Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Σύντομες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου: Αποτελούν ένδειξη ενίσχυσης της μνήμης!

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι ο καλός βραδινός ύπνος, πρεπει να είναι αδιάκοπος, αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι σύντομες αφυπνίσεις αποτελούν σημάδι καλού ύπνου, που ενισχύει τη μνήμη. (Κοιμηθείτε και απολαύστε τα οφέλη του καλού ύπνου!)

Οι σύντομες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύουν τη μνήμη;

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι ο πομπός του στρες, η νοραδρεναλίνη, ξυπνά τον εγκέφαλο πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι «μικροδιεγέρσεις», συνδέθηκαν με την εδραίωση της μνήμης, που σημαίνει ότι βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Στην πραγματικότητα, όσο πιο ξύπνιος είναι ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια αυτών των μικροδιεγέρσεων, τόσο καλύτερο είναι για τη μνήμη του. (Κύκλος ύπνου: Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε)

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Celia Kjaerby, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Μεταφραστικής Νευροϊατρικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους, για νέες θεραπείες που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου. (Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κύματα νοραδρεναλίνης; Πώς σχετίζονται με τη μνήμη;

Προηγούμενη έρευνα είχε υποδείξει ότι η νοραδρεναλίνη – μια ορμόνη που αυξάνεται κατά τη διάρκεια του στρες και βοηθά στη συγκέντρωση- είναι ανενεργή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης, αυξάνονται και μειώνονται σαν κύματα κάθε 30 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου NREM (μη γρήγορες κινήσεις των ματιών). Σε κάθε αύξηση, ο εγκέφαλος είναι λίγο ξύπνιος και σε κάθε μείωση κοιμάται. Αυτές οι αφυπνίσεις του εγκεφάλου είναι τόσο σύντομες που το άτομο που κοιμάται δεν τις αντιλαμβάνεται. Αλλά, όσο πιο μεγάλη είναι η αύξηση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αφύπνιση και τόσο πιο πιθανόν είναι να γίνει αισθητή από το άτομο που κοιμάται.

Κατά τη διάρκεια της μείωσης της νορεπινεφρίνης, εμφανίζονται οι λεγόμενες άτρακτοι ύπνου. Αυτές οι σύντομες ταλαντευόμενες εκρήξεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας, συνδέονται με την εδραίωση της μνήμης. Περιστασιακά, η έντονη μείωση της νορεπινεφρίνης, που διαρκεί 3-5 λεπτά, οδηγεί σε περισσότερες άτρακτούς ύπνου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με τις πιο βαθιές μειώσεις της νορεπινεφρίνης είχαν τις καλύτερες αναμνήσεις. (Απώλεια μνήμης: 12 αιτίες που σε κάνουν να ξεχνάς)

Σύμφωνα με την Kjaerby, η μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα αυτών των υπερ-ενισχυτικών ατράκτων ύπνου, και όχι ο ύπνος REM, είναι που καθορίζει το πόσο καλά θυμόμαστε τις εμπειρίες που έχουμε πριν πάμε για ύπνο. (6 εκπληκτικά γεγονότα που σχετίζονται με τον ύπνο REM)

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι βαθιές μειώσεις της νορεπινεφρίνης ακολουθούνταν από μακρύτερες αφυπνίσεις. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αφύπνιση που ακολουθεί και τόσο καλύτερη είναι η ενίσχυση της μνήμης.

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα και παρόλο που ο ανήσυχος ύπνος δεν είναι καλός, το σύντομο ξύπνημα μάλλον αποτελεί φυσικό μέρος των φάσεων του ύπνου που σχετίζονται με τη μνήμη και μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι καλού και όχι κατ΄ ανάγκη κακού ύπνου. (Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει παρενέργειες;)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Waking Up at Night Could Be Your Brain Boosting Your Memory https://www.webmd.com/brain/news/20220803/waking-up-at-night-brain-memory

Memory-enhancing properties of sleep depend on the oscillatory amplitude of norepinephrine https://www.nature.com/articles/s41593-022-01102-9

Memory-enhancing properties of sleep depend on the oscillatory amplitude of norepinephrine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35798980/