Πρόληψη και θεραπεία

Τα συστατικά των mRNA εμβολίων δεν περνούν στο μητρικό γάλα εμβολιασμένων μητέρων

Η πανδημία της COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα μας, καθώς νέα μεταλλαγμένα στελέχη συνεχίζουν να εμφανίζονται, οι μετακινήσεις των ταξιδιωτών συνεισφέρουν στην διασπορά του ιού και ο εμβολιασμός του πληθυσμού φτάνει στο τέλμα του, με πολλούς ανθρώπους ακόμα να αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο μέρος του πληθυσμού που συνίσταται να μην εμβολιαστεί είναι τα άτομα που σκοπεύουν σύντομα να κυοφορήσουν και να ξεκινήσουν μια οικογένεια, αλλά και άτομα που πρόσφατα γέννησαν και θηλάζουν. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το αν τα συστατικά του εμβολίου καταφέρνουν να ‘’περάσουν’’ στο μητρικό γάλα, και εν συνεχεία στο νεογνό, αλλά μια νέα έρευνα δίνει μια πρωταρχική απάντηση στο ερώτημα.

Τα συστατικά του mRNA εμβολίου δεν ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του UCSF (University of California San Francisco) με επικεφαλής την Dr. Στέφανι Γκάου του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του UCSF.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, με το δείγμα ατόμων να αποτελείται από 7 γυναίκες, εκ των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 37.8 ετών και τα παιδιά είχαν ηλικίες από ενός μηνών έως 3 ετών. Λήφθηκαν 13 δείγματα γάλακτος από τις μητέρες πριν τον εμβολιασμό, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα έπειτα του εμβολιασμού, σε διάστημα 4- 48 ωρών. Όλες οι μητέρες εμβολιαστήκαν με mRNA τύπου εμβόλιο, όπου ουσιαστικά δίνεται η πληροφορία στον οργανισμό να συνθέσει την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού, να την εκθέσει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να ‘’εκπαιδεύσει’’ τον οργανισμό μας να καταστρέφει την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Τα εμβόλια ήταν από τις εταιρείες Pfizer και Moderna.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO, World Health Organization) συνιστά τον εμβολιασμό ατόμων που θηλάζουν, αλλά ειδικοί από το Academy of Breastfeeding Medicine  εξέφραζαν ανησυχίες για την πιθανή μεταφορά νανοσωματιδίων του εμβολίου ή του mRNA στον μαστικό ιστό και εν συνεχεία στο μητρικό γάλα. Αυτό μπορεί να επηρέαζε την ανοσοαπόκριση των νεογνών που θήλαζαν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως δεν ανιχνεύθηκε κανένα στοιχείο του εμβολίου mRNA σε κανένα συστατικό του μητρικού γάλακτος. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τις μητέρες που θηλάζουν, και δεν πρέπει να αποτρέπονται από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι έρευνες θα συνεχιστούν και με μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού, για να αυξηθεί η εγκυρότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Καλό είναι να γνωρίζουμε, ότι ακόμα και αν ανιχνεύονταν κάποιο συστατικό του εμβολίου mRNA στο μητρικό γάλα, για να αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία του βρέφους, θα έπρεπε να μην μπορεί να διαλυθεί στο στομάχι του και να απορροφηθεί από τον οργανισμό του. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν πως ακόμα και νανοσωματίδια από το εμβόλιο να κατάφερναν να περάσουν μέσω του μητρικού γάλακτος στο βρέφος, θα διαλύονταν από το γαστρεντερικό του σύστημα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

No sign of COVID-19 vaccine in breast milk https://www.eurekalert.org/news-releases/842523

Coronavirus disease 2019 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937821001873

COVID-19 mRNA vaccine is not detected in human milk https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2021/03/08/2021.03.05.21252998.full.pdf