Καρδιά και αγγεία

Tελικά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο;

Ένας ακόμη όρος που εισέβαλε ξαφνικά στις ζωές μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι και αυτός της μυοκαρδίτιδας, είτε ως αποτέλεσμα της νόσησης από Covid 19, είτε σε ελάχιστες περιπτώσεις ως ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποιου από τα  εμβόλια κατά της Covid.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του μυοκαρδίου, δηλαδή του καρδιακού μυός . Η φλεγμονή μπορεί να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί και προκαλεί γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, τις λεγόμενες αρρυθμίες. Η σοβαρή μυοκαρδίτιδα εξασθενεί την καρδιά, με αποτέλεσμα  το υπόλοιπο σώμα να μην λαμβάνει αρκετό αίμα. Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι στην καρδιά, οδηγώντας σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας;

Εάν ο ασθενής βρίσκεται στα αρχικά στάδια της μυοκαρδίτιδας, μπορεί να παρουσιάσει ήπια συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή δύσπνοια. 

Μερικοί άνθρωποι με πρώιμη μυοκαρδίτιδα ενδέχεται να μην εμφανίσουν καν συμπτώματα. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της νόσου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα μυοκαρδίτιδας είναι:

 • Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμίες)
 • Πόνος στο στήθος
 • Δύσπνοια,  τόσο σε ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια κάποιας  δραστηριότητας
 • Κούραση
 • Συσσώρευση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια

Γιατί εμφανίζεται η μυοκαρδίτιδα;

Συχνά, η αιτία της μυοκαρδίτιδας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, αλλά ο κίνδυνος ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας είναι σπάνιος.

Πιθανές αιτίες της μυοκαρδίτιδας αποτελούν:

 • Ιοί: Πολλοί ιοί συνδέονται συνήθως με τη μυοκαρδίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα , του COVID-19, της  ηπατίτιδας Β και C  και τον ιό του απλού έρπητα. Η μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και η γερμανική ιλαρά (ερυθρά) μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Είναι επίσης κοινό σε άτομα με HIV.
 • Βακτήρια: Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα περιλαμβάνουν τον στρεπτόκοκκο, τον σταφυλόκοκκο, το βακτήριο που προκαλεί τη διφθερίτιδα και το βακτήριο που μεταδίδεται από τους κρότωνες και  είναι υπεύθυνο για τη νόσο του Lyme.
 • Παράσιτα: Παράσιτα όπως το Trypanosoma cruzi και το τοξόπλασμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μεταδίδονται από έντομα  μπορούν επίσης να είναι οι υπαίτιοι.
 • Μύκητες: Μύκητες όπως το ιστόπλασμα, που βρίσκονται συχνά στα περιττώματα των πτηνών, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακόμη μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μερικές φορές αν «εκτεθείτε» σε:

 • Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση:Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά όπως η πενικιλλίνη, ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, καθώς και ορισμένες παράνομες ουσίες.
 • Χημικά ή ακτινοβολία: Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, και η ακτινοβολία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.
 • Άλλες ασθένειες :Διαταραχές όπως ο λύκος, η κοκκιωμάτωση Wegener, η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση μυοκαρδίτιδας.

Μπορεί να θεραπευτεί η μυοκαρδίτιδα;

Σε πολλούς ανθρώπους, η μυοκαρδίτιδα βελτιώνεται από μόνη της ή με τη βοήθεια  θεραπείας, οδηγώντας  έτσι σε πλήρη ανάρρωση. Η θεραπεία της μυοκαρδίτιδας εξαρτάται από  τα αιτία και τα συμπτώματα.

Τα άτομα με ήπια μυοκαρδίτιδα μπορεί να χρειάζονται μόνο ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή.

Εάν έχετε σοβαρή μυοκαρδίτιδα, θα χρειαστείτε επιθετική θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων
 • χρήση κοιλιακών συσκευών υποβοήθησης
 • εισαγωγή συστήματος  ενδοαρτικής αντλίας με μπαλόνι
 • μέχρι και στις περιπτώσεις των πολύ σοβαρών περιστατικών μεταμόσχευση οργάνου.

Τελικά όμως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προκαλεί μυοκαρδίτιδα;

Αφού λοιπόν μάθαμε τα βασικά στοιχεία για τη μυοκαρδίτιδα καλό θα ήταν να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα που λέγονται και γράφονται όλο και περισσότερο, στην εποχή που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας από την Covid-19. 

Είναι γεγονός πως έχουν καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Οι περιπτώσεις αυτές είναι όμως ιδιαίτερα σπάνιες και ο κίνδυνος είναι κατά πολύ μικρότερος συγκριτικά με τις καρδιακές βλάβες που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19. 

Σύμφωνα με δεδομένα και μελέτες που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικότερα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής καμπάνιας παγκοσμίως, στις περισσότερες περιπτώσεις η μυοκαρδίτιδα επαγόμενη του εμβολιασμού αυτο-θεραπεύεται και υποχωρούν αμέσως τα συμπτώματα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών πεθαίνουν ή χρειάζονται τελικώς μεταμόσχευση καρδιάς. 

Άρα κλείνοντας αυτό το άρθρο νιώθω την ανάγκη να τονίσω για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και πως στο ζυγό οφέλη/κίνδυνοι η ζυγαριά γέρνει κατά πολύ προς τα οφέλη.