Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Συσκευές εισπνοής για το άσθμα: Σε ποια προβλήματα μπορεί να οδηγήσει η κατάχρηση;

Τα άτομα με άσθμα, έχουν πάντα μαζί τους και χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοής (βήτα-αγωνιστές βραχείας δράσης – SABA), όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνοής, όπως η δύσπνοια και ο συριγμός. Παρόλο που οι εν λόγω συσκευές είναι χρήσιμες, πολλοί τις χρησιμοποιούν ακόμη και όταν δεν τις χρειάζονται πραγματικά. (Σοβαρό άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θεραπεύεται;)

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της φαρμακευτικής εταιρείας Teva, σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών κάνουν υπερβολική χρήση των συσκευών εισπνοής για το άσθμα, σε σημείο που προκαλούνται αρνητικά αποτελέσματα, όπως η έξαρση του άσθματος, ακόμη και ο θάνατος.

Ο Randy Brown, MD, MPH, ειδικός στον τομέα της ψηφιακής υγείας, της ανοσολογίας και των αναπνευστικών ιατρικών υποθέσεων στην Teva και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, μαζί με τους συνεργάτες του, μελέτησαν 359 ασθενείς για τρεις μήνες και διαπίστωσαν ότι το 29% χρησιμοποιούσε τρεις ή περισσότερες συσκευές εισπνοής τον χρόνο. Ανάμεσα σε όσους ξεπέρασαν το όριο, το ποσοστό των παροξύνσεων του άσθματός τους ήταν σημαντικά υψηλότερο. (Κρίσεις άσθματος και κρίσεις πανικού: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θα τις διαχωρίσετε;)

Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές συσκευές εισπνοής της Teva, επιτρέπουν στους ασθενείς να παρακολουθούν τη χρήση τους, αποτρέποντας τυχόν δυσμενή αποτελέσματα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση των συσκευών εισπνοής για το άσθμα;

Τα άτομα με άσθμα, συνηθίζουν να έχουν μαζί τους συσκευές εισπνοής για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους σε περίπτωση δύσπνοιας. Οι εν λόγω συσκευές ωστόσο, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μακροχρόνιες ιατρικές θεραπείες του άσθματος (φάρμακα ελέγχου) και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται υπερβολικά και χωρίς πραγματικό λόγο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019 από Αυστραλούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν υπερβολικά τις συσκευές εισπνοής τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρά ρινικά συμπτώματα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 59% των ατόμων που έκαναν υπερβολική χρήση SABA είχαν μη ελεγχόμενο άσθμα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έκαναν υπερβολική χρήση. (Βιολογικά φάρμακα για το αλλεργικό άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Μια μελέτη του 2016 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι η υπερβολική χρήση της αλβουτερόλης -ένα κοινό φάρμακο στις συσκευές εισπνοής- οδήγησε σε συχνότερα συμπτώματα άσθματος, χειρότερο έλεγχο του άσθματος και αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο Joe K. Gerald, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής και διαχείρισης δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και κύριος συγγραφέας της μελέτης του 2016, υπογράμμισε ότι παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συχνή χρήση των συσκευών εισπνοής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άσθματος,  δυστυχώς προκύπτουν τα αντίθετα αποτελέσματα.  Η χρήση αναπνευστικών συσκευών δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του άσθματος. Τα άτομα που χρειάζονται και χρησιμοποιούν τις συσκευές εισπνοής τους περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, πρέπει να επισκέπτονται έναν αλλεργιολόγο για φαρμακευτική αγωγή, για πραγματική διαχείριση του άσθματός τους, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο των πιο πάνω αρνητικών επιπτώσεων, που προκύπτουν από την κατάχρηση των αναπνευστικών συσκευών. (Άσθμα; ΧΑΠ: Εγκρίνεται το πρώτο γενόσημο φάρμακο από τον FDA)

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια των αεραγωγών των πνευμόνων. Καθιστά δύσκολη την αναπνοή και μπορεί μερικές φορές να κάνει τις φυσικές δραστηριότητες από δύσκολες έως αδύνατες.

Για να κατανοήσετε καλύτερα το άσθμα, θα πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν αναπνέετε. Φυσιολογικά, με κάθε αναπνοή ο αέρας εισέρχεται μέσω της μύτης στους αεραγωγούς και καταλήγει στους πνεύμονες. Στους πνεύμονες, υπάρχουν πολλές μικρές δίοδοι που βοηθούν τη μεταφορά του οξυγόνου του αέρα εντός της αιματικής κυκλοφορίας.

Τα συμπτώματα του άσθματος συμβαίνουν όταν το τοίχωμα των αεραγωγών διογκώνεται και οι μύες γύρω από αυτούς γίνονται σφιχτοί. Στη συνέχεια, βλέννα γεμίζει τους αεραγωγούς μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ποσότητα αέρα που μπορεί να περάσει μέσω αυτών.

Αυτή η κατάσταση πυροδοτεί ένα επεισόδιο άσθματος, το βήχα και την αίσθηση σφιξίματος στο στήθος, που αποτελούν τυπικά συμπτώματα της ασθένειας. (Πρακτικές καλύτερης αναπνοής: Τι αντίκτυπο έχουν στην υγεία;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Happens If You Overuse Your Asthma Rescue Inhaler? https://www.verywellhealth.com/overusing-asthma-inhaler-5323712

Asthma Overview https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/Asthma/Asthma-Overview

Albuterol Overuse: A Marker of Psychological Distress? https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2213219815003785

Understanding reliever overuse in patients purchasing over-the-counter short-acting beta2 agonists: an Australian community pharmacy-based survey https://bmjopen.bmj.com/content/9/8/e028995

Teva Announces New Findings Highlighting Potential of ProAir® Digihaler® (albuterol sulfate) Inhalation Powder to Address Asthma Treatment Challenges https://www.tevapharm.com/news-and-media/latest-news/teva-announces-new-findings-highlighting-potential-of-proair-digihaler-albuterol-sulfate-inhalation-p/