Παιδί

Συστάσεις από το CDC για την επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2021

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την επιστροφή στα σχολεία στα μέσα Σεπτέμβρη, όμως είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν θα είναι μια συνηθισμένη επιστροφή. Η πανδημία της COVID-19 επηρέασε έντονα την σχολική καθημερινότητα, με την πλειοψηφία των μαθητών να παρακολούθησαν online την προηγούμενη σχολική χρονιά, γεγονός που επηρέασε την ψυχολογία και αποδοτικότητα όλων των συμμετεχόντων, από την οικογένεια των μαθητών έως τους εκπαιδευτικούς.

Τι να αναμένουμε τη νέα σχολική χρονιά;

Φυσικά το ερώτημα που κυριαρχεί, είναι πως θα παραμείνουν όλοι ασφαλείς στα σχολεία, και πως θα μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του εξαιρετικά μολυσματικού μεταλλαγμένου στελέχους Δ. Κάποιες συστάσεις που δόθηκαν από το American Academy of Pediatrics (AAP) και το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) είναι:

Τι ισχύει για τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς;

Στην Ελλάδα, οι μαθητές θα λαμβάνουν 2 δωρεάν self-test κάθε εβδομάδα που θα πρέπει να κάνουν, ενώ όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι μάσκες επιστρέφουν και για τους πλήρως εμβολιασμένους;

Μόλις τον Ιούλιο του 2021, το CDC ανακάλεσε την απόφαση του περί χρήσης μάσκας από πλήρως εμβολιασμένα άτομα: ενώ πριν δεν κρίνονταν απαραίτητο, τώρα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του στελέχους Δ, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, ξανά, για όλους. Το εμβόλιο συνεχίζει να προστατεύει τους πολίτες από σοβαρές επιπλοκές της νόσου, μειώνει τις πιθανότητες ανάγκης νοσηλείας σε ΜΕΘ, και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου ύστερα από νόσηση με SARS-CoV-2. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν πως το ιικό φορτίο είναι εξίσου υψηλό στα πλήρως εμβολιασμένα και μη άτομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ο αρχικός σκοπός των εμβολίων ήταν η προστασία από επιπλοκές της νόσου και όχι η μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ποια στρατηγική δούλεψε καλύτερα στα σχολεία των ΗΠΑ;

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη πως τα άτομα από 12 ετών και κάτω δεν εμβολιάζονται ακόμα, επομένως η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά. Τέλος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην μη μετάδοση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, υπήρξε όταν εφαρμόζονταν στα σχολεία συνδυαστικά μέτρα προστασίας, και όχι μια στρατηγική από μόνη της. Συνδυάστηκαν δηλαδή η διατήρηση σωστών μέτρων υγιεινής, η διατήρηση αποστάσεων, η δια ζώσης αλλά και Online μάθηση, ο πλήρης εμβολιασμός όσων επιτρέπονταν να εμβολιαστούν, η χρήση προστατευτικών μασκών και άλλα μέτρα που επιβάλλονται στις σχολικές δομές. Δεν ξεχωρίζει ανάμεσα αυτών κάποιο μέτρο συγκεκριμένα, αλλά ο συνδυασμός τους προσφέρει την μέγιστη προστασία για όλους.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο;

  • Είναι καλό να υπάρχει συζήτηση μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων και μη ατόμων, για να διαλευκανθούν ανησυχίες και προβληματισμοί.
  • Οι γονείς πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά την ανάγκη χρήσης μάσκας και διατήρησης προσωπικών μέτρων υγιεινής.
  • Οποιοσδήποτε νιώθει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, πρέπει να ενημερώνει άμεσα την σχολική δομή, για να μειωθεί η πιθανότητα δημιουργίας εστίας κορωνοϊού.

Συμπερασματικά, το θετικό είναι πως τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης, δίνοντας μια ανάσα ενέργειας για τους μαθητές, οι οποίοι στερήθηκαν την κοινωνικοποίηση με τους συμμαθητές τους για περίπου 1 χρόνο. Αλλά η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει, και για να αποτραπεί ένα μεταγενέστερο lockdown, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας.