Παιδί

Τα παιδιά κρατώντας το κινητό και το τάμπλετ μολύνονται από επιβλαβείς χημικές ουσίες

Επιβραδυντικά φλόγας: Ένας ακόμη λόγος για να πλένουμε τα χέρια μας

Τα επιβλαβή επιβραδυντικά φλόγας, μεταφέρονται στα χέρια και το κινητό μας, με αποτέλεσμα να είμαστε συνέχεια εκτεθειμένοι σε αυτά τα χημικά που προκαλούν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τις περασμένες ημέρες στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επιβραδυντικά φλόγας, τα οποία προστίθενται στις πλαστικές θήκες των τηλεοράσεων, μετακινούνται στον εσωτερικό αέρα του σπιτιού που αναπνέουμε, στα χέρια μας όταν αγγίζουμε την τηλεόραση και καταλήγουν στο κινητό και άλλες μικροσυσκευές που αγγίζουμε επανειλημμένα με τα χέρια, με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι συνέχεια σε αυτά.

«Είναι γνωστό ότι οι ιοί μεταφέρονται μεταξύ επιφανειών και χεριών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Miriam Diamond, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Η μελέτη μας, δείχνει ότι τοξικές χημικές ουσίες, όπως τα επιβραδυντικά φλόγας, κάνουν το ίδιο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που όλοι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και καλά».

Τα αλογονωμένα επιβραδυντικά φλόγας, όπως οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες, είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερο IQ και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι συγγραφείς εξεπλάγησαν όταν βρήκαν υψηλότερα επίπεδα, σχεδόν όλων των αλογονωμένων επιβραδυντικών φλόγας, όλων των οργανοφωσφορικών επιβραδυντικών φλόγας και πλαστικοποιητών φθαλικών ουσιών, στις επιφάνειες των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα τάμπλετ, σε σύγκριση με άλλες συσκευές όπως οι επιτραπέζιοι υπολογιστές. Τα χημικά που εντοπίστηκα ήταν υψηλά επίπεδα πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων, οι οποίες απαγορεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νέα κινητά τηλέφωνα. Οι επιφάνειες των παλαιών επιτραπέζιων υπολογιστών είχαν πολύ λιγότερες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτά τα παλιά χημικά, μεταφέρθηκαν στα νέα τηλέφωνα μέσω των χεριών.

Γιατί οι τηλεοράσεις αποτελούν πηγή επιβραδυντικών φλόγας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην περίεργη ιστορία των παλιών τηλεοράσεων καθοδικών ακτίνων, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970. Αυτή η τεχνολογία, η οποία περιελάμβανε τη θέρμανση του καθοδικού σωλήνα έτσι ώστε η τηλεόραση να προβάλλει αμέσως μια εικόνα όταν ήταν ενεργοποιημένη, είχε ως αποτέλεσμα αρκετές εκατοντάδες πυρκαγιές που αποδίδονταν στις τηλεοράσεις. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες επιβραδυντικών φλόγας στα εξωτερικά περιβλήματα των τηλεοράσεων.

Τα επιβραδυντικά φλόγας, χρησιμοποιούνταν περίπου στο ¼ του βάρους της πλαστικής θήκης των τηλεοράσεων και παρόλο που η βιομηχανία μετακινήθηκε στις τηλεοράσεις που έχουμε σήμερα, οι οποίες ενέχουν πολύ μικρό κίνδυνο πυρκαγιάς, τα επιβραδυντικά συνέχισαν να χρησιμοποιούνται στα ίδια περιττά επίπεδα. «Είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτές τις χημικές ουσίες, επειδή τα επιβραδυντικά φλόγας, δεν συνάδουν με τις θήκες των τηλεοράσεων, αλλά ξεφεύγουν με την πάροδο του χρόνου από αυτές, μολύνοντας τα εσωτερικά περιβάλλοντα των σπιτιών. Αν χρησιμοποιείτε τηλεόραση με επιβραδυντικό φλόγας, τότε αυτή η χημική ουσία, μεταφέρεται σε όλο το σπίτι μέσω των χεριών», δήλωσε η συν-συγγραφέας Lisa Melymuk, Επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Masaryk.

Συμπερασματικά

Η πανδημία COVID-19, μας έχει διδάξει να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και καλά για να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών, μπορεί επίσης να μειώσει την έκθεση μας σε επιβλαβή επιβραδυντικά φλόγας.

«Ωστόσο, για να μειωθεί η βλάβη στην υγεία από τα επιβραδυντικά φλόγας, η βιομηχανία θα πρέπει να σταματήσει την περιττή χρήση τους», δήλωσε ο Arlene Blum, Εκτελεστικός Διευθυντής του Green Science Policy Institute. «Η πυρασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί πλέον με καινοτόμο σχεδιασμό προϊόντων και καινοτόμα υλικά, αντί για τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών, που παραμένουν στα σπίτια μας για αρκετά χρόνια», κατέληξε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study finds another reason to wash hands: Flame retardants https://medicalxpress.com/news/2020-06-flame-retardants.html

New flame retardants, old problems https://phys.org/news/2019-10-flame-retardants-problems.html

Are We Exposed to Halogenated Flame Retardants from both Primary and Secondary Sources? https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.0c00268