Ορθοπαιδικά

Τενοντίτιδα και Τενοντοπάθεια: Ποια η διαφορά μεταξύ τους; Πώς θεραπεύονται;

Η τενοντίτιδα και η τενοντοπάθεια είναι δύο διαφορετικές παθήσεις. Η γνώση των διαφορών τους, καθορίζει και τη θεραπεία τους. (Τενοντίτιδα, αυτή η μάστιγα!)

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή που προκαλείται στους τένοντες, η οποία είναι αποτέλεσμα ερεθισμού.

Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί έναν βαθύ και ενοχλητικό πόνο που περιορίζει τις κινήσεις. (Φλεγμονή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία και την χρόνια φλεγμονή)

Η πιο κοινή αιτία της τενοντίτιδας είναι ένας οξύς τραυματισμός που αναγκάζει τον τένοντα να τεντωθεί πέρα από το κανονικό εύρος της κίνησής του, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή.

Τι είναι η τενοντοπάθεια;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο τενοντοπάθεια για να περιγράψουν διάφορους τραυματισμούς του τένοντα που τείνουν να γίνονται χρόνιοι, προκαλώντας συνεχόμενο πόνο. 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην τενοντίτιδα και την τενοντοπάθεια;

Η διάκριση μεταξύ της τενοντίτιδας και της τενοντοπάθειας είναι σημαντική, διότι η φλεγμονή της τενοντίτιδας αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την επιδείνωση της τενοντοπάθειας. (Πόνος στο αστράγαλο: Τι μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα του αστραγάλου;)

Συγκεκριμένα, η φλεγμονή που προκύπτει από την οξεία τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται άμεσα με την χορήγηση φαρμάκων και αντιφλεγμονωδών θεραπειών.

Στην τενοντοπάθεια, εάν ο τραυματισμός του τένοντα οφείλεται σε εκφύλιση του ιστού του τένοντα, η θεραπεία είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα και επικεντρώνεται στη βελτίωση της αντοχής του τένοντα και στην αναδόμηση των ιστών. (Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποιες είναι οι κοινές αιτίες τενοντίτιδας και τενοντοπάθειας;

Η τενοντίτιδα και η τενοντοπάθεια, είναι πολλές φορές αποτέλεσμα ακατάλληλης αθλητικής τεχνικής, οπότε η συνεργασία με τον προπονητή σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εμφάνιση ενός χρόνιου προβλήματος. (6 Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε για να μην καταστρέψετε τα γόνατά σας)

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την τενοντίτιδα και την τενοντοπάθεια:

  • Φροντίστε να κάνετε πάντα σωστή προθέρμανση
  • Κάντε συνδυαστικές ασκήσεις και αποφύγετε την υπερβολική και επαναλαμβανόμενη χρήση ενός συγκεκριμένου τένοντα

Οι τραυματισμοί από την υπερβολική χρήση είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης χρήσης, πίεσης και τραυματισμού στους μαλακούς ιστούς του σώματος (μυς, τένοντες, οστά και αρθρώσεις). (Έχεις πόνο στη γάμπα; Αυτοί είναι οι πιο πιθανοί λόγοι)

Συνοπτικά λοιπόν, κοινές αιτίες τενοντίτιδας και τενοντοπάθειας είναι:

  • Ακατάλληλη αθλητική τεχνική
  • Τραυματισμοί λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης τένοντα

Πώς θεραπεύεται η τενοντίτιδα και η τενοντοπάθεια;

1. Τενοντίτιδα

Σε περίπτωση που βιώσετε ξαφνικό πόνο στον τένοντα και υπάρχει υποψία για τενοντίτιδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε την άσκηση και να ξεκουραστείτε. Η τενοντίτιδα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στη μέθοδο RICE (ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση), η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και φέρνει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση της τενοντίτιδας, η οποία τείνει να υποχωρεί συνήθως μέσα σε μερικές ημέρες.

2. Τενοντοπάθεια

Η τενοντοπάθεια μπορεί να χρειαστεί από δύο μέχρι έξι μήνες για να θεραπευτεί, διότι πρόκειται για μια χρόνια πάθηση των τενόντων. Πολλοί τραυματισμοί των τενόντων μετατρέπονται σε χρόνιο πρόβλημα, νοουμένου ότι σταδιακά επιδεινώνονται, καθώς οι αθλητές συνεχίζουν την άσκηση, παρά τον ενοχλητικό πόνο που βιώνουν. (Τενοντοπάθεια Αχιλλείου και φυσικοθεραπεία)

Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για τη θεραπεία της τενοντοπάθειας, όπως:

  • Νάρθηκες, που αφαιρούν την πίεση που ασκείται στον τένοντα καθώς επουλώνεται
  • Φάρμακα
  • Μασάζ
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tendonitis and Tendinopathy https://www.verywellhealth.com/tendonitis-and-tendinopathy-3120514

Pathogenesis and Management of Tendinopathies in Sports Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6530902/

Efficacy and safety of corticosteroid injections and other injections for management of tendinopathy: a systematic review of randomised controlled trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20970844/

Lateral and Medial Epicondylitis of the Elbow https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10708988/