Βότανα

Tea Tree Oil: Το αιθέριο έλαιο με τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και όχι μόνο!

Τι είναι το έλαιο τεϊόδεντρου;

Το έλαιο τεϊόδεντρου ή αλλιώς γνωστό ως tea tree oil είναι ένα αιθέριο έλαιο, το οποίο προκύπτει από απόσταξη με ατμό των φύλλων του φυτού Melaleuca alternifolia. Το φυτό αυτό προέρχεται από την Αυστραλία και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων και λοιμώξεων, λόγω των ισχυρών αντισηπτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που κατέχει. Στις μέρες μας, το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου ενσωματώνεται σε πολλά τοπικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων, την επιτάχυνση της επούλωσης πληγών αλλά και ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών. Η αντιμικροβιακή δράση του φαίνεται πως επεκτείνεται έναντι βακτηρίων, μυκήτων, ιών και πρωτόζωων που επηρεάζουν το δέρμα.

Σε τι βοηθάει το έλαιο τεϊόδεντρου;

  • Αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων

Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου, που έχουν παρατηρηθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, έχουν συμβάλει στη χρήση του για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ακμή. Η ακμή οφείλεται στην ανάπτυξη του βακτηρίου Propionibacterium acnes και μελέτες έχουν δείξει πως η τοπική χρήση τζελ με περιεκτικότητα 5% σε έλαιο τεϊόδεντρου είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ήπιας έως και μέτριας ακμής.

  • Θεραπεία λοιμώξεων

Η τερπέν-4-ολη είναι ένα κύριο συστατικό του ελαίου τεϊόδεντρου, το οποίο φέρει αντιμικροβιακή δράση έναντι μικροοργανισμών, όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus), η Escherichia coli και ο μύκητας Candida albicans. Έτσι φαίνεται πως μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτά τα βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα αλλά και ιούς, όπως ο ιός του απλού έρπητα (HSV).

  • Μείωση της φλεγμονής

Το έλαιο τεϊόδεντρου και συγκεκριμένα η δραστική του ουσία, τερπέν-4-ολη, φάνηκε σε μελέτες να καταστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών (TNF-α, IL-1β, IL-8, IL-10, και προσταγλαδίνη E2) μέσω ενεργοποίησης των μονοκυττάρων, και ως αποτέλεσμα να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται στο δέρμα.

  • Επούλωση πληγών

Το τζελ από έλαιο τεϊόδεντρου φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και πληγών, καθώς και στην επιτάχυνση του ρυθμού επούλωσης αυτών.

  • Αντικαρκινική δράση

Αν και οι μελέτες σχετικά με την αντικαρκινική δράση του ελαίου τεϊόδεντρου είναι ελάχιστες, μια μελέτη των Bozzuto et al., έδειξε πως η τοπική χρήση του πιθανότατα να συμβάλει στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μελανώματος.

Τι απαιτεί προσοχή κατά τη χρήση του ελαίου τεϊόδεντρου;

Η ασφάλεια του αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου δεν έχει μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, παρόλα αυτά γνωρίζουμε πως σε γενικές γραμμές η χρήση του είναι ασφαλής και ότι οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι σπάνιες και όχι σοβαρές.

Σε περίπτωση κατάποσης του ελαίου τεϊόδεντρου αυτό μπορεί να γίνει τοξικό σε επικίνδυνο βαθμό, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα και ανθρώπους. Συμπτώματα όπως αναπνευστικά προβλήματα, αποπροσανατολισμός, απώλεια του ελέγχου των μυών και κόμμα έχουν αναφερθεί από άτομα που έχουν καταναλώσει έλαιο τεϊόδεντρου και έχουν δηλητηριαστεί.

Η τοπική χρήση του ελαίου τεϊόδεντρου είναι συνήθως ασφαλής, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις σε άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί κάποιο δερματικό εξάνθημα ή ερεθισμός στο σημείο του σώματος που χρησιμοποιήθηκε το προϊόν.

Τέλος, για γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του ελαίου τεϊόδεντρου, γι’ αυτό συνιστάται η επικοινωνία με το γιατρό πριν οποιαδήποτε χρήση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tea Tree Oil https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil

Tea Tree Oil https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/tea-tree-oil

Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16418522/

A review of applications of tea tree oil in dermatology https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998411/