Παιδί

Ταξίδι: Πώς να προετοιμαστείτε αν έχετε παιδί με αναπηρία, αυτισμό ή άλλες ανάγκες

Όταν ταξιδεύετε με παιδιά με αναπηρία, αυτισμό ή άλλες πρόσθετες ανάγκες, είναι πάντα καλό να προγραμματίζετε ότι τα πράγματα θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι περιμένετε. Αν δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να φτάσετε εκεί που πηγαίνετε και να οργανωθείτε όταν φτάσετε εκεί, μπορεί να μειωθεί το άγχος για όλους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται ήρεμο και χαρούμενο.

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά με αναπηρία, αυτισμό ή άλλες πρόσθετες ανάγκες για ένα οικογενειακό ταξίδι;

Ορισμένα παιδιά με πρόσθετες ανάγκες μπορεί να βρίσκουν τα ταξίδια τρομακτικά και άγνωστα, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το παιδί σας.

Θα μπορούσατε να μιλήσετε στο παιδί σας για τα εξής:

  • Πού πηγαίνετε – “Θα επισκεφτούμε τη γιαγιά και θα μείνουμε στο σπίτι της”
  • Πώς θα είναι – “Θα έχει ζέστη και ήλιο και θα μπορούμε να κολυμπήσουμε στη θάλασσα”
  • Για πόσο καιρό θα πάτε – “Θα πάμε για μια εβδομάδα, άρα θα λείψουμε για 7 νύχτες”
  • Πώς θα πάτε εκεί – “Θα πάμε εκεί οδικώς. Θα φύγουμε μετά το πρωινό και θα φτάσουμε εκεί την ώρα του δείπνου”

Για τα αυτιστικά παιδιά, μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσετε τι μπορεί να περιμένει το παιδί σας όταν ταξιδεύει. Για παράδειγμα, αν πετάτε, μιλήστε στο παιδί σας για τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας, ώστε να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοινωνικές ιστορίες για να διδάξετε στο παιδί σας την κατάλληλη κοινωνική συμπεριφορά και να το προετοιμάσετε για τυχόν αισθητηριακές αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως ήχους, αλλαγές στο φωτισμό και τη θερμοκρασία κ.ο.κ. Θα μπορούσατε να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας του παιδιού σας για την ανάπτυξη μιας κοινωνικής ιστορίας σχετικά με το ταξίδι.

Τι πρέπει να προσέχετε αν πρέπει να πάρετε φάρμακα στο οικογενειακό σας ταξίδι;

Εάν το παιδί σας με αναπηρία, αυτισμό ή άλλες πρόσθετες ανάγκες παίρνει φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι έχετε πακετάρει αρκετά για όλες τις ημέρες που θα λείψετε.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ταξιδεύετε με εφεδρικά φάρμακα. Οι γιατροί συχνά συνιστούν να παίρνετε διπλάσια ποσότητα από αυτή που χρειάζεται το παιδί σας σε περίπτωση απροσδόκητων γεγονότων – για παράδειγμα, αν το παιδί σας αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αν χάσετε το φάρμακο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Θα πρέπει να μοιράσετε τα φάρμακα μεταξύ των χειραποσκευών και των βαλιτσών σας σε περίπτωση που χαθεί κάποια αποσκευή. Μπορείτε να πάρετε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στις πτήσεις εσωτερικού. Όμως, για τις διεθνείς πτήσεις ισχύουν περιορισμοί, γι’ αυτό ελέγξτε τους με την αεροπορική σας εταιρεία πριν ταξιδέψετε.

Καλό είναι επίσης να ελέγχετε τους νόμους στις χώρες στις οποίες ταξιδεύετε. Ορισμένες χώρες έχουν περιορισμούς όσον αφορά τα φάρμακα που μπορείτε να φέρετε μαζί σας.

Τι πρέπει να προσέχετε για τον ειδικό εξοπλισμό και τα ταξίδια με αεροπλάνο;

Εάν το παιδί σας με πρόσθετες ανάγκες χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό -όπως αναπηρικό αμαξίδιο- μιλήστε με την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα πριν ταξιδέψετε για να ενημερωθείτε σχετικά με την προσβασιμότητα κατά τον έλεγχο και την επιβίβαση, την κατανομή των θέσεων και ούτω καθεξής. Ίσως χρειαστεί να προβούν σε ειδικές ρυθμίσεις ή να οργανώσουν επιπλέον βοήθεια.

Ενημερωθείτε από την αεροπορική εταιρεία πριν από την πτήση σας για το αν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού στο αεροσκάφος.

Εάν έχετε ενδιάμεσο σταθμό, μπορείτε να ζητήσετε από τον ταξιδιωτικό πράκτορα ή την αεροπορική εταιρεία να ελέγξει την προσβασιμότητα και να κανονίσει για αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο βοήθημα κινητικότητας.

Τέλος, αν πετάτε και το παιδί σας έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία για να οργανώσετε ένα κατάλληλο γεύμα. Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να φέρετε το δικό σας φαγητό σε περίπτωση που η αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να σας παρέχει το φαγητό που χρειάζεται το παιδί σας. Ελέγξτε, όμως, τους περιορισμούς της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τη μεταφορά τροφίμων και υγρών στις πτήσεις.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Travelling with children https://www.smartraveller.gov.au/before-you-go/who-you-are/children

Tourism and autism: Journeys of mixed emotions https://www.researchgate.net/publication/317510212_Tourism_and_autism_Journeys_of_mixed_emotions

The experiences of parents with children with disabilities travelling on planes: An exploratory study https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/10068611/