Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Πότε μπορεί να σας βλάψει το καθάρισμα στο σπίτι;

Το καθάρισμα είναι μια αγγαρεία, αλλά μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται!

Αποδεικνύεται ότι η ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων είναι ένα ελάχιστα γνωστό, αλλά πολύ τοξικό πρόβλημα. Προέρχεται από πολλαπλές πηγές, όπως σόμπες αερίου και καυστήρες ξύλου, αλλά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως βερνίκια νυχιών και αποσμητικά, ακόμη και τα προϊόντα καθαρισμού. Περνάμε έως και το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, συχνά χωρίς να τους αερίζουμε κατάλληλα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι τα επίπεδα ορισμένων ρύπων γίνονται ακόμη υψηλότερα από ό,τι έξω.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι επιβλαβές να αναπνέουμε μολυσμένο αέρα έξω, αλλά ακόμη και ο αέρας στο ίδιο μας το σπίτι μπορεί να αποδειχθεί τοξικός, ειδικά για τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα.

Τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και δυνητικά θανατηφόρες κρίσεις άσθματος στο σπίτι. Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τον κίνδυνο για όλους, διατηρώντας παράλληλα ένα σπίτι πολύ καθαρό;


Τα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι είναι τόσο επιβλαβή όσο το κάπνισμα;

Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται VOCs – πτητικές οργανικές ενώσεις – βρίσκονται στους ατμούς από πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα οικιακού καθαρισμού.

Οι πιθανοί κίνδυνοι έχουν επισημανθεί σε μια αρκετά πρόσφατη μελέτη που αξιολόγησε τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα που δουλεύουν, μακροχρόνια, σε εταιρίες καθαρισμού, καθώς και σε άτομα που χρησιμοποιούσαν τακτικά προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι. Διαπιστώθηκε ότι η πνευμονική λειτουργία επηρεάστηκε σημαντικά σε αυτά τα άτομα, σε βαθμό που να συγκρίνεται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος 20 τσιγάρων την ημέρα επί 10-20 χρόνια.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα καθαρισμού, όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις και η αμμωνία, μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα σωματικά συμπτώματα. Και η σοβαρότητα αυτών των προβλημάτων υγείας συνδέεται με τη συγκέντρωση των προϊόντων καθαρισμού και με το πόσο καιρό εκτίθεστε σε αυτά. Έτσι, αν το επάγγελμα σας έχει σχέση με το καθάρισμα, ίσως χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Όποιος έχει προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κινδυνεύει από τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις. Οι ασθματικοί έχουν υπερ-αντιδραστικούς αεραγωγούς που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στις επιδράσεις των αερομεταφερόμενων ρύπων. Κινδυνεύουν να αναπτύξουν συμπτώματα όπως ερεθισμό των αεραγωγών, σφίξιμο στο λαιμό ή στο στήθος, δύσπνοια, βήχα ή συριγμό.

Εάν λοιπόν κάποιος στο νοικοκυριό σας πάσχει από κάποια αναπνευστική πάθηση, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιείτε στο σπίτι.

Ποιες είναι οι συνέπειες των καθαριστικών προϊόντων για την υγεία μας;

Μια συνηθισμένη συνέπεια του καθαρισμού για την υγεία, αν και λιγότερο δυνητικά θανατηφόρα από την αναπνευστική πάθηση, είναι η δερματίτιδα εξ επαφής – όταν τα προϊόντα ερεθίζουν το δέρμα σας. Επηρεάζει κυρίως τα χέρια, επειδή αυτά είναι τα μέρη του δέρματος που είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με πιθανές αιτίες φλεγμονής.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δερματίτιδας εξ επαφής. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία εμφανίζεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με σκληρά προϊόντα. Όσο πιο λεπτό είναι το δέρμα (ιδίως τα χέρια, το πρόσωπο και η βουβωνική χώρα),όσο πιο ισχυρό είναι το προϊόν και όσο περισσότερο καιρό βρίσκεστε σε επαφή με αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε προβλήματα. Τα προϊόντα καθαρισμού όπως η χλωρίνη, το υγρό πλύσης, το σαπούνι και τα σπρέι οικιακού καθαρισμού μπορεί να ευθύνονται.

