Καρδιά και αγγεία, Καρκίνος

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και είναι αμφίβολο αν συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος

Ηλεκτρονικό ΄τσιγάρο
Ηλεκτρονικό ΄τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και δημιουργούν ατμό που περιέχει νικοτίνη, προσφέρονται συχνά ως λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση από τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, η καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού American Journal of Preventive Medicine του Οκτωβρίου του 2018.

Τα στοιχεία προέρχονταν από περίπου 70.000 άτομα που συμμετείχαν σε δύο έρευνες του National Health Interview Surveys. Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, οι άνθρωποι που κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα καθημερινά σχεδόν τριπλασίαζαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τους, σε σύγκριση με τον σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου καπνίζουν και κανονικά τσιγάρα. Η χρήση των δύο προϊόντων καθημερινά συνδέθηκε με μια σχεδόν πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών από τα συμβατικά τσιγάρα, κάθε προϊόν απελευθερώνει πολύ λεπτά σωματίδια και άλλες τοξίνες που μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να ενθαρρύνουν την πήξη του αίματος, από τα οποία και τα δύο μπορούν να προωθήσουν καρδιακές προσβολές.

Είναι ασφαλέστερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα παραδοσιακά;

Στην ερώτηση αν είναι ασφαλέστερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα συμβατικά τσιγάρα, επιστήμονες από την Mayoclinic απαντούν ότι επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν καίνε καπνό, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι πιθανό να προκαλούν λιγότερες βλαβερές συνέπειες από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο, ορισμένα ηλεκτρικά τσιγάρα ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως καρκινογόνες ουσίες, τοξικές χημικές ουσίες και δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας.

Σχετίζεται η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με καρκίνο του πνεύμονα;

Επίσης, αυξάνεται η ανησυχία των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη συσχέτισή τους με καρκίνο πνεύμονα. Πρόσθετη έρευνα θα μπορούσε να συνδέσει το σκεύασμα και με άλλους τύπους καρκίνου. Οι περισσότερες μελέτες έως τώρα επικεντρώθηκαν στον καρκίνο του πνεύμονα. Σε μία μελέτη του 2017 σε πειραματόζωα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου οδήγησε σε αλλαγές στο επίπεδο του DNA και σε γονιδιακές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Διευκολύνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τη διακοπή του καπνίσματος;

Ενώ κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του καπνίσματος, οι περισσότεροι δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν μειώνει σημαντικά τη χρήση τσιγάρων και αρκετοί διαπίστωσαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανότερο να αποφύγουν να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να διαιωνίσει τον εθισμό στη νικοτίνη.

Πηγές:

  1. health.harvard.edu, American Journal of Preventive Medicine, National Health Interview Surveys
  2. https://www.mayoclinic.org › in-depth › electronic-cigarettes › art-20204330
  3. https://www.centeronaddiction.org › e-cigarettes › tobacco-replacement