Υγεία των δοντιών

Τα 6 πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα

Τα περισσότερα κοινά οδοντικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν με βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, υγιεινή διατροφή και τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους.

Η ατομική εκπαίδευση για τα κοινά οδοντικά προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν είναι πολύ βοηθητική για σωστή πρόληψη. (Βούρτσισμα δοντιών: Είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες η καλύτερη επιλογή;)

Ποια είναι τα πιο κοινά οδοντικά προβλήματα;

1. Κακή αναπνοή

Η κακή αναπνοή είναι ενοχλητική. Μελέτες δείχνουν ότι κάποια οδοντική πάθηση ευθύνεται για το 85% των ατόμων με κακή αναπνοή, όπως:

Η χρήση στοματικού διαλύματος μειώνει την κακοσμία του στόματος, αλλά η χρόνια κακή αναπνοή απαιτεί επίσκεψη στον οδοντίατρο. (9 νυχτερινές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία και την επόμενη μέρα)

2. Φθορά των δοντιών

Η φθορά των δοντιών (τερηδόνα) προκαλείται από τον συνδυασμό της οδοντικής πλάκας με τα σάκχαρα της τροφής, όπου παράγονται οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών. (Περιοδοντίτιδα: Διπλασιάζει τις πιθανότητες υπέρτασης)

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας είναι το καθημερινό βούρτσισμα, δύο φορές την ημέρα, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αποφυγή σνακ και γλυκών ποτών. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για περισσότερους τρόπους διατήρησης της υγείας των δοντιών σας. (Τι φανερώνουν τα δόντια για την υγεία μας;)

3. Νόσος των ούλων (Ουλίτιδα-Περιοδοντίτιδα)

Η ουλίτιδα είναι στη πραγματικότητα μόλυνση των ούλων, η οποία είναι η σημαντικότερη αιτία απώλειας δοντιών. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και των καρδιακών προβλημάτων.

Όλοι οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο ουλίτιδας, αλλά είναι πιο κοινό πρόβλημα για άτομα 30 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, μαζί με τον διαβήτη και την ξηροστομία.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

4. Καρκίνος του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και είναι πιο συχνή μετά την ηλικία των 40 ετών.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου καρκίνου του στόματος είναι:

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος ή του λαιμού περιλαμβάνουν:

  • Πληγές
  • Εξογκώματα
  • Τραχιές περιοχές στο στόμα
  • Δυσκολία στο μάσημα ή στην κίνηση της γλώσσας ή της γνάθου

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος. (6 τρόποι για μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου)

5. Διάβρωση των δοντιών

Διάβρωση των δοντιών σημαίνει απώλεια της δομής των δοντιών που προκαλείται από το οξύ που προβάλλει το σμάλτο.

Τα συμπτώματα της διάβρωσης κυμαίνονται από απλή ευαισθησία των δοντιών έως πιο σοβαρά προβλήματα, όπως το σπάσιμο των δοντιών. Η διάβρωση των δοντιών είναι συχνή, αλλά μπορεί να προληφθεί εύκολα με την κατάλληλη στοματική φροντίδα.

6. Ευαισθησία των δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας πόνο και δυσφορία και είναι αποτέλεσμα:

  • Κατανάλωσης γλυκών
  • Εισπνοής κρύου αέρα
  • Κατανάλωσης ζεστών ροφημάτων
  • Κατανάλωσης κρύων ποτών
  • Κατανάλωσης παγωτού

Τα ευαίσθητα δόντια κάνουν επώδυνο το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη οδοντική φροντίδα. Συζητήστε με τον γιατρό σας. (Οδοντιατρικές εξετάσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε)