Ωτορινολαρυγγολογικά

Θα επανέλθει η όσφρηση και η γεύση μου μετά από Covid;

Συνεχίζουμε και υπάρχουμε μέσα σε μία νοσηρή κατάσταση,  τα κρούσματα όλο και ανεβαίνουν, εμβολιασμοί δεν γίνονται με τόσο γοργούς ρυθμούς, όσο η επιστημονική κοινότητα θα ήλπιζε. Καθημερινά, βρίσκουμε νέα δεδομένα που σχετίζονται με τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της νόσησης από τον ιό του SARS-CoV-2.

Δύο είναι όμως τα πιο επιβεβαιωμένα και χαρακτηριστικά συμπτώματα: η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης

Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού που νοσεί, έχει παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, άρα μιλάμε, χονδρικά, για πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, που κάποια μερίδα αυτών θα το έχουν και σαν μόνιμο “κουσούρι”. Ευτυχώς βέβαια, στατιστικά φαίνεται οι περισσότεροι -πάνω από το 80%- να ανακτούν τις δυνάμεις τους και τις αισθήσεις τους. 

Τι οδηγεί στην απώλεια όσφρησης και γεύσης;

Ακόμα γίνονται πολλές έρευνες γύρω από αυτό το ζήτημα, ωστόσο η Ισπανική Εταιρία Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Λαιμού (Sociedad Española de Otorringología y Cirugía de Cabeza y Cuello), έπειτα από μία συστηματική έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει μία συγγένεια του ιού προς τα νευρικά κύτταρα. Δηλαδή, ότι ο ιος κατά κάποιο τρόπο προσκολλάται στα νευρικά κύτταρα και αυτό κατ’ επέκταση επηρεάζει και τις υπόλοιπες λειτουργίες, εκ των οποίων είναι και οι εξεταζόμενες. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε από ομάδα Ισπανών ερευνητών, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως οι κυριότερες αιτίες του φαινομένου απώλειας όσφρησης είναι η ρινική φλεγμονή που προκαλείται και η εμφάνιση οιδήματος που οδηγεί σε απόφραξη της ροής του αέρα και η φλεγμονή του οσφρητικού βλεννογόνου που οδηγεί σε νευροεκφυλισμό του οσφρητικού νευροεπιθηλίου. 

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικές αυτές οι παρενέργειες της νόσου;

Η όσφρηση και η γεύση ανήκουν στο χημικό αισθητήριο σύστημα. Αποτελεί μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση ουσιών που μεταβιβάζουν με τη σειρά τους μηνύματα στον εγκέφαλο που τελικά είναι αυτά που μας κάνουν να μπορούμε να μυρίσουμε ή να γευτούμε κάτι. Είναι θεωρώ εύκολα κατανοητό, ότι η έλλειψη αισθήσεων και ειδικότερα δύο εκ των βασικότερων, όπως αυτές που αναλύουμε, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινή απόλαυση, παραδείγματος χάρη ενός νόστιμου φαγητού ή ενός εκλεκτού αρώματος. Εκτός αυτού όμως, ένας άνθρωπος με ελαττωματική λειτουργία των αισθητήρων, στερείται από το βασικότερο προειδοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα η όσφρηση κάτι καμένου μπορεί να μας προστατεύσει από κάποια φωτιά ή η περίεργη μυρωδιά μπορεί να δείξει ότι υπάρχουν χαλασμένα τρόφιμα. Επίσης υπάρχουν πολλές έρευνες που συνδέουν την έλλειψη όσφρησης και γεύσης με την εμφάνιση κατάθλιψης όπως και άλλων παθήσεων όπως: 

Μετά από πόσο καιρό ανακτώνται οι αισθήσεις;

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πλειοψηφία των ασθενών post-covid, ανακτούν την όσφρηση και τη γεύση περίπου μετά από έξι μήνες ή και περισσότερο. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί πως σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “ American Journal of Otolaryngology” , άτομα που είχαν αναπνευστικά προβλήματα -ιδιαίτερα δύσπνοια-  ή κάποιου είδους χτύπημα στο κεφάλι προ covid ανέκτησαν με μεγαλύτερη δυσκολία την όσφρησή τους. Ενώ αντίθετα όσοι είχαν πρόβλημα ρινικής συμφόρησης προ Covid την ανέκτησαν ταχύτερα. Επίσης, φαίνεται να ανακτούν τις αισθήσεις συντομότερα τα άτομα μικρότερης ηλικίας. 

Υπάρχει θεραπεία για την καταπολέμηση της απώλειας γεύσης και όσφρησης;

Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια επιστημονικά εμπεριστατωμένη θεραπεία.  Φαίνεται ότι όσα φάρμακα για την ρινική κοιλότητα και να συστήσουν οι γιατροί για να βελτιώσουν έστω και λίγο την κατάσταση είναι μάταιη. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες προτείνουν στους ασθενείς να “γυμνάζουν” την όσφρησή τους, να βάζουν τον εαυτό τους στη διαδικασία να προσπαθούν να μυρίσουν έντονες μυρωδιές όπως είναι το λεμόνι, ο ευκάλυπτος, το τριαντάφυλλο τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως. 

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pérdida del sentido del olfato durante la pandemia COVID-19 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7290212/

Pérdida parcial de olfato y del gusto indican una buena evolución de la covid-19 https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/comunicacion/noticias/perdida-parcial-olfato-del-gusto-indican-buena-evolucion-covid-19

Predictors of smell recovery in a nationwide prospective cohort of patients with COVID-19 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196070921003409

Olfactory Dysfunction: A Highly Prevalent Symptom of COVID-19 With Public Health Significance https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32366160/