Καρδιά και αγγεία

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 βοηθούν να διατηρηθεί η καρδιά υγιής

Το θέμα της λήψης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τη βελτίωση της συνολικής υγείας γενικότερα, και της υγείας της καρδιάς ειδικότερα έχει συζητηθεί πολλές φορές από τους ειδικούς, οι οποίοι εξακολουθούν να κάνουν έρευνες για να δουν αν υπάρχουν οφέλη από τη λήψη των παραπάνω συμπληρωμάτων. Μια από τις πιο πρόσφατες έρευνες δείχνει πως η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει προστατευτική δράση στην καρδιά και συγκεκριμένα, να προφυλάσσει τον άνθρωπο από εμφράγματα και στεφανιαία νόσο.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα για τα ω-3 και την καρδιά

Πιο αναλυτικά ερευνητές του Harvard’s T.H. Chan School of Public Health και του Brigham and Women’s Hospital εξέτασαν 13 μελέτες σε 128000 ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ ω-3 συμπληρωμάτων και το μειωμένο ρίσκο εμφραγμάτων, στεφανιαίας νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές βρήκαν πως σε σχέση με τους ανθρώπους που λάμβαναν placebo εκείνοι όπου έπαιρναν ωμέγα-3 συμπληρώματα είχαν 8% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα και θάνατο από στεφανιαία νόσο, αν και τα ωμέγα-3 δεν μείωναν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η δόση που χρησιμοποιήθηκε για τις περισσότερες δοκιμές ήταν περίπου 840 milligrams και οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πως οι μεγαλύτερες δόσεις έχουν ακόμη πιο σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Με ποιον τρόπο βοηθούν τα ω-3 στην υγεία της καρδιάς;

Τα ωμέγα-3 όπως δείχνουν διάφορες μελέτες φαίνεται πως μειώνουν τον ρυθμό παραγωγής τριγλυκεριδίων από το ήπαρ και συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον μπορούν, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, να μειώσουν την εναπόθεση πλάκας στις αρτηρίες, βοηθούν στη διατήρηση της σωστής πήξης του αίματος και διατηρούν ελαστικά τα τοιχώματα των αγγείων.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι άνθρωποι θα πρέπει να προσλαμβάνουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τη διατροφή τους, από τροφές όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η πέστροφα, όμως οι μελέτες δείχνουν πως τα συμπληρώματα διατροφής είναι επίσης μια καλή επιλογή. Το τελευταίο φαίνεται πως ισχύει ακόμη περισσότερο για όσους δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν στη δίαιτα τους αρκετή ποσότητα ω-3, όμως θα πρέπει πάντα πριν ξεκινήσουν να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, που θα τους ενημερώσει αν πράγματι τα έχουν ανάγκη, και αν ναι, ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουν.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved