Πρόληψη και θεραπεία

Τετραδύναμο Εμβόλιο Γρίπης φέτος: Είναι χειρότερες οι παρενέργειές του;

Με την πιθανότητα έξαρσης της γρίπης και ενός νέου κύματος COVID-19 κατά τους χειμερινούς μήνες να είναι πολύ μεγάλη, ο εμβολιασμός και για τις δύο ασθένειες κρίνεται πολύ σημαντικός. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που ήδη έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη, έχουν αναφέρει ότι φέτος ένιωσαν πιο έντονες παρενέργειες, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παρενέργειες του εμβολίου της γρίπης είναι χειρότερες φέτος;

Η Jennifer Kaufman, MD, παιδίατρος στο Stanford Children’s Health, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει προσωπικά παράπονα ότι το φετινό εμβόλιο της γρίπης προκαλεί περισσότερες παρενέργειες από τα προηγούμενα χρόνια.

«Έχουν αναφερθεί τα συνήθη συμπτώματα, όπως ο ήπιος πυρετός και οι μυϊκοί πόνοι στο σώμα, για δύο τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό», ανέφερε η Kaufman επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα ενός εμβολίου δεν είναι τα ίδια σε όλους τους ανθρώπους. «Δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να προβλέψουμε ποιος θα εμφανίσει και ποιος όχι αυτές ή άλλες παρενέργειες».

Ποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο φέτος;

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων και σχετικών βιολογικών προϊόντων (VRBPAC) που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε ένα τετραδύναμο εμβόλιο για την περίοδο της γρίπης 2021-2022, το οποίο προστατεύει από τέσσερα διαφορετικά στελέχη γρίπης—δύο γρίπης Α και δύο γρίπης Β.

Μια τρισθενής έκδοση του εμβολίου – η οποία περιείχε τρία στελέχη γρίπης αντί για τέσσερα – είχε εγκριθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σύμφωνα με την Kaufman, το τετραδύναμο εμβόλιο που εγκρίθηκε φέτος,  δεν προκαλεί περισσότερες παρενέργειες από την τρισθενή έκδοση και το πιο σημαντικό, δεν προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.

Εμβόλια γρίπης Vs COVID-19

Από τότε που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια για την COVID-19, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, με μερικούς από αυτούς να αναφέρουν παρενέργειες που τους ανάγκασαν να μείνουν στο κρεβάτι για μια δυο μέρες.

Παρόλο που το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν προστατεύει από τη γρίπη (ούτε το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει από την COVID-19), οι παρενέργειες που προκαλούν είναι παρόμοιες. Η κόπωση, ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ο πυρετός και οι πόνοι στο σώμα είναι παρενέργειες που παρατηρούνται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ασφαλές να ληφθούν και τα δυο εμβόλια ταυτόχρονα.

Αναμένεται έξαρση της γρίπης φέτος τον χειμώνα;

Τα lockdown και τα μέτρα προστασίας κατά της νόσου COVID-19 ήταν αποτελεσματικά και κατά της γρίπης, με ελάχιστους ανθρώπους να νοσούν πέρυσι τον χειμώνα.

Φέτος όμως, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι τα κρούσματα γρίπης θα είναι πολύ περισσότερα. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς για δύο σχεδόν χρόνια κάποιοι άνθρωποι δεν νόσησαν, την ίδια ώρα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Ως εκ τούτου τα αντισώματα στο σώμα τους είναι μειωμένα και ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά, εάν δεν εμβολιαστούν, μεγαλύτερος. (Μάθε γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο τον χειμώνα).

Παράλληλα, σύμφωνα με την Kaufman, «οι ειδικοί ανησυχούν ότι φέτος η γρίπη θα είναι χειρότερη, όμως κάνεις δεν ξέρει πραγματικά αν θα υπάρξουν αυξημένες επιπλοκές στους ασθενείς που θα τύχει να νοσήσουν ταυτόχρονα με γρίπη και COVID-19. Αυτό από μόνο του υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού και για τις δύο ασθένειες».