Υγεία Δέρματος, Υγεία του ματιού

Τα smartphones επιταχύνουν την γήρανση;

© Jirapatch Iamkate | Dreamstime Stock Photos
© Jirapatch Iamkate | Dreamstime Stock Photos

Η καθημερινή έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα smartphones, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και τα tablet, θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που χρησιμοποίησε μύγες ως πειραματικά μοντέλα.

Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, τα μπλε μήκη κύματος που παράγονται από τις οθόνες (LED), μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών.

Μπορεί το φως από τα smartphones επιταχύνει την γήρανση;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μύγες, αποκάλυψε πως το όριο ζωής των μυγών, που ήταν εκτεθειμένες για 12 ώρες σε μπλε φως και 12 ώρες στο σκοτάδι, ήταν μικρότερο από το όριο ζωής των μυγών που παρέμειναν όλες τις ώρες στο σκοτάδι.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι οι μύγες που εκτέθηκαν στο μπλε φως υπέστησαν βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή και στους εγκεφαλικούς νευρώνες τους, ενώ η ικανότητα τους να σκαρφαλώνουν μειώθηκε σημαντικά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης που επηρέασε τις κινητικές τους λειτουργίες. Οι κινήσεις τους, συγκεκριμένα, ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Jaga Giebultowicz, καθηγητής ενσωματωτικής βιολογίας, το ότι η έκθεση στο μπλε φως επιταχύνει τη γήρανση στις μύγες, φαινόταν αρχικά περίεργο στην επιστημονική ομάδα. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν, όταν η έκθεση στο μπλε φως ελαττώθηκε, η διάρκεια ζωής των μυγών αυξήθηκε.

Οι επιπτώσεις του μπλε φωτός στους ανθρώπους είναι διαφορετικές από ότι στις μύγες. Για τον άνθρωπο, η έκθεση στο μπλε φως, σημαίνει επιτάχυνση της γήρανσης και βλάβες στα κύτταρα του εγκέφαλου, καθώς και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών.

Πώς θα προστατευθείτε από το μπλε φως των smartphones;

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι τείνουν να εκτίθενται όλο και περισσότερο σε συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως, λόγω της τεχνολογικής έκρηξης που μετέτρεψε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους και λόγω της ευρείας χρήσης του φωτισμού LED. Για να μειωθεί, λοιπόν, ο κίνδυνος δυσάρεστων επιπτώσεων:

  • Χρησιμοποιείστε γυαλιά ηλίου με πορτοκαλί φακούς, τα οποία φιλτράρουν το μπλε φως και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή.
  • Βάλτε σε λειτουργία τη ρύθμιση που μπλοκάρει το μπλε φως στα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και σε όλες τις άλλες συσκευές που χρησιμοποιείτε.


+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved