Διατροφή

Τρώτε μεγάλη ποσότητα φαγητού και ανεξέλεγκτα; Δείτε τι συμβαίνει

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα διαταραχής αδηφαγίας που πρέπει να γνωρίζετε;

Η διαταραχή αδηφαγίας (BED) είναι μια φαινομενικά απλή ετικέτα για μια πραγματικά πολύπλοκη κατάσταση. Το κομμάτι της αδηφαγίας ακούγεται αρκετά σαφές: τρώτε πάρα πολύ, πολύ γρήγορα, μέχρι να χορτάσετε. Και το μέρος της διαταραχής υπονοεί ότι το διατροφικό μοτίβο έχει συνέπειες για την υγεία.

Αλλά η απλότητα της ονομασίας δεν αποτυπώνει το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων, των αιτιών, των εναυσμάτων και των βαθιών συναισθηματικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση. Δεν αποκαλύπτει πόσο καταστροφική μπορεί να είναι.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπαινίσσεται επίσης την ελπίδα που υπάρχει για τη θεραπεία αυτού που έχει γίνει η πιο κοινή διατροφική διαταραχή σε πολλές χώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Ασθενειών.

Ενώ η διαταραχή της αδηφαγίας μπορεί να είναι ευρέως παρεξηγημένη στο κοινό (και στην προσωπική σας ζωή), υπάρχουν εκπαιδευμένοι ειδικοί που κατανοούν σε βάθος την πολυπλοκότητα αυτής της διατροφικής διαταραχής και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Μπορεί να μην είναι ένα εύκολο ταξίδι, αλλά αξίζει τον κόπο να πάρετε πίσω τη ζωή σας. Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα σημάδια της διατροφικής διαταραχής της αδηφαγίας.

Τι ακριβώς είναι η διαταραχή της αδηφαγίας;

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Διαταραχών Ψυχικής Υγείας (DSM-5) περιγράφει τη διαταραχή αδηφαγίας ως την κατανάλωση μεγαλύτερης από τη μέση ποσότητα φαγητού σε περιορισμένο χρονικό διάστημα -συνήθως περίπου δύο ώρες- ενώ αισθάνεστε εκτός ελέγχου.

Αυτή είναι μια πολύ βασική περιγραφή αυτής της διαταραχής, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια ποικιλία συμπεριφορών και συναισθημάτων γύρω από την αδηφαγία. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών (NEDA), οι βασικοί παράγοντες για τη διάγνωση περιλαμβάνουν:

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αδηφαγίας
  • Ακραία αγωνία σχετικά με τα επεισόδια αδηφαγίας
  • Μη αντιστάθμιση της αδηφαγίας με συμπεριφορές όπως η κάθαρση ή η άσκηση

Επεισόδια που περιλαμβάνουν τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Τρώτε πολύ γρήγορα
  • Τρώτε μέχρι να αισθανθείτε άβολα χορτάτοι
  • Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνεστε σωματικά πεινασμένοι
  • Τρώτε μόνοι σας λόγω αμηχανίας για το πόσο καταναλώνετε
  • Αίσθημα αηδίας, κατάθλιψης ή ενοχής για την υπερκατανάλωση τροφής

Για κάποιους, η αδηφαγία ξεκινά ως ένας τρόπος αντιμετώπισης και αυτοεξευτελισμού σε μια άσχημη κατάσταση, για παράδειγμα, όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει ένα τραύμα ή μια κακοποίηση. Για άλλους, είναι μια αντίδραση στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Όπως και να ξεκινήσει το μοτίβο, μπορεί γρήγορα να γίνει συντριπτικό. Η αδηφαγία είναι σκληρή για το μυαλό και το σώμα σας. Ένα επεισόδιο συνήθως ακολουθείται από ένα τοξικό μείγμα σωματικής δυσφορίας και συναισθημάτων ντροπής ή αυτοαποστροφής – για κανένα από τα οποία δεν φταίτε εσείς. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να διαταράξει τη ζωή σας, να βλάψει την υγεία σας και να επιφέρει ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Ποια είναι τα συμπεριφορικά συμπτώματα της διαταραχής αδηφαγίας;

Το τι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αδηφαγίας διαφέρει από άτομο σε άτομο – είναι πολύ διαφορετικό από την απλή υπερκατανάλωση τροφής στο δείπνο. Δεν εμφανίζουν όλοι όλα αυτά τα συμπτώματα και μπορεί να έχετε και άλλα που δεν αναφέρονται εδώ. Αν περιστασιακά τρώτε το πρωινό σας βιαστικά για να βγείτε από την πόρτα, αυτό δεν θα σημαίνει ότι έχετε διαταραχή αδηφαγίας. Επομένως, είναι όταν εμφανίζετε πολλαπλές διατροφικές συμπεριφορές και γενικά αισθάνεστε εκτός ελέγχου σε αυτές τις στιγμές που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα.

