Καρδιά και αγγεία

Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και πόσο κοινή είναι;

Κατά την κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και χαοτικά σε σχέση με τις κοιλίες, προκαλώντας την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας στον κόσμο, με 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους και 5,1 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν διαγνωσθεί με αυτή.  Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι περιστασιακή ή παροξυσμική όταν τα συμπτώματα διαρκούν για λίγα λεπτά ή ώρες, ή επίμονη όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα από μόνος του αλλά απαιτείται ειδική παρέμβαση, και χαρακτηρίζεται μόνιμη όταν για να επανέλθει ο καρδιακός ρυθμός πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την συσχέτιση άσκησης και κολπικής μαρμαρυγής;

Παρότι η άσκηση θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης μιας πληθώρας παθήσεων, όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή οι ειδικοί δεν έδιναν μια ξεκάθαρη απάντηση. Από προσωπικές καταθέσεις ασθενών, φαίνεται πως υπάρχει μια θετική συσχέτιση αλλά όχι κάποιο σίγουρο συμπέρασμα. Η συσχέτιση είναι πια λίγο πιο ξεκάθαρη, χάρη σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal. 94.000 συμμετέχοντες κατά το 2013 έως το 2015, φορούσαν για μια συνεχόμενη εβδομάδα ένα fitness tracker προκειμένου να καταγραφεί η σωματική τους δραστηριότητα, και εν συνεχεία μέσα σε αυτό το δείγμα ατόμων, εξετάστηκαν τα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το 2013 έως το 2020.

Οι συμμετέχοντες που για τουλάχιστον 150’ ανά βδομάδα είχαν εντάξει στο πρόγραμμα τους κάποιας μορφής άσκησης, μέτριας ή υψηλής έντασης, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή και 24% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποκλειστικά και μόνο η άσκηση συνέβαλε σε αυτήν την μείωση, είναι η πρώτη έρευνα που δίνει σαφή στοιχεία έχοντας λάβει δεδομένα από ικανοποιητικό δείγμα του πληθυσμού.

Γενικότερα η άσκηση βοηθάει στην μείωση εμφάνισης πολλών νόσων, όπως του σακχαρώδους διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας, οι οποίες συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η άθληση οδηγεί στην ενδυνάμωση των καρδιακών μυών, αλλά η έντονη και εντατική άσκηση, του τύπου που ακολουθούν οι αθλητές, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, και να αυξήσει το ρίσκο για κολπική μαρμαρυγή.

Πέρα από την άσκηση, πώς μπορούμε να προλάβουμε την κολπική μαρμαρυγή;

Για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ρίσκο από μόνιμη κολπική μαρμαρυγή και σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων, άλλες εναλλακτικές που καλό είναι να σκεφτούν οι ασθενείς είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση: σε περιπτώσεις που οι αρτηρίες της καρδιάς έχουν φράξει σε σημαντικό ποσοστό και απαιτείται χειρουργική επέμβαση, κλείσιμο της αριστερής κολπικής προσάρτησης (LAA) μπορεί να μειώσει το ρίσκο για ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έως και 30%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine. Οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αντιθρομβωτικά φάρμακα.
  • Πλήρης αποκοπή από το κάπνισμα: το κάπνισμα συσχετίζεται έντονα με εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Μείωση αλκοόλ: συνίσταται οι γυναίκες να μην ξεπερνούν το ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα και οι άνδρες τα δύο.
  • Αντιμετώπιση της άπνοιας κατά την διάρκεια του ύπνου: σχετίζεται έντονα με υψηλή αρτηριακή πίεση, κολπική μαρμαρυγή και πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κολπική μαρμαρυγή;

Καλό είναι να θυμόμαστε τα σημαντικότερα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής και να ενημερώσουμε τον γιατρό μας αν παρατηρούμε κάποιο από τα παρακάτω: