Διατροφή

Τα αυγά είναι επικίνδυνα για την υγεία της καρδιάς;

Η χοληστερίνη που προέρχεται από τα αυγά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, για τους περισσότερους ανθρώπους ένα αυγό την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου τύπου καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, καλό είναι να μην καταναλώνετε περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα εάν πάσχετε από διαβήτη ή άλλες καρδιακές παθήσεις. Εάν καπνίζετε, να θυμάστε ότι είστε πιο επιρρεπείς στις καρδιακές παθήσεις, άρα και εσείς δεν συνιστάται να ξεπερνάτε τα τρία αυγά την βδομάδα.

Παλαιότερα, θεωρείτο ότι η χοληστερίνη στα αυγά προερχόταν από τους κρόκους και γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα LDL (κακής) χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, ήταν πολύ λογικό να συνιστάται η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης. Από τότε ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης που υπάρχει στο σώμα μας, παράγεται από το συκώτι και δεν προέρχεται από την χοληστερίνη που καταναλώνουμε. Ειδικότερα, το συκώτι διεγείρεται και παράγει χοληστερίνη κυρίως από τα κορεσμένα λιπαρά και το επεξεργασμένο λίπος που προέρχεται από τη διατροφή μας και όχι από τη χοληστερίνη που υπάρχει σε ένα τρόφιμο.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει λίγο κορεσμένο λίπος, περίπου 1,5 γραμμάρια (g) και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία κάνουν καλό στα μάτια
  • Χολίνη, η οποία κάνει καλό στον εγκέφαλο και τα νεύρα
  • Διάφορες βιταμίνες (Α, Β και D). Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 270 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α και 41 IU βιταμίνης D
  • Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 72 θερμίδες

Μπορεί να καταναλώνει κάποιος με ασφάλεια ένα αυγό την ημέρα;

Οι αποδείξεις ότι η χοληστερίνη που περιέχει ένα αυγό την ημέρα, είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους προέρχονται από πολλές μελέτες που διεξάχθηκαν στο Χάρβαρντ. Αυτές οι μελέτες, για να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εδώ και πολλές δεκαετίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές τους συνήθειες και τις ιατρικές παθήσεις που αντιμετώπιζαν.

Όλες, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν μέχρι ένα αυγό την ημέρα, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει μεγάλη σημασία το τι τρώει κάποιος μαζί με τα αυγά, όπως το κορεσμένο λίπος που υπάρχει στο βούτυρο, το τυρί, το μπέικον, τα λουκάνικα κλπ. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι που αυξάνουν την χοληστερίνη στο αίμα και όχι το ίδιο το αυγό.

Επιπρόσθετα, οι άσπρες φρυγανιές, τα αρτοσκευάσματα και οι τηγανιτές πατάτες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Πόσο συχνά μπορείτε να τρώτε αυγά;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι κάποιος μπορεί να καταναλώνει αυγά δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα, δύο αυγά τη φορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο από ένα αυγό την ημέρα.

Μπορεί επίσης να καταναλώνει τα αυγά του με:

  • Φρέσκα λαχανικά
  • Βότανα και μπαχαρικά
  • Πράσινο τσίλι ή σάλτσα
  • Φρυγανιές
  • Βούτυρο μαργαρίνης (με μειωμένα κορεσμένα και επεξεργασμένα λιπαρά)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved