Εγκυμοσύνη

Τελειόμηνη εγκυμοσύνη: φυσιολογικός τοκετός, πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή;

Τι είναι η τελειόμηνη εγκυμοσύνη;

Μια εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες, μετρώντας από την πρώτη μέρα του τελευταίου έμμηνου κύκλου μέχρι την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Μια εγκυμοσύνη θεωρείται πλήρης/τελειόμηνη όταν διαρκεί από 39 εβδομάδες μέχρι 40 εβδομάδες και 6 μέρες, δηλαδή μια εβδομάδα πριν και μετά την αναμενόμενη ημερομηνία, αντίστοιχα.

Τι επιλογές τοκετού έχω σε μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη;

Όταν η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος της, θα κληθείτε να λάβετε μια απόφαση σχετικά με τον τρόπο τοκετού. Παρόλο που πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη γέννα, ο γυναικολόγος θα σας υποδείξει τον πιο ασφαλή τρόπο για εσάς και το παιδί σας.

Φυσιολογικός τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο πιο συνήθης και ασφαλής τρόπος γέννας, εφόσον η μητέρα και το έμβρυο δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Είναι η προτιμότερη λύση, καθώς ενέχει πολλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Το πιο σημαντικό είναι ίσως τα αυξημένα επίπεδα ενδορφινών που παράγει η μητέρα κατά τη γέννηση, τα οποία όχι μόνο καθιστούν πιο ανώδυνο τον τοκετό, αλλά και προκαλούν αισθήματα ευφορίας, έτσι ώστε η έναρξη της μητρότητας να γίνει με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι η διαδικασία εξόδου του εμβρύου από τη μήτρα μετά από χειρουργική τομή στο τοίχωμά της. Η καισαρική τομή προτιμάται σε περιπτώσεις όπου ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος είτε για τη μητέρα, είτε για το έμβρυο, είτε και για τους δύο. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • Μη εξέλιξη της εγκυμοσύνης: Παρά τις έντονες και πολύωρες συσπάσεις, το ενδομήτριο δεν έχει διασταλεί αρκετά ώστε να επιτρέψει την έξοδο του μωρού.
  • Αφύσικη θέση του μωρού: Αν η θέση του εμβρύου στη μήτρα είναι με τρόπο που δεν επιτρέπει την κάθετη έξοδό του με το κεφάλι από τη μήτρα, τότε προτιμάται η καισαρική τομή. Το έμβρυο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βρίσκεται σε πλάγια θέση ή σε θέση που προεξέχουν οι ώμοι ή τα πόδια του.
  • Πολύδυμη κύηση: Οι πιθανότητες ένα έμβρυο να μην βρίσκεται σε φυσιολογική θέση αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των εμβρύων που κυοφορούνται στην ίδια μήτρα. Σε περιπτώσεις τοκετού διδύμων ή τριδύμων είναι προτιμότερη η καισαρική τομή ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές στα έμβρυα.
  • Προβλήματα υγείας της μητέρας: Η καισαρική τομή καθίσταται απαραίτητη αν η μητέρα πάσχει από καρδιακές ή εγκεφαλικές νόσους, αν είναι προχωρημένης ηλικίας ή αν είναι φορέας του ιού του έρπητα ή του HIV τη στιγμή του τοκετού.
  • Ανωμαλίες του πλακούντα ή του ομφάλιου λώρου: Επιπλοκές στα όργανα αυτά μπορεί να εμποδίζουν την έξοδο του εμβρύου, οδηγώντας υποχρεωτικά σε καισαρική τομή.

Μπορώ να επισπεύσω τον τοκετό;

Σε πολλές περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ο τοκετός μπορεί να προκληθεί τεχνητά, ακόμα και πριν το πέρας των 39 εβδομάδων που συνιστούν την τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, αν η εγκυμοσύνη έχει ξεπεράσει τις 41 εβδομάδες ή αν τα νερά σας έχουν σπάσει χωρίς να αρχίσει φυσιολογικά η διαδικασία του τοκετού, ο γυναικολόγος θα προκαλέσει τεχνητούς πόνους με σκοπό τη διαστολή του ενδομητρίου ή γενικά την έναρξη του τοκετού. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η γέννηση του μωρού γίνεται σκόπιμα πριν την 39η εβδομάδα. Οι λόγοι για τους οποίους προκαλείται τεχνητά και πρόωρα ο τοκετός είναι συνήθως ιατρικοί και σχετίζονται με προβλήματα υγείας της μητέρας ή του εμβρύου. Βέβαια, υπάρχουν και μη ιατρικοί λόγοι που σχετίζονται με τον τεχνητό τοκετό, όπως η επιλογή συγκεκριμένης ημερομηνίας γέννησης του παιδιού.

Η πρόκληση του τοκετού με τεχνητούς πόνους είναι ασφαλής;

Η πρόκληση του τοκετού πριν το πέρας των 39 εβδομάδων συνδέεται αποδεδειγμένα με προβλήματα υγείας του νεογέννητου, καθώς η παραμονή στη μήτρα για 39 ολόκληρες εβδομάδες είναι κομβική για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές για την σωστή ανάπτυξη των πνευμόνων του και την αύξηση του σωματικού του βάρους. Καθώς πολλά όργανα, λοιπον, όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και το ήπαρ αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό κατά τις τελευταίες εβδομάδες, κρίνονται απαραίτητες για την καλή έκβαση της υγείας του κατά τη γέννηση του μωρού. Όσον αφορά τις υγιείς εγκυμοσύνες, έρευνες έχουν δείξει πως η τεχνητή πρόκληση του τοκετού μετά από τις 39 εβδομάδες δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στο νεογέννητο.

Μια από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό εξέτασε το αν ο τεχνητός τοκετός μετά από πλήρη εγκυμοσύνη προκαλεί περισσότερες επιπλοκές από τον φυσικό. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 6000 έγκυες γυναίκες, εκ των οποίων οι μισές είχαν φυσιολογικό τοκετό και οι άλλες μισές είχαν τεχνητό τοκετό στην 39η εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα νεογέννητα είχαν ίδια ποσοστά θνησιμότητας και σοβαρών προβλημάτων υγείας (εγκεφαλικά επεισόδια, μολύνσεις, δυσκολία στην αναπνοή κτλ.). Βρέθηκε όμως ότι ο τεχνητός τοκετός οδηγούσε σε χαμηλότερη πιθανότητα καισαρικής τομής και σε μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Η επαγωγή του τοκετού δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται σε κάθε γυναίκα, όμως η ιατρική συμβουλή χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις, αφού κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.