Διάγνωση

Τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε σε ένα γιατρό. Γιατί είναι επικίνδυνο;

Εάν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο πρέπει να είστε πάντα ειλικρινείς για τις συνήθειες σας, αυτός είναι το γραφείο του γιατρού σας. Ο γιατρός σας, είναι εκεί για να σας βοηθήσει και όχι για να σας κρίνει και όσες περισσότερες πληροφορίες του δώσετε, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να το κάνει.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε στο γιατρό μας;

1. «Δεν καπνίζω»

Η άρνηση ότι καπνίζετε μπορεί να σας φαίνεται ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το κήρυγμα για το κάπνισμα, αλλά ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, καθώς το κάπνισμα παρεμβαίνει στην λειτουργία ορισμένων φαρμάκων και μπορεί να εξηγήσει και πολλά από τα συμπτώματα σας. Μάλιστα ο γιατρός, όχι μόνο δεν θα σας κρίνει, αλλά θα σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές για το πώς θα διακόψετε το κάπνισμα.

2. «Δεν τρώω γλυκά»

Εάν από ντροπή έχετε παραβλέψει να αναφέρετε στον γιατρό σας ότι τρώτε πολλά γλυκά, την στιγμή που το βάρος σας είναι αυξημένο και η κακή χοληστερίνη στο αίμα σας βρίσκεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία που σας έχει δώσει δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Δεν είστε ούτε ο πρώτος άνθρωπος, ούτε ο τελευταίος που έχει αδυναμία στα γλυκά, οπότε πείτε την αλήθεια, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να σας δώσει τα σωστά φάρμακα και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις διατροφικές σας συνήθειες.

3. «Τρέχω κάθε μέρα»

Πείτε στον γιατρό σας την αλήθεια για τις συνήθειες άσκησης που ακολουθείτε, για να μπορέσει να καταλάβει με ποιους τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει. Μην ανησυχείτε, δεν είναι όλοι άνθρωποι του γυμναστηρίου, αλλά ο καθένας μπορεί να ασκείται με ποικίλους τρόπους, όπως κάνοντας μια βόλτα στο τετράγωνο ή φροντίζοντας τον κήπο.

4. «Έκανα σεξ με 1 άτομο αυτό τον χρόνο»

Η επίσκεψη σε ένα γιατρό, δεν είναι δοκιμασία ηθικής. Αν συνηθίζετε να κάνετε σεξ με πολλά άτομα, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες. Αν ο γιατρός σας γνωρίζει την αλήθεια, θα μπορέσει να εξηγήσει τα συμπτώματα σας.

5. «Δεν έχω κανένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα»

Αν νομίζετε ότι έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ή γνωρίζετε ότι έχετε ή είχατε στο παρελθόν, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί αυτή η συζήτηση να είναι άβολη, αλλά πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα εάν δεν αντιμετωπιστούν.

6. «Δεν κοιμάμαι με κανέναν»

Το ψέμα που αφορά το σεξ είναι ταμπού για πολλούς. Είναι όμως σημαντικό να πείτε με ειλικρίνεια στο γιατρό σας εάν κοιμάστε με το ίδιο φύλο, το αντίθετο ή και με τα δύο. Αυτό θα τον βοηθήσει να εξηγήσει τα συμπτώματα σας.

7. «Η σεξουαλική μου ζωή είναι τέλεια»

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σεξουαλικής φύσεως, όπως  μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή στυτική δυσλειτουργία (ED), ο γιατρός σας πρέπει να το γνωρίζει, καθώς αυτές οι δυσλειτουργίες μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει ή ακόμη και να σας παραπέμψει για ψυχολογική θεραπεία, για να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα άγχους.

8. «Αισθάνομαι υπέροχα»

Μην αγνοείτε και μην παραβλέπετε να αναφέρετε στον γιατρό σας μικρά ενοχλητικά πράγματα. Για παράδειγμα, εάν έχετε πονοκέφαλο κάθε φορά που γυμνάζεστε, παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται ανούσιο να το αναφέρετε, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό.

9. «Δεν παίρνω ναρκωτικά»

Το να παίρνετε ναρκωτικά και να μην το αναφέρετε στον γιατρό σας, είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα αλληλεπιδράσουν άσχημα με τα ναρκωτικά και προκαλούν διάφορα προβλήματα. Επιπρόσθετα, πρέπει να θυμάστε πως η κατάχρηση ναρκωτικών οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας. Μιλήστε με ειλικρίνεια με τον γιατρό σας για να βρείτε μαζί λύσεις.

10. «Δεν λαμβάνω συμπληρώματα»

Παρόλο που τα συμπληρώματα φαίνονται αθώα, ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει το κάθε τι που παίρνετε, είτε είναι βιταμίνες, είτε πρωτεΐνες, είτε οτιδήποτε άλλο, γιατί η αλληλεπίδραση τους με μερικά φάρμακα είναι πολλές φορές επικίνδυνη.

11. «Παίρνω τα χάπια μου κανονικά»

Περίπου οι μισοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που έχουν κάποια χρόνια πάθηση, δεν παίρνουν τα φάρμακα τους όπως πρέπει. Αν δεν θέλετε να παίρνετε ένα φάρμακο επειδή φοβάστε τις παρενέργειες που προκαλεί ή επειδή σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, μιλήστε με τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας το αντικαταστήσει. Να θυμάστε ότι μερικές ασθένειες που αφήνονται ανεξέλεγκτες μπορεί να επιδεινωθούν επικίνδυνα.

12. «Δεν παίρνω φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή»

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με επικίνδυνο τρόπο.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Which Quit Smoking Medication is Right for You? https://dentistry.uic.edu/sites/default/files/IMCE/intranet/chairside/Cessation-Patient-fact-sheet-Medication.pdf

Medicines and You: A Guide for Older Adults https://www.fda.gov/drugs/resources-you-drugs/medicines-and-you-guide-older-adults

Detecting deception: How to handle a malingering patient https://amednews.com/article/20120910/profession/309109942/4/

When Patients Lie: How to Spot Deception, What You Can Do, and Why it Matters https://epmonthly.com/article/when-patients-lie/

Sexually transmitted diseases (STDs) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240

Health Care: 13 Lies You Tell Your Doctor https://www.emedicinehealth.com/you_tell_your_doctor_health_care_lies/article_em.htm

Discordance between sexual behavior and self-reported sexual identity: a population-based survey of New York City men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16983129

Health Care: 13 Lies You Tell Your Doctor https://www.medicinenet.com/health_care_lies_you_tell_your_doctor/article.htm