Διατροφή, Καρδιά και αγγεία

Τα συμπληρώματα διατροφής για μείωση της χοληστερόλης είναι αναποτελεσματικά

Πολλά συμπληρώματα διατροφής διατίθενται στο εμπόριο ως φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και τη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Όσον αφορά συγκεκριμένα τη διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας, τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται συχνά αντί για τις στατίνες, γεγονός το οποίο είναι ανησυχητικό.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιστεύουν πως τα συμπληρώματα διατροφής για τη χοληστερόλη είναι πιο ασφαλή και αποτελεσματικά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για αυτό το σκοπό, όπως οι στατίνες.

Η προβλεπόμενη αύξηση του επιπολασμού των καρδιαγγειακών παθήσεων και των παραγόντων κινδύνου για αυτές, αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη της μελέτης των επιδράσεων αυτών των συμπληρωμάτων διατροφής στους βιοδείκτες λιπιδίων και φλεγμονής.

Μια πρόσφατη μελέτη (γνωστή ως SPORT), που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, είχε ως στόχο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα έξι κοινών συμπληρωμάτων διατροφής, που προωθούνται ευρέως για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια χαμηλή δόση στατίνης.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η παραπάνω μελέτη περιλάμβανε άτομα ηλικίας 40 έως 75 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα 70-189 mg/dL και 5-20% κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης διαχωρίστηκαν σε ομάδες των 25 ατόμων, εκ των οποίων η μια ομάδα έλαβε 5 mg ροσουβαστατίνης ημερησίως, η άλλη έλαβε εικονικό φάρμακο και καθεμιά από τις υπόλοιπες έξι έλαβε ορισμένες δόσεις συμπληρωμάτων με υποτιθέμενα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Συγκεκριμένα, τα έξι συμπληρώματα διατροφής, που μελετήθηκαν στα πλαίσια της μελέτης, περιείχαν ιχθυέλαιο, κανέλα, σκόρδο, κουρκουμά, φυτοστερόλες ή κόκκινο ρύζι μαγιάς.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα 28 ημερών, παρατηρήθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες έλαβαν τη χαμηλή δόση της ροσουβαστατίνης εμφάνισαν σημαντική πτώση, περίπου 38%, στα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης. Αντιθέτως, όσα άτομα έλαβαν ένα από τα έξι συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης στο αίμα τους, σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όσοι έλαβαν συμπληρώματα σκόρδου παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 8% στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα τους.

Όσον αφορά τα επίπεδα του φλεγμονώδη βιοδείκτη της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), καμιά από τις ομάδες των συμμετεχόντων που έλαβαν συμπληρώματα ή ροσουβαστατίνη δεν είχαν σημαντικές αλλαγές, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της μελέτης;

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς τονίζουν την αποτελεσματικότητα της πρόσληψης χαμηλής δόσης στατινών στη μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης και τον πολύ χαμηλό κίνδυνο παρενεργειών που αυτές έχουν.

Αυτό είναι θετικό ιδιαίτερα για όσα άτομα διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις στατίνες λόγω ανησυχίας για τις παρενέργειες τους και γι’ αυτό το λόγο στρέφονται στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία σύμφωνα με την μελέτη, δεν προσφέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Παρόλο που η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν παρουσίασε κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια, δεν είχε κανένα σημαντικό όφελος για τα άτομα που τα χρησιμοποιούσαν σε καθημερινή βάση για τη μείωση της χοληστερόλης τους. Επομένως, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χρήση συμπληρωμάτων δεν είναι κάτι κακό, αλλά στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης για λόγους καρδιαγγειακής υγείας, πρέπει να γίνει γνωστό πως αυτά είναι ελάχιστα έως καθόλου αποτελεσματικά για το σκοπό αυτό.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Dietary Supplements Hyped as LDL-Lowering Are a Bust: SPORT https://www.medscape.com/viewarticle/983679?src=wnl_tp10_daily_221108_MSCPEDIT&uac=455316CG&impID=4845185

Comparative Effects of Low-Dose Rosuvastatin, Placebo and Dietary Supplements on Lipids and Inflammatory Biomarkers https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073510972207125X?via%3Dihub