Ακόμα κι έτσι, μερικές συμπεριφορές ξεχωρίζουν ως συμπτώματα διαταραχής αδηφαγίας, σύμφωνα με την NEDA. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες περιόδους
  • Τρώγοντας με βιασύνη
  • Απόκρυψη τροφίμων ή ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών
  • Απόκρυψη των αποδεικτικών στοιχείων του φαγητού, όπως περιτυλίγματα και συσκευασίες
  • Απόσυρση από τους άλλους
  • Αποφυγή εκδηλώσεων στις οποίες θα τρώνε άνθρωποι
  • Τρώτε από έντονη παρόρμηση, αντί για ένα πρόγραμμα
  • Περιορισμός του τι τρώτε δημόσια και αδηφαγία όταν είστε μόνοι σας
  • Δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων ή τελετουργιών στον τρόπο ζωής γύρω από την αδηφαγία, όπως η αποφυγή δραστηριοτήτων με φίλους για να βρείτε χρόνο για την αδηφαγία ή τελετουργίες όπως το να μην επιτρέπετε να αγγίζουν τα τρόφιμα
  • Κριτική στο σώμα σας σκληρά και ανελέητα
  • Δοκιμάζετε πολυάριθμες δίαιτες (περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω)

Τα άτομα με διαταραχή αδηφαγίας δεν χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές, δηλαδή δεν κάνουν καθαρμούς, δεν χρησιμοποιούν καθαρτικά, δεν νηστεύουν ή δεν υπερβάλλουν εαυτόν με υπερβολική άσκηση για να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από τις θερμίδες που έχουν φάει (σε αντίθεση με τα άτομα με ανορεξία ή βουλιμία, τα οποία επιδίδονται σε αυτές τις συμπεριφορές). Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, τα άτομα με διαταραχή αδηφαγίας συχνά περνούν περιόδους περιορισμού της τροφής και δίαιτας μόδας, ωστόσο. Απλώς, μετά από ένα επεισόδιο αδηφαγίας, δεν προσπαθούν να “αναπληρώσουν” άμεσα τις θερμίδες που έχουν καταναλώσει με αυτές τις άλλες συμπεριφορές.

Ποια είναι τα σωματικά συμπτώματα της διαταραχής αδηφαγίας;

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αδηφαγίας, μπορεί να μην παρατηρήσετε τίποτα άλλο εκτός από την επιθυμία να συνεχίσετε να τρώτε. Αλλά μετά, μπορεί να αρχίσει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εάν το διατροφικό μοτίβο συνεχιστεί, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αλλάζουν και τα σήματα πείνας και πληρότητας του σώματός σας. Εάν είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτά τα σήματα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να σταματήσετε να τρώτε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αδηφαγίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, παρόλο που η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα σύμπτωμα, δεν είναι όλοι όσοι πάσχουν από αδηφαγική διαταραχή πρόσληψης τροφής υπέρβαροι και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με παχυσαρκία δεν έχουν αδηφαγική διαταραχή πρόσληψης τροφής – η αδηφαγική διαταραχή πρόσληψης τροφής μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε βάρος. Δεδομένου ότι τα άτομα με BED συχνά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές, μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν ένας φίλος ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύει με αυτό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συναισθηματικής διαταραχής αδηφαγίας;

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αδηφαγίας, το κυριότερο πράγμα που νιώθετε είναι ότι είστε εκτός ελέγχου. Μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα ή να φοβάστε να φάτε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Μπορεί να αισθάνεστε φοβισμένοι να φάτε ορισμένα είδη τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά, όπως οι υδατάνθρακες ή η ζάχαρη, παρόλο που είναι απολύτως εντάξει να τα απολαύσετε, σύμφωνα με την NEDA.

Όταν έχετε διαταραχή αδηφαγίας, είναι επίσης πιθανό να κατακλύζεστε από συναισθήματα όπως άγχος, ντροπή, ενοχή, αηδία, ακόμα και θυμό. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatria Danubina διαπίστωσε ότι η αγχώδης συμπεριφορά ως απάντηση στο θυμό βρέθηκε να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τη διαταραχή της διατροφής -συμπεριλαμβανομένης της αδηφαγίας- σε άτομα με κατάθλιψη.

Όλα αυτά τα συναισθήματα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Όλοι τα έχουν. Αλλά αν έχετε διατροφική διαταραχή, μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καταστροφικό κύκλο. Αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και ο θυμός μπορούν να πυροδοτήσουν την αδηφαγία. Τα επεισόδια αδηφαγίας στη συνέχεια τροφοδοτούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί ακόμη και να σας αφήσουν με την αίσθηση ότι μισείτε τον εαυτό σας.

Αν έχετε διαταραχή της διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή άγχος, η μανιοκατάθλιψη  μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη για εσάς συναισθηματικά. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Obesity Research and Clinical Practice δείχνει ότι περίπου το 20% των ατόμων με διαταραχές της διάθεσης έχουν πρόβλημα με την αδηφαγία. Και τα άτομα με διαταραχή της αδηφαγίας βιώνουν πιο έντονο το άγχος από τους άλλους.

Αντιμετωπίζετε αυτό που η Rachel Goode, Ph.D., LCSW, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αποκαλεί “μεγάλη συναισθηματικότητα“. Η αντιμετώπιση των συναισθηματικών συμπτωμάτων του BED σημαίνει την εκμάθηση των δεξιοτήτων για “την πλοήγηση σε αυτά τα συναισθήματα και τη διαχείριση των γεγονότων κρίσης”.

Πώς διαγιγνώσκεται η διαταραχή της αδηφαγίας;

Το πρώτο βήμα προς τη διάγνωση της αδηφαγίας είναι να απευθυνθείτε για βοήθεια. Δυστυχώς, μόνο περίπου το 28% των ατόμων με διαταραχή αδηφαγίας λαμβάνουν σήμερα θεραπεία και μόνο περίπου το 43% θα αναζητήσουν θεραπεία κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με την NEDA.

Η μυστικοπαθής φύση των διατροφικών διαταραχών μπορεί να είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι γιατροί μπορεί να επικεντρωθούν μόνο στην απώλεια ή την αύξηση του βάρους χωρίς ποτέ να συζητήσουν την πιθανότητα μιας υποκείμενης διατροφικής διαταραχής, γεγονός που μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Για τα άτομα που απευθύνονται για βοήθεια, η διαδικασία διάγνωσης συνήθως περιλαμβάνει μια συνέντευξη με έναν επαγγελματία υγείας. Για να καθοδηγήσει τη συνέντευξη, ο γιατρός ή ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ερωτηματολόγιο διατροφικής διαταραχής, όπως το Binge Eating Scale ή το Eating Disorder Examination. Αυτό το εργαλείο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, το πόσο συχνά και πόσο έντονα είναι τα επεισόδια και πότε συμβαίνουν. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία λέει ότι τα άτομα με διαταραχή αδηφαγίας τρώνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για περίοδο τριών μηνών ή περισσότερο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε διατροφική διαταραχή, αλλά ο γιατρός σας πιθανόν να μετρήσει τον δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο της μέσης σας και την αρτηριακή σας πίεση. Μπορεί επίσης να ελεγχθείτε για άλλες παθήσεις υγείας που μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθούν λόγω της διαταραχής αδηφαγίας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση .


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Current Psychiatry Reports, Food Insecurity and Eating Disorders: A Review of Emerging Evidence https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7596309/

Nutrients, Eating Disorders and Gastrointestinal Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6950592/

International Journal of Eating Disorders, I Didn’t Want Them to See: Secretive Eating among Adults with Binge-Eating Disorder https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6368878/

Psychiatria Danubina, Evaluation of Eating Attitudes, Anger and Impulsivity in Atypical and Non-Atypical Depression and Assessment of Comorbidity of Binge Eating https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32303040/

Obesity Research and Clinical Practice, Binge Eating in Adults with Mood Disorders: Results from the International Mood Disorders Collaborative Project https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26508286/

Definition & Facts for Binge Eating Disorder https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/binge-eating-disorder/definition-facts

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM–5) https://www.psychiatry.org/psychiatrists/practice/dsm

New in the DSM-5: Binge Eating Disorder https://www.nationaleatingdisorders.org/blog/new-dsm-5-binge-eating-disorder

BINGE EATING DISORDER https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/bed

Binge Eating Scale (BES) https://psychology-tools.com/test/binge-eating-scale

Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q) https://www.corc.uk.net/outcome-experience-measures/eating-disorder-examination-questionnaire-ede-q/

What Are Eating Disorders? https://www.psychiatry.org/patients-families/eating-disorders/what-are-eating-disorders