Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Σύνδρομο Zollinger-Ellison: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το σύνδρομο Zollinger-Ellison είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει πάρα πολλή από την ορμόνη γαστρίνη. Τις περισσότερες φορές, ένας μικρός όγκος (γαστρίνωμα) στο πάγκρεας ή το λεπτό έντερο είναι η πηγή της επιπλέον γαστρίνης στο αίμα.

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου Zollinger-Ellison ;

Το σύνδρομο Zollinger-Ellison χαρακτηρίζεται από όγκους. Αυτές οι αναπτύξεις βρίσκονται συχνότερα στο κεφάλι του παγκρέατος και στο άνω λεπτό έντερο. Οι όγκοι ονομάζονται γαστρινώματα. Τα υψηλά επίπεδα γαστρίνης προκαλούν παραγωγή υπερβολικού οξέος στο στομάχι.

Τα γαστρινώματα εμφανίζονται ως μεμονωμένοι όγκοι ή ως ομαδοποιημένοι όγκοι. Οι μισοί έως τα δύο τρίτα των απλών γαστρινωμάτων είναι καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι. Αυτοί οι όγκοι συχνά εξαπλώνονται στο ήπαρ και στους κοντινούς λεμφαδένες.

Πολλοί άνθρωποι με γαστρινώματα έχουν αρκετούς όγκους ως μέρος μιας πάθησης που ονομάζεται πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου Ι (MEN I). Οι όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στην υπόφυση (εγκέφαλο) και στον παραθυρεοειδή αδένα (λαιμό) καθώς και στο πάγκρεας.

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Απώλεια βάρους
  • Διάρροια
  • Κοιλιακός πόνος, μερικές φορές με αίσθηση καψίματος
  • Σοβαρή καούρα (GERD ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
  • Εντερική αιμορραγία (όπως κόπρανα μαύρα, ή αίμα στα κόπρανα)

Παρατηρούνται παράλληλα έλκη στο στομάχι και στο λεπτό έντερο.

Ποια η θεραπευτική αγωγή και πότε να επικοινωνήσω με το γιατρό μου;

Φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη και άλλα) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτού του προβλήματος. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή οξέων από το στομάχι. Αυτό βοηθά τα έλκη στο στομάχι και το λεπτό έντερο να επουλωθούν και ανακουφίζουν επίσης τον κοιλιακό πόνο και τη διάρροια.

Μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση ενός μόνο γαστρινώματος εάν οι όγκοι δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Σπάνια απαιτείται χειρουργική επέμβαση στο στομάχι (γαστρεκτομή) για τον έλεγχο της παραγωγής οξέων.

Το ποσοστό θεραπείας είναι χαμηλό, ακόμη και όταν βρεθεί νωρίς ο όγκος και αφαιρεθεί. Ωστόσο, τα γαστρινώματα αναπτύσσονται αργά και άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να ζήσουν για πολλά χρόνια μετά την εύρεση του όγκου με καλή ποιότητα ζωής. Τα φάρμακα που καταστέλλουν τα οξέα λειτουργούν καλά για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρό κοιλιακό άλγος που δεν υποχωρεί, ειδικά εάν εμφανίζεται με διάρροια που παραπέμπει σε εντερική αιμορραγία (αίμα στα κόπρανα, μαύρα κόπρανα κτλ).

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved