Μολυσματικές ασθένειες

Συντροφικότητα, σεξ και COVID-19: Πόσο ασφαλή είναι εν καιρώ πανδημίας;

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και ενώ η καραντίνα μπορεί να ήταν μια υπεροχή ευκαιρία να βρεθείτε μόνοι μαζί με τον σύντροφο σας για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, γεννιούνται απορίες σχετικά με το κατά πόσον αυτή η οικειότητα είναι επικίνδυνη.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Αν και τα έχουμε πει και διαβάσει πολλές φορές μέχρι σήμερα, πάμε να υπενθυμίσουμε τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω της παρατεταμένης στενής επαφής.

Ο ιός μεταφέρεται με αναπνευστικά σταγονίδια που μεταδίδονται με το φτέρνισμα και τον βήχα. Εάν οι άνθρωποι είναι κοντά, τα σταγονίδια ενδέχεται να προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη τους ή ενδεχομένως να τα εισπνεύσουν. Τα ιικά σωματίδια, που ονομάζονται αερολύματα, είναι σε θέση να παραμένουν στον αέρα, ακόμα και όταν ένα μολυσμένο άτομο μιλά, τραγουδά ή αναπνέει. Τα άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ενδεχομένως να εισπνεύσουν τα αερολύματα και να μολυνθούν. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες και να εξαπλωθεί όταν ένα άτομο αγγίξει αυτές τις επιφάνειες και μετά αγγίξει το πρόσωπο του.

Επιπρόσθετα, ο ιός μπορεί να βρεθεί στο σάλιο, το σπέρμα και τα κόπρανα. Το αν υπάρχει στα κολπικά υγρά αυτό είναι μέχρι στιγμής άγνωστο. Το φιλί μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Η μετάδοση του ιού μέσω περιττωμάτων ή κατά τη διάρκεια κολπικής ή πρωκτικής επαφής ή στοματικού σεξ, φαίνεται να είναι εξαιρετικά απίθανη αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται ότι ο ορισμός της «παρατεταμένης στενής επαφής» μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς νέα ερευνητικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια. Ωστόσο, το περπάτημα ή το τρέξιμο με ένα μολυσμένο άτομο θεωρείται χαμηλού κινδύνου, σε αντίθεση με το να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με ένα μολυσμένο άτομο, που θεωρείται υψηλού κινδύνου σενάριο. Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων διαφέρει σχετικά με το τι συνεπάγεται η στενή επαφή και πόσα λεπτά στενής επαφής θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Γενικά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το να βρίσκεστε σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό, για περισσότερο από λίγα λεπτά, μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Πόσο ασφαλής είναι η οικειότητα με τον σύντροφο σας;

Είναι αλήθεια ότι πολλές μορφές οικειότητας, απαιτούν μια πιο κοντινή απόσταση από τα 2 μέτρα που προτείνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονώσετε τον εαυτό σας από τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας. Εάν και οι δύο είστε υγιείς και αισθάνεστε καλά, κρατάτε γενικότερα κοινωνικές αποστάσεις από άλλους ανθρώπους και δεν έχετε εκτεθεί σε κάποιον που είναι θετικός στην COVID-19, το άγγιγμα, το αγκάλιασμα, το φιλί και το σεξ είναι ασφαλή.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το CDC, κάνει λόγο για ασυμπτωματικούς φορείς. Δηλαδή, άτομα που έχουν τον ιό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της περιόδου επώασης (προκαταρκτικά). Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ εμφανή συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο ιός είναι πιθανό να μεταδοθεί μέσω φυσικής επαφής.

Τι γίνεται εάν ο σύντροφος σας ήταν άρρωστος;

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας, έχετε αρρωστήσει με COVID-19 και τώρα αναρρώνετε, το  CDC αναφέρει μερικούς τρόπους πρόληψης, όπως για παράδειγμα το να μην χρησιμοποιείται το ίδιο κρεββάτι και η αποχή από κάθε στενή επαφή, για τουλάχιστον 7 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, σημειώνεται ότι η στενή επαφή πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 72 ώρες, μετά την πτώση του πυρετού. Σύμφωνα ωστόσο, με κάποιες μελέτες, ο ιός μπορεί να είναι μεταδοτικός μέχρι και για 14 ημέρες, οπότε ενδεχομένως να χρειαστεί να αποφύγετε την στενή επαφή για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο που είναι άρρωστο πρέπει να είναι αυτοαπομονομένο και να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε μη κοινόχρηστο χώρο. Υπογραμμίζεται, ότι είναι πολύ σημαντικό να σκουπίζετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζει, να πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες και να λαμβάνετε όλα τα μέτρα που προτείνει το CDC για ένα άρρωστο άτομο.

Από την άλλη, οι αρχές δημόσιας υγείας στο Shenzen της Κίνας, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα ποσοστό μετάδοσης που ανέρχεται στα 14,9% μεταξύ των ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος αυτός ελαχιστοποιείτε όταν το μολυσμένο άτομο αυτοπεριορίζεται, πλένουν όλα τα μέλη πολύ καλά τα χέρια τους και απολυμαίνουν συνεχώς τις επιφάνειες του σπιτιού.

Τι γίνεται αν ο/η σύντροφός σας εργάζεται σε μέρος όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού;

Εάν ο/η σύντροφός σας κάνει μια δουλειά υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα, εργάζεται σε ένα νοσοκομείο ή κάνει μια εργασία κατά την οποία έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, η απόφαση για το πόση οικειότητα θα έχετε μαζί του, όπως και η απόφαση για το αν θα τεθεί σε αυτοπεριορισμό είναι καθαρά προσωπική.

Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δεν επισκέπτονται τις οικογένειες τους και μπαίνουν από μόνοι τους σε καραντίνα μετά τη δουλειά, ενώ άλλοι απλά επιλέγουν να πλένουν καλά τα χέρια τους και να αλλάζουν ρούχα πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Οπότε συζητήστε με τον σύντροφο σας, ποιο από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια, σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς και άνετοι.

Τι γίνεται με την έναρξη μιας νέας σχέσης;

Οι άνθρωποι που θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια νέα σχέση, πρέπει να το σκεφτούν πολύ προσεκτικά. Όλοι μας, αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκούμε κοινωνικές αποστάσεις, ακόμη και αν είναι δύσκολο, προστατεύοντας έτσι τόσο τον εαυτό μας όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστόσο, και πάλι, αυτό είναι μια προσωπική επιλογή, ανάλογα με τα δεδομένα που έχει ο καθένας και τις προτεραιότητες του.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Intimacy, sex, and COVID-19 https://www.health.harvard.edu/blog/intimacy-sex-and-covid-19-2020041519550

Sexuality in Midlife and Beyond https://www.health.harvard.edu/special-health-reports/sexuality-in-midlife-and-beyond?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral

What to Do If You Are Sick https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/steps-when-sick.html

Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.20028423v1.full.pdf

Clinical presentation and virological assessment of hospitalized cases of coronavirus disease 2019 in a travel-associated transmission cluster https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20030502v1