Μολυσματικές ασθένειες

Τεστ γρίπης: Ποια είδη υπάρχουν και ποιος χρειάζεται να υποβάλλεται σε αυτά;

Οι εξετάσεις για τις μολυσματικές ασθένειες έγιναν πλέον ρουτίνα, χάρη στη νόσο COVID-19. Φέτος, επιστρέφουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μόλυναν τόσο πολύ τους ανθρώπους, για τους οποίους πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να υποβάλλονται ή όχι σε τεστ, όπως η γρίπη. (Ρωσική γρίπη: Σχετίζεται με την COVID-19; Μπορεί να είναι η ίδια;)

Ποιες επιλογές τεστ γρίπης υπάρχουν;

Συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στους μυς, ο πονοκέφαλος και η κόπωση μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ένα άτομο έχει γρίπη, αλλά τα συμπτώματα από μόνα τους δεν αρκούν για να λεχθεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα.

Ο Greg Schrank, MD, αναπληρωτής επιδημιολόγος του νοσοκομείου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, υπογράμμισε ότι το τεστ γρίπης είναι ο μόνος τρόπος για να λεχθεί με βεβαιότητα ότι ένα άτομο έχει γρίπη. 

Ο Diego Hijano, MD, MSc, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο St. Jude Children’s Research Hospital, εξήγησε από την πλευρά του ότι υπάρχουν διάφορα είδη τεστ γρίπης που μπορούν να γίνουν γρήγορα, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας μπατονέτας στη μύτη ή το λαιμό. (Εποχική γρίπη: Τι να αναμένουμε φέτος το φθινόπωρο;)

1. Ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις γρίπης (RIDTs)

Ένα από τα πιο κοινά τεστ γρίπης είναι το RIDT (δοκιμή αντιγόνου γρίπης). Σύμφωνα με τον Hijano, αυτό το τεστ λειτουργεί ανιχνεύοντας μέρη του ιού, που πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση, τα οποία ονομάζονται αντιγόνα. Με το εν λόγω τεστ, μπορεί επίσης να προσδιοριστεί αν ένα άτομο έχει γρίπη Α ή Β.

Για το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιείται μια μπατονέτα, η οποία εισάγεται στο ρουθούνι, από το οποίο λαμβάνεται ρινικό δείγμα. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παρόμοια με αυτήν των τεστ αντιγόνου COVID-19. Τα RIDT δίνουν αποτελέσματα μέσα σε 10 – 15 λεπτά, αλλά τα αποτελέσματα δεν τόσο ακριβή, όσο με άλλα τεστ γρίπης. (Εποχική γρίπη: Προβλέπεται έξαρση της γρίπης και συνιστάται ο εμβολιασμός)

2. Δοκιμές Ταχείας Μοριακής Ανάλυσης

Σύμφωνα με τον Kevin Ban, MD, επικεφαλής ιατρός της Walgreens, οι γρήγορες μοριακές αναλύσεις είναι ένας άλλος τύπος τεστ γρίπης, που μπορούν να ανιχνεύσουν το γενετικό υλικό του ιού της γρίπης. Παρόλο που και αυτές οι εξετάσεις δίνουν αποτελέσματα μέσα σε 15-20 λεπτά, είναι πιο ακριβείς από τις εξετάσεις RIDT. Σύμφωνα με το CDC, οι γρήγορες μοριακές αναλύσεις μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό της γρίπης στην ανώτερη αναπνευστική οδό με υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια που κυμαίνεται στο 90 – 95%.

Όπως εξήγησε ο Ban, οι δοκιμές ταχείας μοριακής ανάλυσης απαιτούν επίσης ένα υγρό δείγμα, είτε από τη μύτη, είτε από το λαιμό, το οποίο συνήθως συλλέγεται με μια μπατονέτα. (Γρίπη: Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο βαριά και κάποιοι πιο ήπια;)

3. Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις

Εκτός από τα RIDT και τις γρήγορες μοριακές αναλύσεις, ο Ban υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές τεστ γρίπης, όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) και τα τεστ ιικής καλλιέργειας, που είναι πιο ακριβείς. Τα συγκεκριμένα τεστ πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα περιβάλλοντα, όπως νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια.

Όπως και οι άλλες επιλογές, αυτές οι εξετάσεις απαιτούν τη συλλογή δείγματος με μια μπατονέτα, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. (Φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Τι λειτουργεί και τι όχι)

Ποια άτομα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ γρίπης;

Σύμφωνα με το Hijano, τα τεστ γρίπης συνιστώνται μόνο σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως πυρετός, πονόλαιμος, βήχας και φτέρνισμα. Η επιβεβαίωση της γρίπης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να χορηγήσουν τη σωστή θεραπεία. (Εποχιακή γρίπη: Πώς να προστατευτείτε; Πότε πρέπει να εμβολιαστείτε;)

Όπως εξήγησε ο Schrank, τα τεστ γρίπης συνιστώνται κυρίως στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές της γρίπης, όπως:

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Flu Tests: Who Should Test and When? https://www.verywellhealth.com/flu-tests-when-to-get-tested-6951436

CDC’s Influenza SARS-CoV-2 Multiplex Assay https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/multiplex.html

Walgreens Now Offering Flu and COVID-19 Testing in a Single Visit at Over 5,000 Locations https://news.walgreens.com/press-center/news/walgreens-now-offering-flu-and-covid-19-testing-in-single-visit-at-over-5000-locations.htm.

Overview of Influenza Testing Methods https://www.cdc.gov/flu/professionals/diagnosis/overview-testing-methods.htm

Diagnosing Flu https://www.cdc.gov/flu/symptoms/testing.htm

Flu Symptoms & Diagnosis https://www.cdc.gov/flu/symptoms/index.html

Weekly U.S. Influenza Surveillance Report https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm

Similarities and Differences between Flu and COVID-19​ https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm