Πρόληψη και θεραπεία

Τα εμβόλια HPV συνέβαλαν στη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε δραματικά μετά την εισαγωγή της πρώτης γενιάς εμβολίων HPV, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας μελέτης. Το εμβόλιο προστατεύει από πολλαπλά στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet και χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ομάδες γυναικών που έκαναν τα εμβόλια το 2008 στην Αγγλία, όταν ξεκίνησε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV στη χώρα. Οι ομάδες αυτές περιλάμβαναν άτομα που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 έως 13 ετών, σε ηλικία 14 έως 16 ετών και σε ηλικία 16 έως 18 ετών, αντίστοιχα. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα από τις εμβολιασμένες ομάδες με δεδομένα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν το εμβόλιο.

Μέσω της μοντελοποίησης δεδομένων χρησιμοποιώντας πληροφορίες από ένα εθνικό μητρώο καρκίνου, οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε περίπου 448 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2006 και της 30ής Ιουνίου 2021. Υπολόγισαν επίσης ότι το εμβόλιο απέτρεψε περίπου 17.325 περιπτώσεις προκαρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο εάν δεν αντιμετωπιστούν. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση κατά 87% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη νεότερη ομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Οι ομάδες που έλαβαν το εμβόλιο όταν ήταν μεγαλύτερες σε ηλικία είδαν μειωμένες αλλά και πάλι σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τα άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο Cervarix, το οποίο έκτοτε έχει αποσυρθεί εθελοντικά από την αγορά. Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με το παρόμοιο εμβόλιο Gardasil HPV, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2006 και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012.

Σήμερα στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου εκτιμά ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 14.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας φέτος, ποσοστό που έχει μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν επί του παρόντος να κάνουν τα παιδιά το εμβόλιο κατά του HPV γύρω στην ηλικία των 11 ή 12 ετών. Αλλά μπορείτε να το ξεκινήσετε ήδη από την ηλικία των 9 ετών και συνιστάται για όλους μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Όσοι είναι μεγαλύτεροι από 26 ετών και δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του HPV μπορούν ακόμα να κάνουν, αλλά το CDC συνιστά να συζητήσουν πρώτα για την απόφαση αυτή με τον γυναικολόγο τους. Μέχρι τα 26, λέει το CDC, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό, οπότε υπάρχει μικρότερο όφελος από το να εμβολιαστούν σε αυτό το σημείο.

Οι αρχικές εκδόσεις του εμβολίου HPV, συμπεριλαμβανομένων των Cervarix και Gardasil, προστάτευαν μόνο από μερικά στελέχη του ιού. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Gardasil προστατεύουν από περισσότερα στελέχη. Και δεν πρόκειται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – οι λοιμώξεις από τον HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του λαιμού και του πρωκτού, ο οποίος έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Έτσι, ο εμβολιασμός των παιδιών σας κατά του HPV συμβάλλει στην προστασία τους τόσο από τον ιό όσο και από διάφορους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

HPV Vaccination Recommendations https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/hcp/recommendations.html

Cancer Stat Facts: Cervical Cancer https://seer.cancer.gov/statfacts/html/cervix.html

The effects of the national HPV vaccination programme in England, UK, on cervical cancer and grade 3 cervical intraepithelial neoplasia incidence: a register-based observational study https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02178-4/fulltext

Large Study Confirms that HPV Vaccine Prevents Cervical Cancer https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2020/hpv-vaccine-prevents-cervical-cancer-sweden-study

HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32997908/

Cervical Cancer Rates Have Dropped Among Young Women in the United States https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/research/articles/cervical-cancer-rates-young-women.htm