Η δεύτερη, λιγότερο συχνή αιτία είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή προκαλείται από την ευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε κάτι και είναι πιο συχνή σε “ατοπικά” άτομα με ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αλλεργιών, όπως άσθμα ή έκζεμα. Αν και παραδοσιακά σχετίζεται με τα κοσμήματα και τα καλλυντικά προϊόντα όπως η βαφή μαλλιών, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από την επαφή τους με τα προϊόντα καθαρισμού.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καλό είναι να γνωρίζετε ποιες χημικές ουσίες περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού σας και να αποφεύγετε τα συστατικά στα οποία μπορεί να είχατε αντιδράσει στο παρελθόν. Η προστασία των χεριών σας με γάντια και η τακτική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μπορεί επίσης να βοηθήσει πραγματικά.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντί για τα προϊόντα καθαρισμού;

Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την προστασία της υγείας μας στα σπίτια μας, οπότε η ρύπανση των εσωτερικών χώρων δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να τον εγκαταλείψετε εντελώς. Αντίθετα, το πρώτο βήμα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καθαριότητα είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες όταν αγοράζετε νέα προϊόντα.

  1. Πράσινος καθαρισμός

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές φιλικές προς το περιβάλλον, φυσικές, “πράσινεςμάρκες, οι οποίες φέρουν σαφή επισήμανση και περιέχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων. Οι συσκευασίες τους τείνουν επίσης να είναι βιοδιασπώμενες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στο κορεσμένο από πλαστικό περιβάλλον μας.

Παρόλο που αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ακριβά, πιστεύεται ότι αυτό είναι μια καλή ανταμοιβή όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία μας και την οικογένειά μας μακροπρόθεσμα.

  1. Φτιάξτε τα δικά σας

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας. Τα σπιτικά καθαριστικά είναι πολύ πιο φθηνά και καταργούν την ανάγκη να ψάχνετε σε λίστες με χημικά συστατικά.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την απλή χρήση ζεστού νερού και σαπουνιού. Η μαγειρική σόδα είναι μια πολύ καλή για το τρίψιμο. Και ένα καλό καθαριστικό για τζάμια μπορεί να φτιαχτεί ανακατεύοντας νερό και ξύδι.

Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμη και τα φαινομενικά ακίνδυνα καθαριστικά, όπως το ξύδι και η μαγειρική σόδα, μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται ή χρησιμοποιούνται μαζί με άλλα προϊόντα καθαρισμού. Μην ξεχνάτε, το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι επίσης “χημικά”.

Η ανάμειξη χλωρίνης και ξιδιού δημιουργεί αέριο χλώριο, το οποίο ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει βήχα, αναπνευστικά προβλήματα και κάψιμο, δακρύρροια στα μάτια. Ενώ ο συνδυασμός υπεροξειδίου του υδρογόνου με ξύδι δημιουργεί υπεροξικό οξύ, το οποίο είναι δυνητικά τοξικό και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια.

  1. Μικροΐνες

Ένα πανί από μικροΐνες μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση αν είστε ευαίσθητοι στα κανονικά προϊόντα καθαρισμού, επειδή το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε νερό στο ύφασμα. Οι μικροΐνες αποτελούνται από εκατομμύρια μικροσκοπικές ίνες που έχουν την ικανότητα να προσελκύουν και να παγιδεύουν τη σκόνη, τη βρωμιά και τα βακτήρια. Απορροφούν επίσης τα υγρά πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά βαμβακερά πανιά.

  1. Αερισμός των εσωτερικών χώρων

Ο εξαερισμός αποτελεί προτεραιότητα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν καθαρίζετε.

Χρησιμοποιήστε τους απορροφητήρες της κουζίνας όταν μαγειρεύετε και καθαρίζετε, καθώς λειτουργούν καλά για την απομάκρυνση των πτητικών οργανικών ενώσεων από τον αέρα.

  1. Ξεφορτωθείτε το αποσμητικό χώρου

Και αν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση αποσμητικών χώρου σε αεροζόλ ή με πρίζα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες και αναπνευστικά συμπτώματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Το τερπένιο είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ένωση στα αποσμητικά χώρου που εκπέμπει μια οσμή που μοιάζει με πεύκο. Το τερπένιο μπορεί να αντιδράσει με τον αέρα σχηματίζοντας σωματίδια που προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε προϊόντα με αιθέρια έλαια ως εναλλακτικές λύσεις.

  1. Πάρτε φυτά

Τέλος, η τοποθέτηση φυτών γύρω από το σπίτι μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς θεωρούνται φυσικοί αποτοξινωτές του αέρα. Στους καλούς υποψήφιους συγκαταλέγονται τα κρίνα και η αλόη βέρα. Και τα καλά νέα: αυτοί οι πράσινοι φίλοι είναι εύκολη στην φροντίδα τους.

Τέλος, ο περιορισμός της χρήσης προϊόντων καθαρισμού σε ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε εβδομάδα είναι απίθανο να οδηγήσει σε πρόβλημα υγείας. Απλά μην ξεχάσετε να ανοίξετε πρώτα ένα παράθυρο. Αν όμως εμφανίσετε ανησυχητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να τα συζητήσετε χωρίς καθυστέρηση με το γιατρό σας.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved