Πρόληψη και θεραπεία

Τα άτομα μακροβιότερων οικογενειών διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare, τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό μακροβιότητας έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Τα άτομα που προέρχονται από μακροβιότερες οικογένειες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 4.559 μακρόβιους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη Long Life Family Study και τις οικογένειές τους. (Ποια είναι τα φυσιολογικά σημάδια γήρανσης;)

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που γεννήθηκαν σε  οικογένειες με ιστορικό μεγάλης διάρκειας ζωής, είχαν κληρονομικούς βιοδείκτες που μείωναν την πιθανότητά τους να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Με απλά λόγια, διαπιστώθηκε ότι σημαντικό ρόλο στον διαβήτη, παίζουν γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη μακροβιότητα. (Διαβήτης τύπου 2: Τα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο)

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναλύοντας τα δεδομένα τους βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης:

  • Μόνο το 3,7% των ατόμων που γεννήθηκαν σε οικογένειες με ιστορικό μακροζωίας και το 3,8% των συζύγων τους, ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2
  • Ανάμεσα στα άτομα 45-64 ετών, τα ποσοστά διαβήτη ήταν 3,6 (απόγονοι) και 3,0 (σύζυγοι) ανά 1.000 άτομα – έτη, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό που το ποσοστό ανερχόταν στο 9,9 ανά 1.000 άτομα – έτη
  • Ανάμεσα στα άτομα 65 ετών και άνω, τα ποσοστά διαβήτη ήταν 7,2 και 7,4 ανά 1.000 άτομα – έτη αντίστοιχα, σε σύγκριση με 8,8 ανά 1.000 άτομα – έτη στον γενικό πληθυσμό

Γιατί οι σύζυγοι των ατόμων που περιέρχονται από μακρόβιες οικογένειες διατρέχουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη;

Όσον αφορά τους συζύγους των ατόμων που προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό μακροζωίας, που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες γενετικές προδιαθέσεις που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές θεωρούν ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο λόγω κοινών  περιβαλλοντικών παραγόντων. (Διαβήτης τύπου 2: Μπορεί να ρυθμιστεί με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;)

Σύμφωνα με την Iva Miljkovic, MD, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, οι σύζυγοι των ατόμων που γεννήθηκαν σε μακρόβιες οικογένειες, που συμμετείχαν στη μελέτη, έτειναν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και ήταν σωματικά δραστήριοι. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.  Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι προστατευτικοί οικογενειακοί, γενετικοί, βιολογικοί και πιθανώς επιγενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης στους απογόνους, ενώ για τους συζύγους τους, καθοριστικό ρόλο παίζει ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής. (Διαβήτης: Πως αναπτύσσεται και πως μπορείτε να τον αποφύγετε;)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2;

Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει στο σύνολο των δεδομένων που δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται τόσο με γενετικούς παράγοντες, όσο και με τον τρόπο ζωής. (Διαβήτης τύπου 2: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν ριζικά τη ζωή σας)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως υπάρχουν ορισμένοι βιοδείκτες που αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, έτσι υπάρχουν και ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο. 

Η Kathleen Alanna Page, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία του πανεπιστημίου, υπογράμμισε ότι:

  • Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει διαβήτη, οι πιθανότητες των παιδιών του να αναπτύξουν διαβήτη είναι υψηλότερες.
  • Ορισμένες εθνοτικές και φυλετικές ομάδες, όπως οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι, έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, εν μέρει λόγω των γονότυπών τους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση, θα εμφανίσουν απαραίτητα διαβήτη. Εδώ ακριβώς είναι που έρχεται ο τρόπος ζωής για να κάνει την διαφορά. Σύμφωνα με την Page:

  • Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά τη γήρανση, δεδομένου ότι συνήθως το σωματικό τους λίπος αυξάνεται και η μυϊκή τους μάζα μειώνεται (δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη)
  • Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
  • Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή και ο δραστήριος τρόπος ζωής, μπορούν να αποτρέψουν τον διαβήτη ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2;

Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Για τις έγκυες γυναίκες, η άσκηση και η απώλεια βάρους, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, που μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

If You’re From a Long-Living Family, You Might Have a Lower Risk of Diabetes https://www.verywellhealth.com/diabetes-risk-family-longevity-5271155

Trends in Prevalence of Type 1 and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents in the US, 2001-2017 https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2783420

How Are Income and Wealth Linked to Health and Longevity? https://www.urban.org/sites/default/files/publication/49116/2000178-How-are-Income-and-Wealth-Linked-to-Health-and-Longevity.pdf

Low Risk for Developing Diabetes Among the Offspring of Individuals With Exceptional Longevity and Their Spouses https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcdhc.2022.753986/full