Υγεία Δέρματος

Τα μυστικά για να δείχνουν τα χέρια σας 10 χρόνια νεότερα

Η γήρανση του δέρματος είναι φυσικό και αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας της γήρανσης και τα χέρια είναι ένα από τα πρώτα σημεία του σώματος που επηρεάζονται. Το δέρμα των χεριών είναι πιο λεπτό και η απώλεια κολλαγόνου γίνεται πιο αισθητή στη συγκεκριμένη περιοχή, την ίδια ώρα που η τακτική έκθεσή τους στον ήλιο, τα ωθεί να «γεράσουν» ευκολότερα. (Γήρανση του δέρματος: Προνοήστε για το δέρμα σας από νωρίς)

Πώς θα κάνετε τα χέρια σας να φαίνονται νεότερα;

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν την εμφάνιση των χεριών, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω αναλυτικά.

1. Διαχείριση άγχους

Το άγχος πυροδοτεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης, η οποία διασπά το κολλαγόνο του δέρματος, προκαλώντας σημάδια γήρανσης, χαλάρωση του δέρματος και ρυτίδες.

Οι ακόλουθες πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και τη μείωση των επιπέδων του άγχους:

  • Διαλογισμός
  • Ασκήσεις αναπνοής
  • Ήπιες ασκήσεις, όπως γιόγκα ή τάι τσι
  • Ψυχοθεραπεία

2. Κρέμα χεριών

Η χρήση κρέμας μετά το πλύσιμο των χεριών κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα, αποτρέποντας την ξηροδερμία. Επίσης, η χρήση κρέμας που περιέχει ρετινόλη μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων, βοηθώντας το δέρμα να φαίνεται και να αισθάνεται πιο λείο.

3. Ενυδατικές κρέμες το βράδυ

Η χρήση ενυδατικής κρέμας χεριών με ρετινόλη ή γλυκολικό οξύ πριν από τον ύπνο, μειώνει την ξηροδερμία και το σκάσιμο του δέρματος. Η κάλυψη των χεριών με βαμβακερά γάντια μετά την εφαρμογή της κρέμας, κλειδώνει την υγρασία, δίνοντας χρόνο στα ενεργά συστατικά της κρέμας να δράσουν στο δέρμα. (Ξηροδερμία χεριών εν μέσω πανδημίας: Μάθε πώς να διατηρήσεις τα χέρια σου ενυδατωμένα)

4. Αντιηλιακό

Η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού στα χέρια επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Εφαρμόστε αντιηλιακό αρκετές φορές την ημέρα, για να προστατευθείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία. (Γήρανση: Νέα μελέτη γυρνά τα κύτταρα 30 χρόνια πίσω!)

5. Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος. Τα μειωμένα επίπεδα αυτών των ουσιών προκαλούν χαλαρότητα και μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα βλάπτει τους μηχανισμούς που βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος, με αποτέλεσμα τα σημάδια της γήρανσης να εμφανίζονται πιο έντονα. (Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)

6. Κρέμες και λοσιόν για λεύκανση του δέρματος

Οι κρέμες και οι λοσιόν για τη λεύκανση του δέρματος ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο εμφάνισης κηλίδων στο δέρμα, που προκύπτουν με την ηλικία. Τα εν λόγω προϊόντα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν σε σχέση με άλλες μεθόδους, αλλά είναι λιγότερο ακριβά. Μιλήστε με κάποιον δερματολόγο πριν την χρήση τους. (6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας)

7. Μικροδερμοαπόξεση

Η μικροδερμοαπόξεση είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου για την απαλή απολέπιση της επιφάνειας του δέρματος. Η διαδικασία μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των κηλίδων του δέρματος.

8. Χημικό πίλινγκ

Το χημικό πίλινγκ είναι μια καλλυντική θεραπεία που χρησιμοποιεί οξέα για την απολέπιση του δέρματος. Σύμφωνα με την AAD, ένα ελαφρύ χημικό πίλινγκ κάθε 1-3 μήνες μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της τραχύτητας του δέρματος των χεριών και να ελαχιστοποιήσει τις ρυτίδες.

9. Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ περιλαμβάνει την εφαρμογή εστιασμένου φωτός στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος σε μια προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας των κυττάρων του δέρματος. Η AAD συνιστά μία ή δύο θεραπείες με λέιζερ για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των κηλίδων του δέρματος.

10. Ραδιοσυχνότητες

Οι ραδιοσυχνότητες είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει τη χορήγηση θερμότητας βαθιά στο δέρμα των χεριών, που συσφίγγει το χαλαρό δέρμα. Σύμφωνα με την AAD, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο μία θεραπεία με μακροχρόνια αποτελέσματα.

11. Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία είναι μια διαδικασία που συνήθως χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να παγώσει και να αφαιρέσει μη φυσιολογικές δερματικές βλάβες, όπως οι ακτινικές κερατώσεις. Η ποσότητα της κρυοθεραπείας που χρειάζεται ένα άτομο είναι διαφορετική και ανάλογη με το πλάτος και το πάχος της ακτινικής κεράτωσης.

Γιατί τα χέρια φαίνονται πιο γερασμένα;

Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένοι παράγοντες που κάνουν τα χέρια να φαίνονται πιο γερασμένα.

1. Ρυτίδες

Οι ρυτίδες αποτελούν κοινό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης και αναπτύσσονται στο πρόσωπο και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια. Καθώς γερνούν οι άνθρωποι, το δέρμα τους γίνεται πιο ξηρό και λεπτό, παράγοντες που το καθιστούν λιγότερο εύκαμπτο και ανθεκτικό στις βλάβες, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ρυτίδες. (Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;)

2. Χαλαρό δέρμα

Κατά τη γήρανση, η σταδιακή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης ωθεί το δέρμα να χάνει τη σφριγηλότητά του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρότητα στο πίσω μέρος των χεριών.

3. Εύθραυστα νύχια

Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology Association (AAD), περίπου το 20% των ανθρώπων έχουν εύθραυστα νύχια. Παρόλο που ο καθένας μπορεί να έχει εύθραυστα νύχια, αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό στις γυναίκες άνω των 60, κάνοντας τα χέρια τους να φαίνονται πιο γερασμένα.

4. Κίτρινα νύχια

Τα κίτρινα νύχια κάνουν τα χέρια να φαίνονται πιο γερασμένα στην όψη. Αυτή η κιτρινωπή απόχρωση είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως οι μύκητες και το κάπνισμα. (Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία του ανθρώπου;)

5. Ξηρό δέρμα

Κατά τη γήρανση, ο κύκλος εργασιών των κυττάρων του δέρματος επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην παράγει ικανοποιητικές ποσότητες φυσικών ελαίων, οδηγώντας σε ξηροδερμία στο πρόσωπο, τα χέρια και γενικά σε διάφορα σημεία του σώματος. Η ξηροδερμία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης.