Παιδί

Τα παιδιά σας τσακώνονται ασταμάτητα; Μάθε πως θα τα διαχειριστείς σε περίοδο καραντίνας

Τώρα, που για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν κλείσει τα σχολεία και ο κόσμος έχει κλειστεί στο σπίτι του περνώντας άπειρες ώρες μαζί, οι γονείς πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τους εντόνους τσακωμούς των παιδιών τους. Αυτό που βιώνουν, δεν έχει καμία σχέση με το αίσθημα που έχουν όταν κάνουν διακοπές και πολλές φορές το σαλόνι τους μετατρέπεται σε «πεδίο μάχης». Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, τότε δοκιμάστε τις πιο κάτω συμβουλές για να διαχειριστείτε τους τσακωμούς των παιδιών σας, εάν αυτά είναι κάτω των 10 ετών.

Πώς να διαχειριστείτε τα παιδιά σας εν καιρώ καραντίνας;

1. Δημιουργήστε ρουτίνες

Οι ρουτίνες είναι βασικές για τα παιδιά, καθώς με αυτές έχουν μάθει να προγραμματίζονται στο σχολείο. Δημιουργείστε λοιπόν, μια φυσική καθημερινή ρουτίνα για τα παιδιά σας και μην ξεχνάτε πως τα αδέρφια δεν έχουν μάθει να περνούν πολύ χρόνο μαζί και αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούνται εντάσεις. Μια καλή λύση, εάν έχετε τρία παιδιά, θα ήταν να δημιουργήσετε στο σπίτι σας τρεις διαφορετικές γωνιές απασχόλησης, πχ γωνιά χειροτεχνίας, γωνιά ανάγνωσης και γωνιά σχολικής εργασίας, στις οποίες θα περνά το κάθε παιδί μισή ώρα εναλλάξ. Φροντίστε να τοποθετήσετε εσείς τα παιδιά σας στην κάθε γωνιά για να αποφύγετε τσακωμούς και η κάθε γωνιά να απέχει αρκετά από την άλλη, ώστε το κάθε παιδί τον χώρο του. Όλη η οικογένεια μαζί, μπορεί να βρεθεί στα γεύματα ή σε μια βραδινή δραστηριότητα, όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή παρακολούθηση μιας ταινίας.

2. Ανταμοιβή συμπεριφοράς σεβασμού

Μην ξεχνάτε σε καμία περίπτωση, ότι η οποιαδήποτε συμπεριφορά προσελκύσει την προσοχή σας, θα επαναληφθεί. Ακόμη και όταν φωνάξετε στο παιδί σας να μην κάνει κάτι, μπορεί η προσοχή που δείξατε να το ωθήσει να το επαναλάβει. Επομένως, εστιάστε την προσοχή σας σε συμπεριφορές που θέλετε να βλέπετε συχνότερα και όχι σε αυτές που θέλετε να βλέπετε λιγότερο συχνά. Δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε:

  • Επαινέστε το παιδί σας: Ο έπαινος που είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος, προκαλεί τον ενθουσιασμό των παιδιών. Για παράδειγμα, εάν πείτε στο παιδί σας «μπράβο, έκανες καλή δουλειά», δεν θα ξέρει τι ακριβώς έκανε καλά. Αν όμως του πείτε, «μπράβο, έπαιξες πολύ καλά με αυτό το παιχνίδι», τότε θα ξέρει συγκεκριμένα τι έκανε καλά και θα προσπαθήσει να το κάνει ακόμη καλύτερα.
  • Συνδυάστε τον έπαινο με ένα άγγιγμα: Η προσθήκη της αφής, όταν επαινείτε το παιδί σας, προσφέρει επιπλέον προσοχή και ενισχύει τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε. Αφού επαινέσετε το παιδί σας, θα μπορούσατε να το αγαλλιάσετε ή να το χαϊδέψετε στην πλάτη.
  • Επαινέστε το αντίθετο θετικό. Θυμηθείτε, η οποιαδήποτε συμπεριφορά λαμβάνει την προσοχή σας, επαναλαμβάνεται. Κρατήστε τον έπαινο σας επικεντρωμένο στις συμπεριφορές που θέλετε να βλέπετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε μια παρατήρηση στο παΐδι σας και του πείτε ότι «τα καλά παιδιά, δεν χτυπούν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού», τότε δίνετε προσοχή στο χτύπημα. Αντ ‘αυτού, θα μπορούσατε να πείτε, «είναι καλύτερο να κρατάτε τα χέρια σας κοντά στο σώμα σας, όταν παίζετε αυτό το παιχνίδι», αυτό θα δώσει προσοχή στα χέρια κοντά στο σώμα και θα ενισχύσει αυτή την πτυχή της συμπεριφοράς του παιδιού σας.

3. Δημιουργήστε ένα απτό σύστημα ανταμοιβής

Ο συνδυασμός του επαίνου με ένα απτό σύστημα ανταμοιβής, μπορεί να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τη συμπεριφορά του σεβασμού. Συνδέστε την επιτυχία με συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ανταμείψτε τα παιδιά σας με αστέρια ή αυτοκόλλητα (ή πόντους κινήτρων για μεγαλύτερα παιδιά) για κάθε τους επιτυχία. Για παράδειγμα, τα παιδιά σας θα μπορούσαν να κερδίζουν ένα αστέρι κάθε φορά που καταφέρνουν να κρατήσουν τα χέρια τους κοντά στο πιάτο τους κατά την διάρκεια των γευμάτων. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν ρουτίνα την εν λόγω συμπεριφορά, καθώς θα προσπαθούν να κερδίζουν αστέρια. Μπορεί να μην τα καταφέρουν στο πρωινό, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουν στα υπόλοιπα γεύματα για να φτάσουν στον στόχο τους. Τα αστέρια ή η οποιαδήποτε άλλη μορφή ανταμοιβής αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά.

