Μολυσματικές ασθένειες

Aντισώματα έναντι της COVID-19: Νεότερα δεδομένα

Μπορούν τα αντισώματα να μας προστατεύσουν από μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον SARS-CoV-2;
Μπορούν τα αντισώματα να μας προστατεύσουν από μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον SARS-CoV-2;

Τι προκαλεί η νόσος Covid-19;

Παρόλο που η οικογένεια των κορωνοϊών είναι εδώ και αρκετά χρόνια γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, το ξέσπασμα της πανδημίας λόγω του SARS-CoV-2 ήταν αυτό που επέτρεψε την μελέτη και κατανόησή τους σε βάθος. Ο SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο τύπου 2, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό ως νόσος COVID-19. Νεότερα δεδομένα ήλθαν στο φως να δηλώσουν ότι η Covid 19 είναι περισσότερο μια αγγειακή ασθένεια, πολυσυστημική νόσος, καθώς η πρωτεϊνη ακίδα του κορωνοϊού προκαλεί ενδοθηλιακές βλάβες και επιτίθεται και βλάπτει το αγγειακό σύστημα σε κυττρικό επίπεδο. Τα ευρήματα αυτά βοηθούν τους κλινικούς ιατρούς να εξηγήσουν σε επίπεδο οργανισμού την μεγάλη ποικιλία των φαινομενικά μη συνδεδεμένων επιπλοκών της νόσου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Covid-19;

Η διάγνωση της COVID-19 γίνεται με την ανίχνευση γενετικού υλικού σε ανθρώπινα κύτταρα με τη μέθοδο αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Επίσης, η διάγνωση μια παρελθοντικής λοίμωξης από τη νόσο γίνεται με τεστ αντισωμάτων. Όμως, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα στην επιστημονική κοινότητα το αν τα αντισώματα προστατεύουν τον οργανισμό από μια δεύτερη λοίμωξη από τον ιό.

Πώς αντιδρά ο οργανισμός όταν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2;

Αφού νοσήσουν με την ασθένεια COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αντισώματα για να την καταπολεμήσουν. Τα αντισώματα είναι ειδικά μόρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και συμμετέχουν στην προστασία του οργανισμού έναντι σε παθογόνα. Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με τέτοια αντισώματα είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά από την COVID-19.

Μια από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, με επικεφαλής την δρ. Lynn Penberthy, είχε ως στόχο να εξετάσει την επίδραση που έχουν τα αντισώματα ορού έναντι στον SARS-CoV-2. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά στον προσδιορισμό ευπαθών ομάδων, καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών έναντι στην COVID-19.

Πώς τα αντισώματα εμποδίζουν μια δεύτερη μόλυνση;

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 3 εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν τεστ αντισωμάτων για τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19. Τα ευρήματα έδειξαν ότι περίπου το 11% των ατόμων είχε αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, ενώ πάνω από 88% των περιπτώσεων έδωσαν αρνητικό τεστ, δηλαδή δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Επίσης, για περίπου 1% των δειγμάτων ήταν αδύνατο να βγει κάποιο συμπέρασμα. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι τα άτομα που έδωσαν αρνητικό τεστ αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία από τα άτομα που έδωσαν θετικό τεστ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν νοσήσει με την COVID-19 μετά την πρώτη μελέτη και έκαναν δειγματοληψίες ανά χρονικά διαστήματα των 30 ημερών, δηλαδή στις ημέρες 1-30,31-60, 61-90 και πάνω από 90 ημέρες αφού είχαν νοσήσει. Βρέθηκε ότι το 18,4% των ασθενών που ήταν θετικοί στο τεστ αντισωμάτων στην πρώτη φάση της μελέτης, εμφανίστηκαν ως αρνητικοί σε ένα από τα τεστ αντισωμάτων που ακολούθησαν.

Σε κάθε χρονικό διάστημα περίπου 3-4% των ανθρώπων που είχαν αρνητικό τεστ αντισωμάτων νόσησαν με COVID-19.  Ωστόσο, όσοι είχαν ήδη αντισώματα είχαν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν με το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα, μόνο 0,3% των ανθρώπων με αντισώματα έδωσαν θετικό τεστ στην COVID-19 πάνω από 90 μέρες μετά. Συνεπώς, οι άνθρωποι χωρίς αντισώματα είχαν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν την COVID-19. Όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι έχουν θετικό τεστ αντισωμάτων έχουν μικρότερο ρίσκο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης έδειξε ότι άτομα με θετικό τεστ αντισωμάτων είχαν αρχικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν και θετικό PCR τεστ, αλλά οι πιθανότητες μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως η οροθετικότητα, δηλαδή το να είναι κανείς φορέας ενός ιού, συνδέεται με την προστασία από τη μόλυνση. Όμως, παραμένει άγνωστη η διάρκεια της προστασίας, καθώς και το αν εξασθενεί με τον καιρό. Όπως δηλώνει και η δρ. Penberthy, υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά την κατανόηση του μοριακού τρόπου δράσης του SARS-CoV-2 και απαιτείται ακόμα αρκετή έρευνα. Ωστόσο, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι αρκετά ελπιδοφόρα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Antibodies Protect Against COVID-19 Reinfection https://newsinhealth.nih.gov/2021/04/antibodies-protect-against-covid-19-reinfection

Association of SARS-CoV-2 Seropositive Antibody Test With Risk of Future Infection https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33625463/

Real-world data suggest antibody positivity to SARS-CoV-2 is associated with a decreased risk of future infection https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33354682/

SARS-CoV-2 Spike Protein Impairs Endothelial Function via Downregulation of ACE 2 https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902?fbclid=IwAR0Xfuil_dzkO600imRYxi0UI-E4tjNygWN74AulRy2d6Hd46zgqtQSvPFA