Καρκίνος

Τα υγιή πνευμονικά κύτταρα «επισκευάζουν» τους αεραγωγούς των πρώην καπνιστών

Τα υγιή πνευμονικά κύτταρα «επισκευάζουν» τους αεραγωγούς των πρώην καπνιστών μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου

Τα υγιή πνευμονικά κύτταρα επισκευάζουν την επένδυση των αεραγωγών των πρώην καπνιστών, δίνοντας μια εξήγηση στο γιατί η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Αυτή η ικανότητα των υγιών κυττάρων, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, αποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι απλά ένας τρόπος για να αποφύγει κάποιος περεταίρω βλάβες.

Πώς επιδρά το κάπνισμα στο DNA των κυττάρων και οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιπροσωπεύει το 21% όλων των θανάτων από καρκίνο. Το κάπνισμα αλλάζει το DNA και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, με περίπου το 72% των 47.000 ετήσιων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, στο Ηνωμένο Βασίλειο,  να προκαλούνται από το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, η βλάβη στο DNA των πνευμονικών κυττάρων, δημιουργείται από σφάλματα και μεταλλάξεις. Η συσσώρευση αυτών των μεταλλάξεων οδηγεί στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των μεταλλαγμένων κυττάρων, τα οποία τελικά μετατρέπονται σε καρκινικά. Όταν, όμως, κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, μπορεί να αποφύγει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κινδύνου και θα δούμε πιο κάτω το γιατί.

Τι έδειξε η μελέτη;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και το Ινστιτούτο UCL, ανέλυσαν βιοψίες κυττάρων του πνεύμονα από 16 άτομα, από τα οποία άλλοι ήταν καπνιστές, άλλοι πρώην καπνιστές και άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Ανέλυσαν, λοιπόν, την αλληλουχία του DNA 632 μεμονωμένων κύτταρων που προέρχονταν από αυτές τις βιοψίες και εξέτασαν το πρότυπο των γενετικών αλλαγών που προέκυψαν στα μη καρκινικά κύτταρα των πνευμόνων, διαπιστώνοντας ότι παρόλο που τα πνευμονικά κύτταρα δεν ήταν καρκινικά, στους καπνιστές 9 στα 10 είχαν πάνω από 10.000 επιπλέον γενετικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με τα κύτταρα των μη καπνιστών. Οι μεταλλάξεις αυτές ήταν αποτέλεσμα των χημικών ουσιών του τσιγάρου. Μάλιστα, πάνω από το ¼ αυτών των κυττάρων, είχαν τουλάχιστον μια καρκινική μετάλλαξη, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει το γιατί ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι τόσο μεγάλος για τους καπνιστές.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα, είχαν ένα μεγάλο αριθμό κυττάρων στους αεραγωγούς τους, τα οποία ξεπέρασαν τις γενετικές βλάβες που τους προκλήθηκαν νωρίτερα από το κάπνισμα. Μάλιστα, γενετικά, αυτά τα κύτταρα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα κύτταρα των ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, άρα είχαν πολύ λιγότερες γενετικές βλάβες και πολύ μικρό κίνδυνο να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρώην καπνιστές είχαν τέσσερις φορές περισσότερα υγιή κύτταρα, σε σχέση με τους ανθρώπους που καπνίζουν ακόμα. Ένα ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 40% των συνολικών πνευμονικών κυττάρων ενός καπνιστή.

Ποτέ δεν είναι αργά να εγκαταλείψεις το κάπνισμα!

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Peter Campbell, από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν πάρα πολύ για 30 – 40 χρόνια, σκέφτονται λανθασμένα ότι είναι αργά να σταματήσουν το κάπνισμα, γιατί οι βλάβες στους πνεύμονες τους έχουν ήδη προκληθεί, αλλά η μελέτη καταδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, καθώς οι καπνιστές συμμετέχοντες, παρόλο που κάπνιζαν πάρα πολύ για πολλά χρόνια, μέσα σε λίγα χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος, δεν εμφάνιζαν καμία ένδειξη βλάβης στα κύτταρα τους.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι παρόλο που η μελέτη έδειξε ότι τα υγιή πλέον πνευμονικά κύτταρα αρχίζουν να επισκευάζουν την επένδυση των αεραγωγών στους πρώην καπνιστές μετά την διακοπή του καπνίσματος και προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα προκαλεί και βαθύτερες βλάβες στους πνεύμονες που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια πνευμονοπάθεια, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη ακόμα και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους καπνίζουν και την ίδια στιγμή τους δίνουν ένα σημαντικό κίνητρο για να διακόψουν το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, ωστόσο, επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να απομακρυνθείτε από αυτή την κακή συνήθεια, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Never too late to quit—protective cells could cut risk of lung cancer for ex-smokers https://medicalxpress.com/news/2020-01-late-quitprotective-cells-lung-cancer.html

Quit smoking, add years to your life https://medicalxpress.com/news/2020-01-years-life.html

Tobacco smoking and somatic mutations in human bronchial epithelium https://www.nature.com/articles/s41586-020-1961-1

Cancer Research UK https://medicalxpress.com/partners/cancer-research-uk/