογικών ασθενειών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ασυνήθιστη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο προκαλεί ανώμαλη ροή αίματος στα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται το περιβάλλον και την οπτική αντίληψη. Αυτή η ασυνήθιστη ηλεκτρική δραστηριότητα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών αιτιών.

Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι το 33% των ατόμων που εμφάνισαν AIWS είχαν κάποια μόλυνση, ενώ τόσο το τραύμα στο κεφάλι όσο και οι ημικρανίες συνδέθηκαν με το 6 % των επεισοδίων AIWS. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις AIWS δεν είχαν γνωστή αιτία.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, η ημικρανία θεωρείται η κύρια αιτία AIWS σε ενήλικες. Οι μολύνσεις θεωρούνται η κύρια αιτία AWS στα παιδιά.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • στρες
  • κάποια φάρμακα για τον βήχα
  • χρήση παραισθησιογόνων φαρμάκων
  • επιληψία
  • εγκεφαλικό
  • όγκος στον εγκέφαλο

Αρκετοί παράγοντες συνδέονται με το AIWS. Τα ακόλουθα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του:

  • Ημικρανίες. Το AIWS, όπως προαναφέραμε, μπορεί να είναι ένας τύπος αύρας ή μια αισθητηριακή προειδοποίηση για επερχόμενη ημικρανία. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν επίσης ότι το AIWS μπορεί να είναι ένας υποτύπος ημικρανιών.
  • Λοιμώξεις. Τα επεισόδια AIWS μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα του ιού Epstein-Bar (EBV), που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση.
  • Γενεσιολογία. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών και AIWS, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσετε αυτήν τη σπάνια κατάσταση.

Πώς διαγιγνώσκεται το AIWS;

Δεν υπάρχει καμία δοκιμή εξειδικευμένη για τη διάγνωση του AIWS. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως αυτά που περιγράφονται για το AIWS, ενημερώστε το γιατρό σας και εκείνος μπορεί να είναι σε θέση να κάνει μια διάγνωση αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες ή εξηγήσεις για τα συμπτώματά σας. Πιθανά θα χρειαστεί να κάνετε μαγνητική τομογραφία, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) και εξετάσεις αίματος. Με τις εξετάσεις αίματος ο γιατρός μπορεί να αποκλείσει ή να διαγνώσει ιούς ή λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα AWS, όπως EBV.

Το AWS μπορεί να υποδιαγνωστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεισόδια – τα οποία συχνά διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά – ενδέχεται να μην προκαλούν ανησυχία για τα άτομα που τα βιώνουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Η σύντομη φύση των επεισοδίων μπορεί επίσης να δυσκολέψει τους γιατρούς να μελετήσουν το AΙWS και να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματά του.

Ποιες επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το AIWS. Εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος για να τα χειριστείτε είναι να ξεκουραστείτε και να περιμένετε να περάσουν. Είναι επίσης σημαντικό να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ή το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι τα συμπτώματα δεν είναι επιβλαβή.

Εάν εσείς και ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία που προκαλεί τα επεισόδια, τότε η θεραπεία αυτής της αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός επεισοδίου. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, η θεραπεία τους μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια.

Ομοίως, η θεραπεία μιας λοίμωξης θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή των συμπτωμάτων.

Εάν εσείς και ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι το άγχος παίζει ρόλο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο διαλογισμός και η χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Μπορεί το AWS να έχει επιπλοκές;

Το AΙWS συχνά βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σπάνια προκαλεί οποιεσδήποτε επιπλοκές ή προβλήματα. Αν και αυτό το σύνδρομο δεν είναι προγνωστικό για τις ημικρανίες, είναι πιο πιθανό να τις αναπτύξετε αν έχετε αυτά τα επεισόδια. Σύμφωνα με μία μελέτη, το ένα τρίτο των ατόμων χωρίς ιστορικό ημικρανίας τους εμφάνισαν μετά από AΙWS.

Ποια είναι η προοπτική;

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι αποπροσανατολιστικά, δεν είναι επιβλαβή. Δεν είναι επίσης σημάδι σοβαρότερου προβλήματος.

Τα επεισόδια AΙWS μπορεί να συμβαίνουν αρκετές φορές την ημέρα για πολλές συνεχόμενες ημέρες και στη συνέχεια μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λιγότερα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Το σύνδρομο μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς όταν φτάσετε στην πρώιμη ενηλικίωση.