Υγεία Δέρματος

Τα χρωματισμένα αντιηλιακά προστατεύουν περισσότερο το δέρμα;

Τα χρωματισμένα αντηλιακά δημιουργούνται με βάση ορυκτά και έχουν μια πρόσθετη βάση χρώματος, η οποία βοηθά στο μαύρισμα και ταυτόχρονα προστατεύει το δέρμα. Αυτά τα αντηλιακά σκευάσματα, χάρη στην ικανότητα τους να αποκλείουν το ορατό φως, βοηθούν και σε ορισμένες δερματικές παθήσεις.

Τι είναι το ορατό φως και πώς μπορεί να επηρεάσει το δέρμα;

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) και το ορατό φως είναι και τα δύο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελείται από τρία διαφορετικά μήκη κύματος: UVA, UVB και UVC. Το UVC απορροφάται κυρίως από τη στιβάδα του όζοντος, έτσι τα UVA και UVB είναι τα κύρια μήκη κύματος που διεισδύουν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα επιβλαβή αποτελέσματα του υπεριώδους φωτός στο δέρμα έχουν τεκμηριωθεί ήδη από μελέτες και συγκεκριμένα το UVA ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ το UVB ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος.

Το ορατό φως, όπως και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι «προϊόν» κυρίως του ήλιου, ενώ προέρχεται και από τεχνητές πηγές, όπως από μια οθόνη ή από ένα λαμπτήρα. Πρόκειται για το τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που μπορεί να δει κάποιος με γυμνό μάτι. Το ορατό φως έχει αρκετές θεραπευτικές χρήσεις που σχετίζονται με το δέρμα σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, όπως η θεραπεία των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων, η αφαίρεση ανεπιθύμητων τριχών και η θεραπεία της ακμής και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών. Αλλά, λόγω του ότι διεισδύει πολύ βαθύτερα στο δέρμα σε σύγκριση με την υπεριώδη ακτινοβολία έχει και αρνητικές συνέπειες για το δέρμα. Για παράδειγμα, το ορατό φως έχει συσχετιστεί με την επιδείνωση διαταραχών υπερβολικής χρώσης του δέρματος, όπως το μελάσμα και ο μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός (σκούρα σημάδια στο δέρμα). Μία μελέτη έδειξε ότι το ορατό φως προκαλεί πιο αισθητό και επίμονο υπερχρωματισμό ειδικά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Ποια συστατικά περιέχουν τα χρωματισμένα αντιηλιακά και πώς επιδρούν στο δέρμα;

Τα αντηλιακά περιέχουν φίλτρα που εμποδίζουν τα UVA και UVB της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά δεν είναι σχεδιασμένα για να εμποδίζουν το ορατό φως. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν το αντιηλιακό είναι ορατό στο δέρμα. Τα σωματίδια στα άχρωμα αντηλιακά είναι «νανοποιημένα» (μικρότερα) για να μειώνεται η λευκή εικόνα τους στο δέρμα και αφού είναι σχεδιασμένα για να είναι αόρατα στο δέρμα δεν μπορούν να εμποδίσουν το ορατό φως.

Τα χρωματισμένα αντηλιακά συνδυάζουν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας ευρέος φάσματος, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, με πρόσθετες χρωστικές ουσίες (χρωστική διοξειδίων τιτανίου  και οξειδίων σιδήρου) που δημιουργούν το ορατό χρώμα που μπορεί να αντανακλά το ορατό φως. Η έγχρωμη βάση των χρωματισμένων αντηλιακών δημιουργείται με την ανάμιξη διαφορετικών ποσοτήτων μαύρων, κόκκινων και κίτρινων οξειδίων σιδήρου με διοξείδιο του τιτανίου χρωστικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφοροι τόνοι χρωματισμένου αντηλιακού που ταιριάζουν σε οποιονδήποτε τόνο δέρματος. Να σημειώσουμε ότι ενώ αυτές οι χρωστικές θεωρούνται ανενεργές, έχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων σε οξείδια σιδήρου που περιέχονται σε προϊόντα μάσκαρας, αλλά γενικά αυτά τα συστατικά φαίνεται ότι δεν προκαλούν παρενέργειες.

Πώς τα χρωματισμένα αντηλιακά βοηθούν στις δερματικές παθήσεις;

Τα χρωματισμένα αντηλιακά προσφέρουν άμεση λάμψη στο δέρμα. Ταυτόχρονα βοηθούν στην προστασία του δέρματος τόσο από το φως του ήλιου, όσο και από το τεχνητό φως.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, τα χρωματισμένα αντηλιακά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα που είναι επιρρεπή σε υπερχρωματισμό. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα τους να αποκλείουν το ορατό φως, το οποίο επιδεινώνει αυτές τις δερματικές καταστάσεις. Έχει αποδειχθεί ότι τα χρωματισμένα αντηλιακά μειώνουν τις υποτροπές μελασμάτων περισσότερο από τα άχρωμα αντηλιακά ευρέος φάσματος. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον υπερχρωματισμό. Τέλος, το οξείδιο του σιδήρου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα του μπλε φωτός που προέρχεται από συσκευές.

Συμπερασματικά

Τα χρωματισμένα αντηλιακά βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος που σχετίζεται με την ηλικία (χάρη στα φίλτρα UVA), στην πρόληψη των αλλαγών του δέρματος που προκαλούν καρκίνο (χάρη στα φίλτρα UVB) και στην προστασία από την υπερβολική μελάγχρωση (χάρη στη βάση του χρώματος που εμποδίζει το ορατό φως).

Μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής ή και στο διαδίκτυο, αλλά να έχετε κατά νου ότι εάν είστε επιρρεπής σε υπερχρωματισμό ή μελάσμα, πρέπει να επιλέξετε ένα χρωματισμένο αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του σιδήρου.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tinted sunscreens: Benefits beyond an attractive glow https://www.health.harvard.edu/blog/tinted-sunscreens-benefits-beyond-an-attractive-glow-2020071320534

Influence of visible light on cutaneous hyperchromias: Clinical efficacy of broad-spectrum sunscreens https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29381828/

Prevention of melasma relapses with sunscreen combining protection against UV and short wavelengths of visible light: a prospective randomized comparative trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25443629/

Impact of long-wavelength UVA and visible light on melanocompetent skin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20410914/

Dark patches on the face may be melasma https://www.health.harvard.edu/blog/dark-patches-on-the-face-may-be-melasma-2018101915058