Εξαρτησιογόνες ουσίες

Τελειομανία: Αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής χρήσης αλκοόλ!

Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD), αναγνωρίζεται ως πάθηση ψυχικής υγείας από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM–5-TR), η οποία αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με τα διαγνωστικά κριτήρια που πληρεί το άτομο.

Παρόλο που δεν υπάρχει πρωτεύων ατομικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη AUD, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει ότι η ηλικία, το φύλο, οι οικογενειακές συνθήκες και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο. Την ίδια ώρα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018, διαπίστωσε ότι τα άτομα με μειωμένο γνωστικό έλεγχο, παρορμητικότητα και αρνητικά συναισθήματα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν AUD. (Διαταραχή χρήσης αλκοόλ: Είναι το ποτό το κέντρο του κόσμου σας;)

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Alcoholism: Clinical & Experimental Research, χαρακτηριστικά όπως η τελειομανία και η αυτοκριτική – που οδηγούν σε κοινωνική αποσύνδεση – μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής διαταραχής χρήσης αλκοόλ (SAUD). (Τι είναι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ; Πώς μπορείτε να την ελέγξετε;)

Πώς συνδέεται η τελειομανία με τη σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ;

Στη μελέτη, ερευνητές από το Βέλγιο, εξέτασαν 65 ενήλικες με σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ (SAUD), που υποβλήθηκαν σε ενδονοσοκομειακή θεραπεία και 65 ενήλικες χωρίς SAUD.

Κάθε συμμετέχοντας κλήθηκε να συμπληρώσει την πολυδιάστατη κλίμακα τελειομανίας Hewitt, η οποία αξιολογεί τρεις μορφές τελειομανίας:

  • Την αυτοπροσανατολισμένη τελειομανία: Υπερβολικές προσδοκίες και απαιτήσεις από τον εαυτό μας
  • Την κοινωνικά προδιαγεγραμμένη τελειομανία: Μια αντίληψη υψηλών προσδοκιών που προέρχονται από τους άλλους
  • Την τελειομανία με προσανατολισμό στους άλλους: Μη ρεαλιστικά υψηλά πρότυπα για τους άλλους

Εκτός από τις τάσεις τελειομανίας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Συγκεκριμένα, εξέτασαν το χαρακτηριστικό άγχος, που σχετίζεται με τη γενική εμπειρία ενός ατόμου και το άγχος της κατάστασης, ένα είδος άγχους που προκύπτει από μια συγκεκριμένη κατάσταση. (7+1 ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει το άγχος)

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με SAUD, είχαν περισσότερα χαρακτηριστικά άγχους και συμπτώματα κατάθλιψης από την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, αφού οι ερευνητές υπολόγισαν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με SAUD εμφάνιζαν περισσότερα χαρακτηριστικά αυτοπροσανατολισμένης τελειομανίας και κοινωνικά προδιαγεγραμμένης τελειομανίας, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην τελειομανία με προσανατολισμό στους άλλους.

Μάλιστα, τα δεδομένα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η αυτοπροσανατολισμένη τελειομανία σε άτομα με SAUD, είναι πιο διαδεδομένη σε άνδρες και άτομα υψηλότερης μόρφωσης. Αντίθετα, η αυτοπροσανατολισμένη τελειομανία δεν συσχετίστηκε με την κατάχρηση αλκοόλ για τα άτομα που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, της ομάδας ελέγχου. (Αλκοόλ: Πώς συμβάλει η κατανάλωσή του στη γνωστική έκπτωση;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πιο πάνω αποτελέσματα είναι συνεπή και με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου SAUD, όπως:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αυτοκατηγορία
  • Εξασθενημένη κοινωνική γνώση
  • Ασυμφωνία μεταξύ της άποψης ενός ατόμου για τον πραγματικό του εαυτό και τον ιδανικό του εαυτό

Οι ερευνητές, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι η SAUD σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη τελειομανία, πέρα ​​από την επιρροή άλλων ψυχολογικών καταστάσεων που συνυπάρχουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τους διάφορους τύπους και βαθμούς τελειομανίας και τους ρόλους που μπορεί να διαδραματίζουν στην ανάπτυξη και τη θεραπεία της SAUD. (Κατάχρηση αλκοόλ και αλκοολισμός: Ποια η διαφορά;)

Γιατί η τελειομανία αποτελεί παράγοντα κινδύνου χρήσης αλκοόλ;

Ο Johnathan M. Sumpter, MBA, MA, LPC-S, διευθυντής στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ντάλας (UDCC) και ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του The Mental Well, υποστηρίζει τη θεωρία ότι η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους σε κατάχρηση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι στρέφονται προς την κατάχρηση αλκοόλ για να καταπολεμήσουν το άγχος τους και να χαλαρώσουν, να μουδιάσουν τα καταθλιπτικά τους συναισθήματα, να ξεφύγουν από προβλήματα, να αισθανθούν πιο ελεύθεροι, να ταιριάξουν κοινωνικά, να διασκεδάσουν ή λόγω κάποιας γενετικής προδιάθεσης προς τον αλκοολισμό.

Η τελειομανία συνήθως προκαλεί άγχος και αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα. Ως εκ τούτου, πολλά τελειομανή άτομα στρέφονται στο αλκοόλ για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. (3 τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος που είναι εκτός ελέγχου)

Ποιοι άλλοι παράγοντες της προσωπικότητας αυξάνουν τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εκτός από την τελειομανία που αυξάνουν τον κίνδυνο AUD.

  • Ο νευρωτισμός, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παρορμητικότητα, άγχος, συναισθηματική αστάθεια, έχει ισχυρή σχέση με τη χρήση αλκοόλ και την κατάχρηση αλκοόλ.
  • Τα χαμηλά επίπεδα ευσυνειδησίας, τα οποία οδηγούν συνήθως σε αδράνεια, έχουν επίσης συσχετιστεί με την εξάρτηση από το αλκοόλ.
  • Η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση, που ενδεχομένως να εμφανίζονται ως αποτέλεσμα χαμηλής εμπιστοσύνης στον εαυτό, θεωρούνται προγνωστικοί παράγοντες αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Perfectionism May Be a Risk Factor for Severe Alcohol Use Disorder, Study Shows https://www.healthline.com/health-news/perfectionism-may-be-a-risk-factor-for-severe-alcohol-use-disorder-study-shows

Understanding Alcohol Use Disorder https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/understanding-alcohol-use-disorder

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5-TR) https://psychiatry.org/psychiatrists/practice/dsm

Alcohol Facts and Statistics https://www.niaaa.nih.gov/sites/default/files/AlcoholFactsAndStats.pdf

Alcohol https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol

The Risk Factors of the Alcohol Use Disorders—Through Review of Its Comorbidities https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00303/full

Greater self-oriented and socially prescribed perfectionism in severe alcohol use disorder https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acer.14878