Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα;

O CDC εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τα εποχιακά εμβόλια γρίπης, σημειώνοντας ότι τα εν λόγω εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα με το εμβόλιο COVID-19 χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι ανανεωμένες συστάσεις του CDC υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 μπορούν να χορηγούνται ταυτόχρονα. Μια σύσταση που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη, η οποία ανέφερε ότι τα δύο εμβόλια πρεπει να χορηγούνται σε διάστημα 2 εβδομάδων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την Lisa A. Grohskopf, υπεύθυνη στο Τμήμα γρίπης του CDC, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πολύ σημαντικός στο πλαίσιο της πανδημίας. Σήμερα, βλέπουμε ότι οι περισσότερες νοσηλείες στα νοσοκομεία αφορούν τη νόσο COVID-19 και ότι η γρίπη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ωστόσο, αναμένουμε να ξεσπάσει μια επιδημία γρίπης τώρα που ο καιρός αλλάζει, όπως συμβαίνει τους περισσότερους χειμώνες. Σε περίπτωση λοιπόν που εμφανιστεί ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και COVID-19, τα συστήματα υγείας θα υπερφορτωθούν και δεν θα μπορούν να περιθάλψουν τους ασθενείς όπως πρεπει. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός και για τις δύο ασθένειες είναι πολύ σημαντικός.

Οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης είναι σημαντικοί;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το CDC συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης για όλους τους ανθρώπους 6 μηνών και άνω και κυρίως για αυτούς που ταλαιπωρούνται από υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Σύμφωνα με το CDC, ο εμβολιασμός θα μειώσει τόσο τις σοβαρές περιπτώσεις γρίπης, όσο και τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια, τα οποία τείνουν να συγχέονται με τα συμπτώματα της COVID-19. Ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός θα μειώσει τις νοσηλείες και τους θανάτους, πράγμα που θα ανακουφίσει τα συστήματα υγείας.

Τα άτομα που πρ;eπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για την γρίπη είναι:

  • Όλοι οι άνθρωποι άνω των 6 μηνών, εκτός μερικών εξαιρέσεων
  • Όλοι όσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από την γρίπη
  • Άτομα άνω των 65 ετών
  • Άτομα με άσθμα
  • Άτομα με διαβήτη
  • Άτομα με καρδιακές παθήσεις
  • Άτομα με χρόνιες πάθησης
  • Έγκυες
  • Παιδιά κάτω των 5 ετών

Τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα;

Σε ότι αφορά τη σύσταση της ταυτόχρονης λήψης των εμβολίων γρίπης και COVID-19, παρόλο που υπάρχουν λίγα δεδομένα, η εμπειρία των ειδικών με διάφορους συνδυασμούς εμβολίων έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση και οι πιθανές παρενέργειες είναι οι ίδιες, είτε τα εμβόλια χορηγούνται ξεχωριστά, είτε μαζί.

Στην βάση αυτής της εμπειρίας, δεν αναμένονται ασυνήθιστα και απροσδόκητα προβλήματα ασφαλείας με την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων γρίπης και COVID-19, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την ταυτόχρονη χορήγηση των δύο εμβολίων. Υπάρχουν πολλά άλλα εμβόλια που χορηγούνται ταυτόχρονα. Ο κόσμος αναρωτιέται αν το ανθρώπινο σώμα μπορεί να χειριστεί ταυτόχρονα δύο εμβόλια και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική. Το εμβόλιο MMR, που χορηγείται στα παιδιά είναι στην πραγματικότητα ένα κοκτέιλ τριών εμβολίων και το MMRV είναι ένα κοκτέιλ τεσσάρων εμβολίων. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων γρίπης και COVID-19.