Πρόληψη και θεραπεία

Τα μυοχαλαρωτικά θεραπεύουν τον πόνο στην πλάτη;

Παρόλο που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στρέφονται στα μυοχαλαρωτικά για να ανακουφίσουν τον πόνο στην πλάτη τους, μια νέα αυστραλιανή μελέτη βρήκε ελάχιστα στοιχεία που υποδηλώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Τα μυοχαλαρωτικά πράγματι ανακουφίζουν τον πόνο στην πλάτη;

Μια ανασκόπηση 31 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 6.500 ασθενείς που ταλαιπωρούνται από πόνο στην πλάτη, διαπιστωσε ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα μυοχαλαρωτικά πράγματι μειώνουν τον πόνο, παρόλο που οι συμμετέχοντες κατάφεραν να τον διαχειριστούν ως ένα βαθμό με ένα ευρύ φάσμα 18 διαφορετικών μυοχαλαροτικών.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες έδειξαν ότι τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να μειώσουν βραχυπρόθεσμα τον πόνο, αλλά τα ανακουφιστικά τους αποτελέσματα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ. James McAuley.

Μάλιστα, ο Δρ.  McAuley, τόνισε ότι πέραν από την αναποτελεσματικότητα τους, τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες, όπως  ζάληυπνηλίαπονοκέφαλο και ναυτία, την ίδια ώρα που ο εθισμός είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο για όσους τα λαμβάνουν συστηματικά.

Τα αποτελέσματα του Δρ. McAuley και της ομάδας του, προκάλεσαν έκπληξη ακόμη και στους ίδιους καθώς προηγούμενες μελέτες ισχυρίζονταν ότι τα μυοχαλαρωτικά μειώνουν σημαντικά την ένταση του πόνου. Όπως τόνισε, τα αποτελέσματα της προγενέστερης έρευνας δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα, καθώς οι μελέτες παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, καμία μελέτη δεν εξέτασε αν τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα, ούτε αν η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να έχει επιπτώσεις.

Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι η Αυστραλιανή ομάδα μπορούσε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μυοχαλαροτικών μόνο σε δύο χρονικά διαστήματα: σε ένα αρχικό διάστημα δύο εβδομάδων και μεταξύ 3-13 εβδομάδων χρήσης. Στην πρώτη περίπτωση, βρήκαν ελάχιστα στοιχεία που δείχνουν ότι τα μυοχαλαρωτικά ανακουφίζουν τον πόνο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι τα μυοχαλαρωτικά ανακουφίζουν την ένταση του πόνου.

Στην βάση αυτών των ευρημάτων, ο Δρ. McAuley, τόνισε ότι υπάρχει σαφής ανάγκη περαιτέρω έρευνας για την μακροχρόνια επίδραση των μυοχαλαρωτικών στον πόνο της μέσης, ώστε για γίνει με βεβαιότητα κατανοητό εάν τα συγκεκριμένα φάρμακα βοηθούν ή όχι τους ανθρώπους.

Εξήγησε μάλιστα, ότι ο πόνος στην πλάτη είναι εξαιρετικά συχνός, με το 7% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού να ταλαιπωρείται από αυτόν. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο συχνός, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η ακριβής αιτία που τον προκαλεί, έτσι στους ασθενείς χορηγούνται θεραπείες όπως τα ΜΣΑΦ, τα οπιοειδή κλπ που στοχεύουν στον έλεγχο του πόνου και όχι στην θεραπεία του. Τα μυοχαλαρωτικά εμπίπτουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να βρεθούν νέες θεραπείες που θα θεραπεύουν τον πόνο και δεν θα στοχεύουν μόνο στην βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του.