Εγκυμοσύνη

Τεστ προεκλαμψίας έγκαιρης ανίχνευσης: Εντοπίζει τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια σε εγκύους

Ένα νέο τεστ που δημιούργησαν οι επιστήμονες, μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώιμα σημάδια της προεκλαμψίας, μιας σοβαρής και μερικές φορές θανατηφόρας κατάστασης, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο τεστ θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για πολλές γυναίκες, νοουμένου ότι η προεκλαμψία διαγιγνώσκεται συνήθως αργά και όπως είπαμε πιο πάνω είναι επικίνδυνη. (Εγκυμοσύνη: ο έλεγχος της πίεσης του αίματος στο σπίτι να μειώσει την πιθανότητα προεκλαμψίας)

Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο τεστ εγκριθεί, θα αποτελεί το πρώτο τεστ που θα μπορεί να προβλέψει από νωρίς στην εγκυμοσύνη την μελλοντική εμφάνιση προεκλαμψίας, δίνοντας στους γιατρούς χρόνο για να μειώσουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί στις εγκύους. (Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Πώς λειτουργεί το τεστ προεκλαμψίας έγκαιρης ανίχνευσης;

Το τεστ προεκλαμψίας είναι ουσιαστικά μια εξέταση αίματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Στάνφορντ, το οποίο εξετάζει το RNA χωρίς κύτταρα (cfRNA) μιας γυναίκας, για την παρουσία 18 γονιδίων. Όσο περισσότερα γονίδια υπάρχουν στα αποτελέσματα της εξέτασης, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος προεκλαμψίας. (Αυτές είναι οι 5 πιο συχνές γενετικές ανωμαλίες)

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, τα επίπεδα του cfRNA αλλάζουν με προβλέψιμους τρόπους, δίνοντας πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου. Με την εξέταση των επιπέδων του cfRNA στο αίμα των γυναικών, οι ερευνητές μπορούν να αναζητήσουν δείκτες κινδύνου της προεκλαμψίας.

Σύμφωνα με τον Jonathan Cherry, ανώτερο διευθυντή ερευνητικών προγραμμάτων στο March of Dimes (ένας οργανισμός που υποστηρίζει την υπεράσπιση, τη χρηματοδότηση και την έρευνα γύρω από υγιείς εγκυμοσύνες), όταν μια γυναίκα παθαίνει προεκλαμψία, εμφανίζει προβλήματα στον εγκέφαλο, το συκώτι, τον πλακούντα και το έμβρυο. «Η εξέταση του cfRNA, είναι ένας τρόπος που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν περαιτέρω το τι συμβαίνει στα πολλαπλά συστήματα του σώματος μέσω απομόνωσης του RNA».

Γιατί το τεστ προεκλαμψίας είναι σημαντικό;

Αν και οι περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία γεννούν υγιή μωρά, η πάθηση εμπίπτει στην κατηγορία των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης (HDP), που είναι οι κύριες αιτίες θανάτου ανάμεσα στις εγκύους. (Οι επιπλοκές στην πρώτη εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης)

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, τρεις στους πέντε μητρικούς θανάτους στις ΗΠΑ συνδέονται με καθυστερημένη διάγνωση προεκλαμψίας και θα μπορούσαν να προληφθούν. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση του τεστ προεκλαμψίας στην τυπική φροντίδα της εγκυμοσύνης, είναι πολύ σημαντική, διότι θα μπορούσε να αποτρέψει αυτούς τους θανάτους και να προστατεύσει τόσο τις έγκυες γυναίκες, όσο και τα μωρά τους. (Σύνδρομο HELLP: Τι είναι και πόσο σοβαρό είναι για την εγκυμοσύνη;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο προεκλαμψίας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαμηλή δόση ασπιρίνης, η καλή διατροφή και η άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Ο συχνός έλεγχος και η κατανόηση των συμπτωμάτων της προεκλαμψίας, αποτελούν επίσης πολύ σημαντικό μέρος της πρόληψης της προεκλαμψίας, σύμφωνα με τον Zsakeba Henderson, MD, ανώτερο αντιπρόεδρο και αναπληρωτή επικεφαλής ιατρικής και υγείας στο March of Dimes.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της προεκλαμψίας;

Τα προειδοποιητικά σημάδια της προεκλαμψίας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι:

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A Blood Test Could Predict Early Preeclampsia Warning Signs, Study Says https://www.verywellhealth.com/preeclampsia-blood-test-5323536

Aspirin Use to Prevent Preeclampsia and Related Morbidity and Mortality Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2784500

Following a Mediterranean-style diet during pregnancy may reduce the risk of preeclampsia https://newsroom.heart.org/news/following-a-mediterranean-style-diet-during-pregnancy-may-reduce-the-risk-of-preeclampsia

Preeclampsia and Racial and Ethnic Disparities https://www.preeclampsia.org/public/frontend/assets/img/gallery/D0900705.pdf

Investigating Pregnancy and Its Complications Using Circulating Cell-Free RNA in Women's Blood During Gestation https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.605219/full

PREECLAMPSIA https://www.marchofdimes.org/complications/preeclampsia.aspx

High Blood Pressure https://www.cdc.gov/bloodpressure/pregnancy.htm

Early prediction of preeclampsia in pregnancy with cell-free RNA https://www.nature.com/articles/s41586-022-04410-z