Τι αισθάνεσαι;

Αίμα

Τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα μπορεί να αποτελούν κλειδί της μακροζωίας;

Happy senior couple relaxing in park playing balloons together . old people sitting on grass in the summer park . Elderly resting

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανάλυση μονοκυτταρικού RNA, για να διαπιστώσουν ότι οι υπεραιωνόβιοι- δηλαδή άτομα άνω των 110 ετών – έχουν περίσσεια ενός τύπου ανοσοκυττάρων, που ονομάζονται κυτταροτοξικά CD4 Τ-λεμφοκύτταρα.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής (IMS) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Keio, στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν ανάλυση μονοκυτταρικού RNA, για να διαπιστώσουν ότι οι υπεραιωνόβιοι έχουν πληθώρα ενός τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου, που ονομάζονται κυτταροτοξικά CD4 Τ-λεμφοκύτταρα.

Οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, μια μοναδική ομάδα ανθρώπων διότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις ανθρώπους σε τέτοια ηλικία. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία το 2015 υπήρχαν περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών, αλλά μόλις 146 ηλικίας άνθρωποι ηλικίας άνω των 110 ετών.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα αυτά ήταν σχετικά ανοσοποιημένα σε ασθένειες, όπως οι μολύνσεις και ο καρκίνος, σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν και να εξηγήσουν πως γίνεται αυτό.

Πώς οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;

Για να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από μια ομάδα υπερηλίκων και νεότερων ατόμων.

Αποκτήθηκαν συνολικά 41.208 κύτταρα από επτά υπερήλικες (κατά μέσο όρο 5.887 ανά άτομο) και 19.994 κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα ελέγχου (κατά μέσο όρο 3.999 ανά άτομο) από πέντε άτομα ηλικίας 50-80 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ ο αριθμός των Β-λεμφοκυττάρων ήταν χαμηλότερος στους υπεραιωνόβιους, ο αριθμός των Τ-λεμφοκυττάρων ήταν περίπου ο ίδιος και στις δυο ομάδες και, ειδικότερα, ο αριθμός ενός υποσυνόλου Τ-λεμφοκυττάρων αυξήθηκε στους υπεραιωνόβιους. Αναλύοντας αυτά τα κύτταρα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι υπεραιωνόβιοι είχαν πολύ υψηλό επίπεδο κυττάρων τα οποία είναι κυτταροτοξικά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να θανατώσουν άλλα κύτταρα. Μερικές φορές τα Τ-κυτταροτοξικά αποτελούσαν το 80% όλων των Τ-λεμφοκυττάρων, σε σύγκριση με μόλις 10% ή 20% που μπορεί να ήταν στο δείγμα ελέγχου.

Κανονικά, τα Τ-κύτταρα με δείκτες, γνωστά ως CD8, είναι κυτταροτοξικά, ενώ τα CD4 δεν είναι, έτσι οι συγγραφείς πίστευαν αρχικά ότι ίσως τα CD8  κύτταρα αυξήθηκαν. Αλλά όπως αποδείχθηκε, δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.  Αντίθετα, φαίνεται ότι τα CD4 κύτταρα των υπεραιωνόβιων είχαν αποκτήσει κυτταροτοξική ιδιότητα αργότερα.

Συγκεκριμένα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα των νέων σε ηλικία δοτών, διαπίστωσαν ότι στο αίμα τους υπήρχαν σχετικά λίγα CD4 κυτταροτοξικά κύτταρα, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα αυξημένα CD4 ήταν μάλλον ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των υπεραιωνόβιων . Για να βρουν το πώς παράχθηκαν αυτά τα ειδικά κύτταρα, οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομερώς τα κύτταρα του αίματος δύο υπεραιωνόβιων και διαπίστωσαν ότι είχαν προκύψει από μια διαδικασία κλωνοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα κύτταρα ήταν απόγονοι ενός μόνου παλαιότερου κυττάρου.

Όπως δήλωσε ο Kosuke Hashimoto, πρώτος συγγραφέας της μελέτης: «Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να μελετήσουμε αυτή την ομάδα ανθρώπων, επειδή θεωρούμε ότι είναι ένα καλό μοντέλο υγιούς γήρανσης και αυτό είναι σημαντικό σε κοινωνίες όπως η Ιαπωνία, στις οποίες η γήρανση προχωρά γρήγορα».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του IMS, Piero Carninci, ένας από τους ηγέτες των ομάδων έρευνας, τόνισε ότι «αυτή η έρευνα δείχνει πώς η ανάλυση μεταγραφής ενός κυττάρου, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς τα άτομα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτα σε ασθένειες. Τα CD4 λεμφοκύτταρα γενικά δρουν παράγοντας κυτταροκίνες, ενώ τα CD8 κύτταρα είναι κυτταροτοξικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο χαρακτηριστικών είναι ο παράγοντας που επιτρέπει σε αυτά τα άτομα να είναι ιδιαίτερα υγιή». Πρόσθεσε επίσης, «πιστεύουμε ότι αυτός ο τύπος κυττάρων, ο οποίος είναι σχετικά ασυνήθιστος στα περισσότερα άτομα, μπορεί να είναι σημαντικός για την ανοσοβιολογική παρακολούθηση». «Η ανακάλυψη αυτή μας έδωσε νέες ιδέες για το πώς οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια και παράλληλα προστατεύονται από  ασθένειες, όπως οι μολύνσεις και ο καρκίνος» κατέληξε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Could cytotoxic T-cells be a key to longevity? https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191113101845.htm

Story Source: Materials provided by RIKEN. Note: Content may be edited for style and length https://www.riken.jp/en/

Single-cell transcriptomics reveals expansion of cytotoxic CD4 T cells in supercentenarians http://dx.doi.org/10.1073/pnas.1907883116

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend