Γυναίκα

Τα 4 πιο κοινά προβλήματα της εμμήνου ρύσεως

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι προκαλούν συνήθως μια ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) περιλαμβάνει τα πιο κοινά συμπτώματα της περιόδου, όπως οι ήπιες κράμπες και η κόπωση, τα οποία συνήθως υποχωρούν όταν αρχίζει η περίοδος. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα, πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως η πολύ βαριά ή πολύ ελαφριά περίοδος ή η πλήρης απουσία περιόδου, υποδηλώνοντας άλλα προβλήματα που συμβάλλουν σε έναν μη φυσιολογικό κύκλο. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα.

1. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται 1-2 εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου. Μερικές γυναίκες, βιώνουν μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Άλλες γυναίκες εμφανίζουν λίγα συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει:

Σημειώνεται ότι κάθε μήνα μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλλει. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι άβολο, αλλά γενικά δεν είναι ανησυχητικό, εκτός εάν επηρεάζει τη λειτουργικότητα σε καθημερινές δραστηριότητες. (Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Τι πρέπει να ξέρετε;)

2. Βαριές περίοδοι

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα της εμμήνου ρύσεως είναι η βαριά περίοδος, η οποία ονομάζεται μηνορραγία. Οι βαριές περίοδοι προκαλούν πιο έντονη αιμορραγία από το κανονικό και αιμορραγία για περισσότερες από 5-7 ημέρες.

Η μηνορραγία προκαλείται κυρίως από ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων. (Πόνος περιόδου: 6 λόγοι που δεν είναι φυσιολογικός)

Άλλες αιτίες που οδηγούν σε βαριές περιόδους, είναι:

3. Απουσία περιόδου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν περίοδο, μια κατάσταση που ονομάζεται αμηνόρροια. Η πρωτοπαθής αμηνόρροια είναι η κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα δεν είχε ποτέ περίοδο (πρώτη περίοδος) μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα της υπόφυσης, σε συγγενές ελαττώματα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος ή σε καθυστερημένη εφηβεία. Η δευτερογενής αμηνόρροια είναι μια κατάσταση κατά την οποία σταματούν οι τακτικές περίοδοι μιας γυναίκας για ένα διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο. (Τι μπορεί να σημαίνει η απώλεια περιόδου στην περίπτωση που δεν είστε έγκυος;)

Οι συνήθεις αιτίες πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς αμηνόρροιας στις έφηβες κοπέλες είναι:

Όταν μια ενήλικη γυναίκα δεν έχει περίοδο, η αιτία είναι συνήθως διαφορετική. Οι πιο κοινές αιτίες είναι:

Σημειώνεται ότι μια χαμένη περίοδος μπορεί να σημαίνει απλά εγκυμοσύνη, οπότε δεν τίθεται πάντα θέμα ανησυχίας. Κάντε τεστ εγκυμοσύνης και επισκεφτείτε τον γιατρό σας. (Απώλεια περιόδου: 5 τρόποι για να κάνετε την περίοδό σας πιο τακτική)

4. Επώδυνες περίοδοι

Η περίοδος μπορεί να είναι είτε πιο ελαφριά, είτε πιο βαριά από το κανονικό, την ίδια ώρα που μπορεί να είναι και επώδυνη. Οι κράμπες είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, οι οποίες οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας κατά την έναρξη της περιόδου. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσμηνόρροια. Η εξαιρετικά επώδυνη έμμηνος ρύση, οφείλεται συνήθως σε κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, όπως: