Διατροφή

Τα τρόφιμα-παγίδες που “κρύβουν” μέσα τους πολλή ζάχαρη

© Santusya | Dreamstime Stock Photos
© Santusya | Dreamstime Stock Photos

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, καθώς ο μέσος Αμερικάνος χρησιμοποιεί καθημερινά 15 κουταλιές ζάχαρη ή περίπου 60 γραμμάρια την ημέρα.

Και αν δεν προσθέσω επιπλέον ζάχαρη στην τροφή?

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προσθέτει μεγάλες ποσότητες επιπλέον ζάχαρης στο καθημερινό φαγητό του, αλλά την καταναλώνει μέσω των τροφίμων που την έχουν ‘κρυμμένη’ στα συστατικά τους. Έτσι, κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς η ποσότητα της κρυμμένης ζάχαρης στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να ισούται ή και να ξεπερνά την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Πώς οι εταιρείες τροφίμων παραπλανούν τους καταναλωτές

Στο πρόβλημα αυτό συμβάλει το γεγονός πως οι εταιρείες τροφίμων τις περισσότερες φορές “κρύβουν” την ζάχαρη ανάμεσα σε άλλα συστατικά και έτσι ο καταναλωτής θεωρεί πως δεν έχει καταναλώσει ζάχαρη, αφού ο ίδιος δεν πρόσθεσε στο φαγητό του. Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ψωμί,δημητριακά, γιαούρτι, γάλα, έτοιμες σάλτσες, κύβοι κλπ μπορεί να κρύβουν μέσα τους ζάχαρη, ενώ η χρήση διαφορετικών ονομασιών για τις διάφορες μορφές ζάχαρης μπερδεύουν τον καταναλωτή. Που μπορεί λοιπόν να βρίσκεται η ζάχαρη,πως την κρύβουν οι εταιρείες τροφίμων και πως μπορεί ο καταναλωτής να προστατευτεί;

Άλλα ονόματα για το ίδιο προϊόν

Πολλές φορές είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να διακρίνει αν ένα προϊόν περιέχει ζάχαρη, αφού πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές μορφές και ονόματα σακχάρων. Για παράδειγμα, ενδέχεται στην ετικέτα ενός προϊόντος να μην αναγράφεται “ζάχαρη” αλλά “φρουκτόζη”, “σουκρόζη” ή “γλυκόζη”.

Πρέπει οι καταναλωτές να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες, ώστε να αναγνωρίσουν άλλες μορφές ζάχαρης που τυχόν περιέχουν όπως: βύνη κριθαριού, καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ζάχαρη καρύδας, μαλτοδεξτρίνη, μαλτόζη, οργανική ακατέργαστη ζάχαρη κλπ.

Επιπροσθέτως, η ζάχαρη μπορεί να είναι σε μορφή σιροπιού και να έχει μια από τις παρακάτω ονομασίες: μέλι αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, σιρόπι βύνης, μελάσσα, σιρόπι βρώμης, σιρόπι ρυζιού κλπ.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι σακχάρων στο ίδιο προϊόν

Στις ετικέτες των προϊόντων αναγράφονται τα συστατικά συνήθως με σειρά που είναι ανάλογη με την ποσότητα που περιέχεται στο προϊόν. Πολλές εταιρείες, προκειμένου το προϊόν τους να δείχνει ότι δεν περιέχει πολλή ζάχαρη, χρησιμοποιούν παραπάνω από ένα διαφορετικό τύπο ζάχαρης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η περιεκτικότητα σε κάθε συστατικό, όμως να μην αλλάζει η συνολική ποσότητα σακχάρων που περιέχει το τρόφιμο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να μην αναγράφεται η ζάχαρη και τα-παρόμοια με αυτήν- σάκχαρα στα πρώτα και βασικότερα συστατικά, αλλά να βρίσκεται προς το τέλος, δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι το προϊόν περιέχει ελάχιστη ζάχαρη.

Προσθήκη ζάχαρης σε τρόφιμα που κανείς δεν υποπτεύεται

Πέρα από τα προϊόντα που θα περίμενε κανείς να βρει ζάχαρη όπως τα μπισκότα, οι καραμέλες, τα έτοιμα κέικ, οι σοκολάτες και τα όλων των ειδών τα γλυκίσματα, η ζάχαρη μπορεί να “κρύβεται” σε πολλά προϊόντα, ιδιαίτερα στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς ζάχαρη συναντά κανείς συχνά σε έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών και σαλατών, ψωμιά και άλλα αρτοσκευάσματα όπως φρυγανιές και κριτσίνια, σάλτσα κέτσαπ, κύβους μαγειρικής, προμαγειρεμένα γεύματα, χυμούς φρούτων, φυτικά γάλατα και γιαούρτια.

Χρήση διαφορετικών, πιο “υγιεινών” σακχάρων

Άλλη μια παγίδα που καλούνται να αποφύγουν οι καταναλωτές είναι ότι αρκετές φορές στο προϊόν υπάρχει η ένδειξη “χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη”, ενώ στην πραγματικότητα αυτό περιέχει άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης όπως μέλι, σιρόπι αγαύης,marple syrup, ζάχαρη καρύδας, ακατέργαστη ζάχαρη κλπ, και απλώς δεν περιέχει τη γνωστή λευκή επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη.

Μείωση της μερίδας του προϊόντος

‘Άλλο ένα τρικ που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες αφορά στη μείωση της ποσότητας της “μερίδας” του προϊόντος. Σε όλες σχεδόν τις ετικέτες των τροφίμων υπάρχει πλέον η ανάλυση της διατροφικής αξίας “ανά μερίδα”. Έτσι, αυξάνοντας τον αριθμό των μερίδων για παράδειγμα σε μια συσκευασία μίνι πίτσας που κανονικά είναι για ένα άτομο σε δύο ή και τρεις μερίδες, η ποσότητα της ζάχαρης ανά μερίδα μειώνεται και ο καταναλωτής θεωρεί ότι είναι πολύ μικρότερη.Χρειάζεται λοιπόν ο καταναλωτής να είναι πολύ προσεκτικός και προτού αγοράσει ένα προϊόν να διαβάζει την ετικέτα πολύ προσεκτικά ώστε να αποφύγει τις παραπάνω παγίδες.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

www.healthline.com https://www.healthline.com/nutrition/8-ways-sugar-is-hidden#section2

Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26376619

Energy and fructose from beverages sweetened with sugar or high-fructose corn syrup pose a health risk for some people. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23493538

Are restrictive guidelines for added sugars science based? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26652250

A review of sugar consumption from nationally representative dietary surveys across the world https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26453428