Μολυσματικές ασθένειες

Ταξιδιωτική υγεία: Συμβουλές για όσους ταξιδέψουν στη Νότια Αμερική και την Αργεντινή

Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε ταξιδιωτικές συμβουλές υγείας που ίσχυαν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Υπάρχουν νέα ταξιδιωτικά δεδομένα σχετιζόμενα με την πανδημία, τα οποία τροποποιούνται συχνά από τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και σας συμβουλεύουμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων υγείας της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε, προτού κανονίσετε κάποιο ταξίδι, καθώς και τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η Νότια Αμερική έχει εξαιρετικά ποικίλα κλίματα και τοπία, από τροπικά δάση έως παγετώνες. Οι λοιμώξεις που μεταδίδονται από νερό και τρόφιμα είναι συχνές σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτές που μεταδίδονται από έντομα αφορούν κυρίως τη βόρεια Αργεντινή.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν λόγω της γεωγραφίας και του κλίματος της περιοχής;

  • Προστατευτείτε από τη ζέστη και τον ήλιο σε ξηρές περιοχές, τη νοτιοανατολική Αργεντινή και τη βόρεια Χιλή (έρημος Ατακάμα), ειδικά το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι μεγάλος. Όπως και στο υπόλοιπο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές αντιστρέφονται με το χειμώνα να διαρκεί από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
  • Στην Ουρουγουάη, η σχετική υγρασία καθώς και οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικές και απαιτητικές. Αυτό το κλίμα δεν συνίσταται για άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.
  • Στις μεγάλες πόλεις της Χιλής, παρατηρείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ και η γύρη ορισμένων φυτών, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για άτομα που πάσχουν από αλλεργικές ή αναπνευστικές διαταραχές (άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα κ.λπ.).
  • Η Αργεντινή και η Χιλή διασχίζονται από την οροσειρά των Άνδεων. Προσοχή στην οξεία νόσο των ορέων αν βρεθείτε σε υψόμετρο άνω των 2000μ.

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται από το νερό ή τα τρόφιμα;

Διάρροια του ταξιδιώτη

Οι περιπτώσεις διάρροιας του ταξιδιώτη είναι συχνές στην Αργεντινή και τη Χιλή (συμπεριλαμβανομένου του Νησιού του Πάσχα), αλλά είναι πιο συχνή στην Ουρουγουάη. Η συμμόρφωση με τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής και των τροφίμων είναι απαραίτητη. Προτιμήστε το εμφιαλωμένο νερό με κάψουλα.

Ηπατίτιδα και τυφοειδής πυρετός

Υπάρχει κίνδυνος ηπατίτιδας Α και τυφοειδούς πυρετού . Εξετάστε το ενδεχόμενο εμβολιασμού ανεξάρτητα από τις συνθήκες ταξιδιού για ηπατίτιδα Α και σε περίπτωση παρατεταμένης παραμονής για τυφοειδή πυρετό.

Προνύμφες

Οι προνύμφες αναφέρονται τακτικά σε παραλίες. Αποφύγετε να περπατάτε χωρίς παπούτσια και να ξαπλώνετε στην άμμο.

Βρουκέλωση

Η βρουκέλλωση συναντάται σε κτηνοτροφικές περιοχές. Αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ελονοσία

Δεν υπάρχει ελονοσία στις χώρες της ζώνης. Η χημειοπροφύλαξη δεν είναι απαραίτητη.

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται από έντομα (εξαιρουμένης της ελονοσίας);

Κίτρινος πυρετός

Ο κίτρινος πυρετός μαίνεται στην Αργεντινή στην περιοχή Iguazu και στις επαρχίες Misiones και Corrientes, κάτω των 2300 μέτρων. Εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο εμβολιασμού εάν σκοπεύετε να μείνετε σε αυτές τις περιοχές.

Δάγκειος πυρετός και chikungunya 

Ο δάγκειος πυρετός συναντάται στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή (στα σύνορα με τη Βραζιλία), στο νησί του Πάσχα, τη Βολιβία και την Παραγουάη. Τον Μάρτιο του 2016, η Αργεντινή ανέφερε τα πρώτα κρούσματα chikungunya στη χώρα. Είναι απαραίτητες οι προφυλάξεις από τσιμπήματα κουνουπιών.

Λεϊσμανίαση

Η λεϊσμανίαση συναντάται στις πιο τροπικές περιοχές με τον κίνδυνο να παραμένει χαμηλός για τους περισσότερους ταξιδιώτες.

Πυρετός του Νείλου

Στην Αργεντινή έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά των τσιμπημάτων από κουνούπια (εντομοαπωθητικό, ατομικές κουνουπιέρες, μακριά ρούχα).

Ποιες ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν από άλλα ζώα;

Λύσσα

Η λύσσα εμφανίζεται κυρίως στη βόρεια Αργεντινή κοντά στην Παραγουάη. Οι περιπτώσεις είναι σπάνιες στη Χιλή και την Ουρουγουάη (δεν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων εδώ και αρκετά χρόνια). Αποφύγετε την επαφή με αδέσποτα ζώα. Εξετάστε το ενδεχόμενο εμβολιασμού για παρατεταμένη διαμονή σε αγροτικές περιοχές.

Αιμορραγικοί πυρετοί

Τα τρωκτικά μπορούν επίσης να μεταδώσουν, μέσω των περιττωμάτων τους, αρεναϊό (πυρετός Junin στην Αργεντινή) και αιμορραγικούς πυρετούς λόγω του χανταϊού (στην Αργεντινή και τη Χιλή). Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης διαμονής σε αγροτικές περιοχές, αποφύγετε την επαφή με τρωκτικά και μην κοιμάστε στο πάτωμα σε παλιά σπίτια.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Ο HIV και τα ΣΜΝ είναι τόσο συχνά όσο στη Δυτική Ευρώπη. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά και δώστε προσοχή στην ποιότητα των τοπικών προφυλακτικών.

Τσιμπήματα και δαγκώματα

  • Δηλητηριώδη φίδια υπάρχουν στη βόρεια Αργεντινή και την Ουρουγουάη.
  • Επικίνδυνα είδη αραχνών βρίσκονται επίσης στη Χιλή και την Ουρουγουάη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε υγιείς στο ταξίδι σας, συνίσταται να έχετε κάνει όλους τους συνηθισμένους εμβολιασμούς σας: διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας (DTP), κοκκύτη, ιλαράς, ηπατίτιδας Β και, εάν διατρέχετε κίνδυνο επιπλοκών, εμβόλιο για την εποχική γρίπη .

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός τα τελευταία χρόνια με την επανεμφάνιση της νόσου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ιατρικές πληροφορίες αλλάζουν συνεχώς. Αυτές οι πληροφορίες δεν ισχυρίζονται ότι υποκαθιστούν ιατρικές συμβουλές. Ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας και ενημερωθείτε από τις επίσημες υγειονομικές πηγές της χώρας που θέλετε να επισκεφθείτε, καθώς και από το Υπουργείο Εξωτερικών.