Μολυσματικές ασθένειες

Τεστ COVID-19: Τι είναι το τεστ PCR;

Το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), είναι μια εξέταση η οποία εξετάζει το αν ένας άνθρωπος έχει COVID-19 ή όχι. Θεωρείται μάλιστα, το «χρυσό πρότυπο» των τεστ για την COVID-19, επειδή είναι το πιο ακριβές και αξιόπιστο. Επιπρόσθετα, είναι μια γρήγορη και απλή εξέταση που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Πώς λειτουργεί το PCR τεστ;

Υπάρχουν τρία είδη τεστ PCR που μπορείτε να κάνετε:

  • Ρινικό: Με μια μπατονέτα συλλέγεται δείγμα βλέννας από τη ρινική κοιλότητα.
  • Στοματοφαρυγγικό: Με μια μπατονέτα συλλέγεται δείγμα από το πίσω μέρος του λαιμού.
  • Δείγμα σάλιου: Με μια μπατονέτα συλλέγεται δείγμα σάλιου από το στόμα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αφού συλλεχθεί το δείγμα με την μακριά μπατονέτα, ο εξεταστής το στέλνει στο εργαστήριο, όπου ένας Μοριακός Βιολόγος το εξετάζει για να διαπιστώσει εάν περιέχει γενετικό υλικό του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την νόσο COVID-19.

Στην περίπτωση που το τεστ PCR ανιχνεύσει γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στο δείγμα σας, το αποτέλεσμα που θα πάρετε θα είναι θετικό. Αντίθετα, αν στο δείγμα σας δεν υπάρχει γενετικό υλικό του SARS-CoV-2, το αποτέλεσμα που θα πάρετε θα είναι αρνητικό.

Ποιος και πότε πρέπει να κάνει τεστ PCR;

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ PCR γιατί δεν έχετε συμπτώματα, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να έχετε COVID-19, αλλά να μην έχετε καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικοί φορείς του ιού). Αυτή η περίπτωση ονομάζεται ασυμπτωματική λοίμωξη. Με άλλα λόγια, η ύπαρξη συμπτωμάτων δεν είναι ο μόνος λόγος για να κάνετε τεστ PCR. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε τεστ PCR εάν:

  • Έχετε συμπτώματα COVID-19
  • Έχετε βρεθεί στον ίδιο χώρο για 15 λεπτά με κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19, επειδή θεωρείστε στενή επαφή
  • Συναναστρέφεστε με πολλά άτομα στην εργασία σας ή στην κοινωνική σας ζωή

Πόση ώρα χρειάζεται για να δείξει αποτέλεσμα το τεστ PCR;

Αφού κάνετε την εξέταση, τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα περίπου σε 1-2 μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναλόγως φόρτου εργασίας και του τύπου του τεστ που κάνατε, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι έτοιμα και την ίδια μέρα.

Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να κάνετε τεστ PCR 3-5 μέρες μετά την έκθεση σας, ώστε να δώσετε στον ιό χρόνο, εάν σας έχει μολύνει, να αναπαραχθεί τόσο όσο χρειάζεται για να ανιχνευθεί από το τεστ PCR και να αποφύγετε να λάβετε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο ιός υπάρχει στον οργανισμός σας, αλλά δεν μπορεί ακόμη να ανιχνευθεί από το τεστ.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved