Πρόληψη και θεραπεία

Αντοχή σε αντιβιοτικά: Μερικά βακτήρια πεθαίνουν με «αυτοθυσία» για να σωθεί η αποικία τους

Με την πάροδο των χρόνων, η ιατρική έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι τα βακτήρια ακολουθούν αυτόματα κάποιες αρκετά έξυπνες στρατηγικές για την επιβίωση τους έναντι των αντιβιοτικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια, μπορούν να αναπτύξουν ένα είδος γενετικής αντοχής, μπορούν δηλαδή να κρυφτούν σε ένα προστατευτικό κέλυφος, με τρόπο τέτοιο, ώστε να καθυστερήσουν τη δική τους ανάπτυξη, αποτρέποντας τον θάνατο τους από τα αντιβιοτικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου  Princeton και του University-Northridge της Καλιφόρνια, αποκαλύφθηκε άλλη μια νέα τακτική των βακτηρίων. Η τακτική αυτή, ονομάζεται τακτική της «αυτοθυσίας», που σκοπό έχει να σωθεί η αποικία των βακτηρίων. Το πώς λειτουργεί; Θα το μάθουμε πιο κάτω.

Τι ανακάλυψε η μελέτη για την τακτική «αυτοθυσίας» των βακτηρίων;

Η ερευνητική ομάδα, που ήταν υπεύθυνη για την μελέτη, προσπάθησε να αντιμετωπίσει ένα πληθυσμό βακτηρίων Ε. Coli, χρησιμοποιώντας ένα αντιμικροβιακό φάρμακο, διαπιστώνοντας ότι κάποια βακτήρια πέθαναν απορροφώντας μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικού. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα βακτήρια που πέθαναν, με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να βοηθήσουν τα υπόλοιπα βακτήρια της αποικίας τους, προστατεύοντας τα από τον θάνατο για να συνεχίσουν να εξαπλώνονται.

Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια τροποποιημένη έκδοση του αντιβιοτικού, η οποία περιείχε μια πράσινη φθορίζουσα ουσία και ένα πεπτιδικό μόριο γνωστό ως LL37, το οποίο επιλέχθηκε γιατί παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα.

Πηγή: Beatrice Trinidad/Princeton University

Τα λαμπερά μόρια του αντιβιοτικού, όπως φαίνονται στην πιο πάνω εικόνα, επέτρεψαν στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους μέσα σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό βακτηρίων, διαπιστώνοντας ότι το αντιβιοτικό, συσσωρεύθηκε στις ομάδες των βακτηρίων που πέθαναν, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα βακτήρια να παραμείνουν ανεπηρέαστα.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη του νέου τρόπου επιβίωσης των βακτηρίων υπό τη δράση αντιβιοτικών;

Αυτή η ανακάλυψη, εκτός από το ότι δίνει νέες γνώσεις για την εξέλιξη και την επιβίωση των βακτηρίων, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για να ερευνηθούν νέοι αποτελεσματικοί τρόποι ανάπτυξης αντιβιοτικών, τα οποία θα είναι σε θέση να στοχεύσουν τα συγκεκριμένα βακτηριακά κύτταρα, τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν με την χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Sattar Taheri-Araghi, ένας από τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, ανέφερε: «Αυτή η έρευνα ανοίγει τις πόρτες στο να απαντηθούν πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ποτέ έως τώρα. Τα ευρήματα μας, δίνουν νέες σημαντικές γνώσεις για την εξέλιξη των βακτηρίων και μπορούν να βοηθήσουν στον σχεδιασμό νέων αποτελεσματικότερων αντιβιοτικών».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Kamikaze Bacteria: Dying Bacteria Self-Sacrifice to Save their Colony https://interestingengineering.com/kamikaze-bacteria-dying-bacteria-self-sacrifice-to-save-their-colony

Dying bacteria absorb antibiotic, allowing others to survive and grow https://www.princeton.edu/news/2019/02/05/dying-bacteria-absorb-antibiotic-allowing-others-survive-and-grow

Heterogeneous absorption of antimicrobial peptide LL37 in Escherichia coli cells enhances population survivability https://elifesciences.org/articles/38174

Researchers Redesign the Way Bacteria Communicate with Each Other for Better Use https://interestingengineering.com/researchers-redesign-the-way-bacteria-communicate-with-each-other-for-better-use