Πρόληψη και θεραπεία

Τεστ αναπνοής εντοπίζει τους ασθενείς με κορωνοϊό

Ένα τεστ αναπνοής που μοιάζει με αλκοτέστ, μπορεί να ανιχνεύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη νόσο COVID-19, όμως όχι με τόσο μεγάλη ακρίβεια όσο τα κλασικά διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού.

Μπορεί ένα τεστ αναπνοής να εντοπίσει τους ασθενείς με COVID-19;

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα τεστ αναπνοής που μοιάζει με αλκοτέστ, κατάφεραν να εντοπίσουν τον κορωνοϊό σε ασθενείς που ήταν σοβαρά άρρωστοι στη ΜΕΘ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS ONE.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης Matthew Exline, MD και πνευμονολόγο στην εντατική φροντίδα στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Ohio State University, το συγκεκριμένο τεστ, χρησιμοποιώντας το «αποτύπωμα της αναπνοής», κατάφερε να εντοπίσει τους ασθενείς με COVID-19 με ακρίβεια 88%, μόλις σε 15 δευτερόλεπτα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 46 ασθενείς που εισάχθηκαν στη ΜΕΘ και χρειάστηκαν αναπνευστήρα. Από αυτούς, οι 23 είχαν COVID-19, ενώ οι άλλοι 23 δεν είχαν COVID-19 όμως χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη για άλλους λόγους. Οι ασθενείς που δεν είχαν COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν δείγματα αναπνοής την 1η, την 3η, την 7η και την 10η μέρα της νοσηλείας τους. Το τεστ αναπνοής λοιπόν, κατάφερε να ανιχνεύσει τους ασθενείς με COVID-19, βρίσκοντας ότι είχαν υψηλές συγκεντρώσεις ενός μοτίβου αέρα που είναι χαρακτηριστικό στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα δεν γνώριζε εκ των προτέρων ποιοι ασθενείς είχαν COVID-19 και ποιοι ασθενείς ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Επιπρόσθετα, το τεστ ελέγχθηκε και για το αν θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον ιό και σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή COVID-19.

Στην βάση των πιο πάνω ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι το εν λόγω τεστ μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά έναν νέο, γρήγορο και φθηνό τρόπο ανίχνευσης των ασθενών με COVID-19.

Ποιες διαφορές έχει το τεστ αναπνοής από τα κλασικά διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού;

Σύμφωνα με τον Exline, παρόλο που η ακρίβεια του αναπνευστικού τεστ (88%) είναι χαμηλότερη από τις μοριακές δοκιμές που έχουν εγκριθεί από την FDA, πρόκειται για ένα πολύ πιο γρήγορο, φθηνότερο και λιγότερο επεμβατικό τεστ. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακρίβεια των εγκεκριμένων από την FDA μοριακών δοκιμών, ανέρχεται στο 99%.

Επιπρόσθετα, το αναπνευστικό τεστ μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ τα αποτελέσματα από τις δοκιμές PCR χρειάζονται αρκετές ώρες για να είναι έτοιμα, την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα των γρήγορων μοριακών δοκιμών, αν και είναι έτοιμα μέσα σε λίγα λεπτά, είναι συνήθως θετικά ακόμη και μετά το πέρας της λοίμωξης.

Υπάρχουν και άλλα τεστ αναπνοής που μπορούν ανιχνεύσουν την COVID-19;

Η παρούσα μελέτη δεν είναι η μόνη που πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί εάν τα τεστ αναπνοής, τύπου αλκοτέστ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και άλλων καταστάσεων υγείας, πέραν του εντοπισμού του αλκοόλ στο αίμα.

Σύμφωνα με τον Exline, το πλεονέκτημα του τεστ που σχεδίασε η Gouma, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το μόριο που ανιχνεύει αρκετά γρήγορα και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που η COVID-19 άλλαζε τελικά υπογραφές.

Η Ολλανδία κυκλοφόρησε ένα γρήγορο τεστ αναπνοής που ονομάζεται SpiroNose, όπου οι άνθρωποι εκπνέουν στη συσκευή και η συσκευή υποδεικνύει αν έχουν ή όχι κορωνοϊό μέσα σε ένα λεπτό και ακολούθως υποβάλλονται σε PCR για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Επιπρόσθετα, στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, η Audrey Odom John, MD, PhD και οι συνεργάτες της, εντόπισαν βιοδείκτες στην αναπνοή των παιδιών που είναι μοναδικοί για παιδιά με COVID-19, ενώ ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Newark, NJ, εργάζονται σε ένα τεστ αναπνοής το οποίο αναμένεται ότι θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε 10 λεπτά.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Breath Test Study Shows New Way to Rapidly Test for COVID https://www.webmd.com/lung/news/20211102/breath-tests-for-covid

Rutgers researchers are developing a COVID-19 breathalyzer test https://ritms.rutgers.edu/news/rutgers-researchers-are-developing-a-covid-19-breathalyzer-test/

Reproducible Breath Metabolite Changes in Children with SARS-CoV-2 Infection https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsinfecdis.1c00248

Dutch to Roll Out Rapid Breath Tests for COVID-19 https://www.medscape.com/viewarticle/945178

What Is a Pandemic? https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/what-is-pandemic

What Does a Ventilator Do? https://www.webmd.com/lung/coronavirus-ventilators

Exhaled nitric oxide detection for diagnosis of COVID-19 in critically ill patients https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257644