Όταν το παιδί σας καταφέρει να κερδίσει το αστέρι του, επαινέστε το με ενθουσιασμό αγκαλιάζοντας το και όταν του προσθέσετε το αστέρι στο γράφημα ανταμοιβών, πείτε του ένα μεγάλο μπράβο, υπενθυμίζοντας του ότι η προσπάθεια του ήταν εξαιρετική. Αν πάλι δεν τα κατάφερε να κερδίσει το αστέρι του, δείξτε του εμπιστοσύνη λέγοντας του ότι «είμαι σίγουρος ότι αύριο, στο πρωινό, θα κερδίσεις το αστέρι σου», δίνοντας του και πάλι κίνητρο να προσπαθήσει την επόμενη ημέρα.

Συμβουλές για απτές ανταμοιβές:

Καταρχάς, φροντίστε να έχετε δημιουργήσει ξεχωριστό γράφημα για το κάθε ένα από τα παιδιά σας και να θυμάστε πως οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να κοστίζουν χρήματα. Τι εννοούμε με αυτό; Είναι πολύ απλό. Όταν τα παιδιά σας μαζέψουν αρκετά αστέρια, μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένο αριθμό αστεριών που θα «κοστίζουν» οι ιδέες τους και να τους ζητάτε να ανταλλάζουν τις ιδέες τους «πληρώνοντας» με τα αστέρια τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το τι φαγητό θέλουν για βραδινό ή ποια ταινία θα δείτε όλη μαζί, αλλά θα πρέπει να έχουν ήδη αρκετά αστέρια για να μπορούν να «πληρώσουν» την ιδέα τους.

Συμβουλές για την ανταλλαγή αστεριών:

  • Ζητήστε από το παιδί σας να ανταλλάξει τα αστέρια του με τις ιδέες του δύο φορές την εβδομάδα, για να συνεχίσει να έχει κίνητρο καλής συμπεριφοράς και μαζέματος αστεριών.
  • Ζητήστε από τα παιδιά σας να σκεφτούν νέες ιδέες ανταμοιβής, εάν οι προηγούμενες ιδέες δεν φαίνονται πλέον αποτελεσματικές και δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

Πως θα μάθετε στα παιδιά σας να επιλύουν μόνα τους τα προβλήματα τους;

Κουραστήκατε να φωνάζετε, να κάνετε τον διαιτητή και να επιπλήττετε τα παιδιά σας; Βραχυπρόθεσμα, είναι πιο αποτελεσματικό και γρήγορο να μπείτε στη μέση μιας σύγκρουσης και να τα επιπλήξετε, αλλά αυτό θα μάθει στα παιδιά σας ότι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα μελλοντικά, θα πρέπει να τρέχουν σε εσάς για να τα επιλύσουν. Αντ ‘αυτού, διδάξτε τους δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ακολουθούν ορισμένα βήματα για το πώς θα το καταφέρετε:

  • Ζητήστε από τα παιδιά σας να προσδιορίσουν έναν στόχο. Για παράδειγμα, εάν και τα δύο παιδιά θέλουν να παίξουν με την ίδια μπάλα, ο στόχος θα ήταν «να παίξουν με την μπάλα».
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να απαριθμήσουν όλες τις πιθανές λύσεις, που θα τους βοηθούσαν να επιτύχουν τον στόχο τους, πρώτου καταλήξουν σε μια μεμονωμένη λύση. Ακόμη και αν οι λύσεις που δίνουν δεν είναι και τόσο καλές, προσπαθήστε να τους δώσετε την λύση με έμμεσο τρόπο, ώστε τα ίδια τα παιδιά να την αξιολογήσουν και να την επιλέξουν.
  • Τώρα, ζητήστε από τα παιδιά σας να περιγράψουν το τι μπορεί να συμβεί αν ακολουθήσουν την κάθε λύση που έδωσαν ξεχωριστά.
    • Παράδειγμα 1: Θα μπορούσα να πάρω την μπάλα από την αδερφή μου, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να την πάρει πίσω.
    • Παράδειγμα 2: Η αδερφή μου και εγώ θα μπορούσαμε να παίξουμε με την μπάλα για 10 λεπτά ξεχωριστά.
    • Παράδειγμα 3: Θα μπορούσα να παίξω με την μπάλα μαζί με την αδερφή μου.
  • Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να κατατάξει τις λύσεις που υπάρχουν, με βάση το πόσο κοντά το φέρνει στο στόχο που έθεσε, αριθμώντας τις λύσεις από το 1-3 (με βάση τα προηγούμενα παραδείγματα). Δηλαδή: ο στόχος είναι να παίξει με την μπάλα. Στο 1 θα έπρεπε να βάλει το «να παίξει το κάθε παιδί ξεχωριστά για 10 λεπτά» (ο στόχος του θα επιτυγχανόταν) και στο 3 «το ενδεχόμενο να θέλει η αδερφή του να πάρει την μπάλα πίσω» (ο στόχος του, δεν θα επιτυγχανόταν).
  • Τέλος, ζητήστε από το παιδί σας να δοκιμάσει τη λύση που έβαλε στον αριθμό ένα και να αξιολογήσει το τι συνέβη.
  • Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας κατά τη διάρκεια διαφόρων συγκρούσεων θα διδάξει στα παιδιά σας το πώς θα λύνουν από μόνα τους τα προβλήματα τους.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved