Ψυχική υγεία

Ταραγμένη κατάθλιψη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί ερευνούν και μαθαίνουν όλο και περισσότερα για την ταραγμένη κατάθλιψη (AD), η οποία είναι ένας τύπος κατάθλιψης που περιλαμβάνει καταθλιπτική διάθεση, ψυχοκινητική διέγερση και ιδέες φυγής. (5+1 καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την κατάθλιψη)

Με τον ορισμό και την ταξινόμηση της ταραγμένης κατάθλιψης δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αποτελεί σύμπτωμα μιας άλλης ιατρικής πάθησης ή διαταραχής της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια μικτή κατάσταση ή μέρος του σοβαρού άγχους.

Μερικοί επιστήμονες, μάλιστα, την ταξινομούν ως επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης με ψυχοκινητική διέγερση. Για να οριστεί με σαφήνεια, ωστόσο, το τι είναι πραγματικά η ταραγμένη κατάθλιψη, χρειάζονται περισσότερες μελέτες. (6+1 τρόποι διαχείρισης της μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής)

Πώς μοιάζει η ταραγμένη κατάθλιψη;

Η διέγερση που χαρακτηρίζει την ταραγμένη κατάθλιψη είναι μια αίσθηση ανησυχίας, που μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένη και πιεστική ομιλία και νευρικές κινήσεις του σώματος, όπως ο έντονος βηματισμός και το σφίξιμο των χεριών. (Πώς να καταλάβετε αν το άγχος επηρεάζει τον ύπνο σας)

Τα πρώιμα σημάδια της ταραγμένης κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 • Σφίξιμο των χεριών σε γροθιά
 • Ξεσπάσματα
 • Μάζεμα ή τράβηγμα των μαλλιών, του δέρματος ή των ρούχων
 • Ανακίνηση ή ανακάτεμα των ποδιών
 • Ασυνείδητες κινήσεις
 • Ανησυχία

Τα σημάδια ότι η κατάσταση κλιμακώνεται είναι τα ακόλουθα:

 • Διαταραγμένη ή βίαιη συμπεριφορά
 • Ενθουσιασμός
 • Εχθρότητα
 • Κακός έλεγχος των παρορμήσεων
 • Ένταση

Τα άτομα με διαταραχή της διάθεσης, που δεν την αντιμετώπισαν σωστά και αποτελεσματικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ταραγμένης κατάθλιψης. (7 βασικά παθολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας)

Ποια είναι η διαφορά της ταραγμένης κατάθλιψης από την κατάθλιψη;

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τις διαφορές της ταραγμένης κατάθλιψης από την κατάθλιψη, ωστόσο κάποιες διαφορές είναι ήδη γνωστές. (7 τρόποι για να διακρίνετε την κατάθλιψη και το άγχος)

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το 1/4 των ατόμων με ταραγμένη κατάθλιψη είχαν ανησυχητικές σκέψεις, πιεστική ομιλία και αυξημένη κινητική δραστηριότητα. Το 1/4 είχε παράνοια και επιθετικότητα. Ωστόσο, παρόλο που συμπτώματα όπως οι αλλαγές στην κίνηση και η μανία συνδέονται με την κατάθλιψη, συμπτώματα όπως η πιεστική ομιλία και η παράνοια δεν αποτελούν τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Επιπρόσθετα, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ταραγμένη κατάθλιψη είχαν μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης από τα άτομα με μη ταραγμένη κατάθλιψη και τα επεισόδιά τους κρατούσαν περισσότερο.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ταραγμένη κατάθλιψη είναι πιο πιθανόν να χρειαστούν ψυχιατρική φροντίδα σε μεγαλύτερη ηλικία, σε αντίθεση με τα άτομα με μη ταραγμένη κατάθλιψη που μπορεί να χρειαστούν ψυχιατρική υποστήριξη σε νεότερη ηλικία. (Κατάθλιψη: 5 βότανα που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της)

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει ταραγμένη κατάθλιψη;

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ταραγμένη κατάθλιψη που προκαλεί διέγερση είναι πιο συχνή σε άτομα με διπολική διαταραχή. Σε μια μελέτη, το 1/5 των ατόμων με διπολική διαταραχή είχε παράλληλα και ταραγμένη κατάθλιψη. Σε μια άλλη μελέτη, το ¼ των ατόμων με διπολική διαταραχή είχε και ταραγμένη κατάθλιψη, ενώ σε μια τρίτη μελέτη το 1/3 των ατόμων με διπολική διαταραχή είχε και ταραγμένη κατάθλιψη. Να υπενθυμίσουμε ότι η διπολική διαταραχή, προκαλεί εναλλαγές της διάθεσης που εναλλάσσονται μεταξύ καταθλιπτικών και μανιακών επεισοδίων. Η διέγερση που χαρακτηρίζει την ταραγμένη κατάθλιψη, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των μανιακών επεισοδίων. (Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την διπολική διαταραχή)

Επιπρόσθετα, τα άτομα που έχουν κλινική κατάθλιψη και διαταραχή πανικού, είναι πιο επιρρεπείς στην ταραγμένη κατάθλιψη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ταραγμένη κατάθλιψη συνδέεται με καταθλιπτικά συμπτώματα, κρίσεις πανικού και αυτοκτονικές συμπεριφορές. (4 μύθοι για τη διπολική διαταραχή: Τι επισημαίνουν οι θεραπευτές;)

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ταραγμένη κατάθλιψη:

 • Ήταν πιο συχνή στις γυναίκες
 • Ξεκίνησε σε μικρότερη ηλικία
 • Είχε περισσότερα υποτροπιάζοντα επεισόδια κατάθλιψης
 • Είχε πιο άτυπα χαρακτηριστικά (είχε περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και ήταν πιο συχνή σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό διπολικής διαταραχής)

Πώς αντιμετωπίζεται η ταραγμένη κατάθλιψη;

Σε περιπτώσεις ταραγμένης κατάθλιψης, ο γιατρός δημιουργεί ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Συμβουλευτική
 • Αμοιβαία υποστήριξη ασθενή και γιατρού
 • Στρατηγικές ευεξίας

Οι γιατροί συνεχίζουν να εξετάζουν πιο αποτελεσματικούς και εξειδικευμένους τρόπους θεραπείας της ταραγμένης κατάθλιψης. (Διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου: Μια νέα θεραπεία για την κατάθλιψη)


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved