Διατροφή

Τα πικάντικα φαγητά βοηθούν να χάσουμε βάρος;

Πολλοί από εμάς δικαιολογημένα αποφεύγουν τα γεύματα που περιέχουν τσίλι, λόγω των επιπτώσεων της καψαϊκίνης (της χημικής ουσίας που προκαλεί κάψιμο) και των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει στο στόμα και το πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα πικάντικα φαγητά μπορούν στην πραγματικότητα να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Μπορούν οι καυτερές πιπεριές να μειώσουν το βάρους σας;

Αποδεικνύεται ότι έχουν δημοσιευτεί αρκετές επιστημονικές μελέτες που συνδέουν τις καυτερές πιπεριές τσίλι με την απώλεια βάρους.

Τα καψαϊκινοειδή είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που βρίσκεται φυσικά στις πιπεριές τσίλι. Έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της διαχείρισης του βάρους.

Ενώ ο οργανισμός του καθενός αντιδρά πολύ διαφορετικά στα μπαχαρικά, η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση καψαϊκίνης μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους μέσω της μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών θα μπορούσε ενδεχομένως να σας κάνει να θέλετε να φάτε λιγότερο από ό,τι θα θέλατε διαφορετικά. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα καυτερά φαγητά συνδέονται μερικές φορές με την απώλεια βάρους.

Αλλάζει ο μεταβολισμός μας με τα πικάντικα φαγητά;

Αλλά επιταχύνουν όντως οι καυτερές πιπεριές τον μεταβολικό σας ρυθμό; Και τι εννοούμε τέλος πάντων με τον όρο μεταβολισμό;

Μεταβολισμός είναι η διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα θρεπτικά συστατικά. Με απλά λόγια, είναι η διαδικασία που πρέπει να περάσει το σώμα μας για να πάρει ενέργεια από την τροφή που τρώμε.

Η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα μας απλώς για να επιβιώνει (για τη λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων) αποτελεί το 56-80% της συνολικής μας ενέργειας. Περιγράφεται ως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μας (BMR). Δεν λαμβάνει υπόψη οτιδήποτε άλλο, όπως το περπάτημα, η ομιλία ή το φαγητό.

Έτσι, ένας χαμηλός μεταβολισμός θα μπορούσε να περιγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως «χαμηλό BMR«. Το BMR του καθενός είναι διαφορετικό. Και υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να το επηρεάσουν, όπως:

  • Γονίδια

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε την ενέργεια μπορεί να επηρεάζεται κάπως από τη γενετική σας, αν και αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό.

  • Η σύνθεση του σώματος

Οι μύες καίνε περισσότερη ενέργεια από το λίπος, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία μυών προς λίπος που έχει κάποιος, τόσο περισσότερη ενέργεια θα κάψει.

  • Φύλο

Καθώς, γενικά, οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αναλογία μυών προς λίπος από ό,τι οι γυναίκες, η BMR τους είναι υψηλότερη.

  • Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, το BMR μας τείνει να μειώνεται. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην απώλεια μυών που παρατηρείται συχνά κατά τη γήρανση.

  • Σωματικό βάρος

Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται για τη διατήρησή του.

Ένας αργός μεταβολισμός προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα σημερινά στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Ειδικά καθώς ένα μεγαλύτερο σώμα απαιτεί στην πραγματικότητα περισσότερη ενέργεια για να επιβιώσει. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις – ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας, για παράδειγμα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και συνήθως οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, παρόλο που δεν τρώτε περισσότερο. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν βάρος για πολλούς λόγους, όπως το να τρώτε περισσότερο από ό,τι απαιτεί το σώμα τους, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, η έλλειψη ύπνου και κάποια ασθένεια.

Είναι αλήθεια ότι η καψαϊκίνη έχει βρεθεί, σε ορισμένες μελέτες, ότι αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού μας και, επομένως, την ταχύτητα με την οποία καίμε θερμίδες. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αδύναμοι. Και ακόμη και αν είναι αλήθεια, το αποτέλεσμα είναι πολύ ελάχιστο και φαίνεται να είναι μόνο βραχυπρόθεσμο και προσωρινό.

Επομένως, μια δόση μπαχαρικών μπορεί να είναι ευεργετική κάθε τόσο, αλλά μην περιμένετε να είναι μια γρήγορη λύση για να χάσετε βάρος.

Αν δεν είστε οπαδός των πικάντικων φαγητών, μην πανικοβάλλεστε! Υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε βάρος χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τον εαυτό σας να νιώθει άβολα. Είναι πολύ καλύτερο να βελτιώσετε τη διατροφή σας, να ασκείστε περισσότερο και να κοιμάστε καλά.

Όταν πρόκειται για το τσίλι, φάτε τα επειδή σας αρέσει η γεύση τους, όχι επειδή πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά.

Διαβάστε ακόμα:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Acute administration of capsaicin increases resting energy expenditure in young obese subjects without affecting energy intake, appetite, and circulating levels of orexigenic/anorexigenic peptides https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29530622/

Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/

Is Spicy Food Good for You? https://health.clevelandclinic.org/is-spicy-food-good-for-you/

Eating spicy foods can help you lose weight. Here’s how https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/eating-spicy-foods-can-help-you-lose-weight-here-is-how/

Can eating spicy food help you lose weight? https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/can-eating-spicy-food-help-you-lose-weight/

A hot topic: Are spicy foods healthy or dangerous? https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/spicy-foods-healthy-or-dangerous