Ψυχική υγεία

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν το πότε είμαστε αγχωμένοι;

Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πότε είμαστε αγχωμένοι, αναφέρουν οι ερευνητές μιας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης. (Το παιχνίδι με σκύλους και γάτες μειώνει τα επίπεδα άγχους)

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν το πότε είμαστε αγχωμένοι;

Είναι γνωστό ήδη, ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η ελονοσία και η νόσος του Πάρκινσον. Ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τα προειδοποιητικά σημάδια ότι ενας άνθρωπος μπορεί να υποστεί κρίση επιληψίας, ναρκοληπτικό επεισόδιο, ημικρανία ή ότι το σάκχαρο του αίματός του είναι χαμηλό.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στην ανθρώπινη αναπνοή και τον ιδρώτα, που σχετίζονται με το άγχος. Οι εν λόγω αλλαγές, μπορούν να ανιχνευθούν από τα σκυλιά με ακρίβεια 90%. (Μπορούν τα σκυλιά να μειώσουν τις τάσεις αυτοκτονίας;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οσμές του σώματος αποτελούν χημικά σήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα ζωντανά είδη. Δεδομένου λοιπόν, του υποστηρικτικού ρόλου των σκύλων σε ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD), οι ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν το κατά πόσο, οι σκύλοι θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν χημικά σήματα που δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι αγχωμένοι. (6 Τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια μπορεί να ενισχύσουν την υγεία και την ευημερία σας)

Για τη μελέτη τους, ερευνητές από το Queen’s University του Μπέλφαστ, συνέλεξαν δείγματα αναπνοής και ιδρώτα, πριν και μετά από μια γρήγορη αριθμητική άσκηση, από μη καπνιστές που δεν είχαν φάει ή πιει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν την συλλογή των δειγμάτων. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων και φυσιολογικές διεργασίες του σώματός τους, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. (7 τρόποι για να διακρίνετε την κατάθλιψη και το άγχος)

Παράλληλα, επιστρατευτήκαν 20 κατοικίδια σκυλιά από την κοινότητα του Μπέλφαστ, από τα οποία τα 4 πέρασαν στη φάση των δοκιμών. Τα σκυλιά ήταν 11 μηνών έως 2.25 ετών, από διαφορετικές ράτσες. Πριν την έναρξη της δοκιμής, οι σκύλοι εκπαιδευτήκαν για να ανιχνεύουν τα σημάδια του άγχους με ακρίβεια τουλάχιστον 80%, ώστε οι ερευνητές να είναι σίγουροι ότι το οποιοδήποτε λάθος κατά τη διάρκεια της μελέτης, οφείλεται στα δυσδιάκριτα όρια του χαμηλού άγχους από το φυσιολογικό και όχι στην ανικανότητα του σκύλου να ανιχνεύσει το άγχος. (Τα κατοικίδια ζώα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία)

Στη φάση της δοκιμής, τα δείγματα του ιδρώτα και της αναπνοής των 36 συμμετεχόντων, τα οποία να υπενθυμίσουμε συλλέχθηκαν πριν και μετά την αριθμητική άσκηση την οποία κλήθηκαν να ολοκληρώσουν, εμφανίστηκαν μπροστά στους σκύλους, οι οποίοι κλήθηκαν με τη σειρά τους να ανιχνεύσουν όσα συλλέχθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ήταν αγχωμένοι. Τα σκυλιά, χρησιμοποιώντας την οσμή τους, κατάφεραν να ανιχνεύσουν τα δείγματα των αγχωμένων συμμετεχόντων με ακρίβεια 90%. (6 Τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια μπορεί να ενισχύσουν την υγεία και την ευημερία σας)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν την αναπνοή και τον ιδρώτα ενός ατόμου που βιώνει άγχος, προσθέτοντας έτσι πληροφορίες για την σχέση ανθρώπου και σκύλου, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση των σκύλων που ειδικεύονται στη βοήθεια ατόμων με άγχος, οι οποίοι μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται κυρίως σε οπτικές ενδείξεις. (Πως βοηθούν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχική υγεία;)