Πρόληψη και θεραπεία

Θα ληφθούν μέτρα καταστολής της COVID-19 πρωτού εμφανιστούν πιο θανατηφόρες μεταλλάξεις

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει εξαπλωθεί πλέον σε 132 χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την ανάγκη άμεσης δράσης, πριν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί μια προειδοποίηση του ιού. Έχουν εμφανιστεί ήδη τέσσερις παραλλαγές, και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 80% τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Τονίζεται παρόλα αυτά ότι τα γνωστά σε όλους μας μέτρα, συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό.

Ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Michael Ryan σε συνέντευξη Τύπου είπε «Ο ιός έγινε πιο σωστός, ο ιός έγινε ταχύτερος. Το σχέδιο παιχνιδιού εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε και να εκτελέσουμε το σχέδιο παιχνιδιού μας πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο αποτελεσματικά από ό, τι είχαμε κάνει ποτέ πριν.»

Πώς εξελίσσετα ο εμβολιασμός παγκοσμίως;

Εδώ τίθεται το βασικό πρόβλημα της ανισότητας διαμοιρασμού του εμβολίου, γεγονός που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «ηθική αγανάκτηση». Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έχουν πλέον χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση AFP. Ενώ σε χώρες με υψηλά εισοδήματα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν χορηγηθεί 98 δόσεις ανά 100 άτομα, αυτός ο αριθμός αλλάζει στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Συγκεκριμένα, χορηγούνται 1,6 δόσεις ανά 100 άτομα.

Ο Bruce Aylward, επικεφαλής του Σχεδίου Covax του ΠΟΥ, ένα σχέδιο που στοχεύει να φέρει εμβόλια τα οποία θα χρηματοδοτούνται από δωρητές σε φτωχότερες χώρες, τόνισε ότι αν οι τέσσερις δισεκατομμύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί εξίσου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, θα μπορούσαμε να έχουμε παράσχει δύο δόσεις για όλους,  με τον υψηλότερη πιθανότητα σοβαρών συνεπειών αν καταλήγαμε σε ένα στέλεχος όπως το Δέλτα. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα τα κράτη αυτά μπροστά στην απειλή του Δέλτα στελέχους, θα πληρώσουν μια πολύ διαφορετική τιμή ως αποτέλεσμα».

Τι οραματίζεται ο ΠΟΥ για το σχέδιο εμβολιασμού;

Ο ΠΟΥ επιδιώκει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 10 % του πληθυσμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το λιγότερο το 40% μέχρι το τέλος του 2021, και το 70 % έως τα μέσα του 2022.

Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι απέχουμε πολύ από αυτό σύμφωνα με τον επικεφαλή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Επεσήμανε ότι  λίγο περισσότερο από τα μισά από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο έχουν εμβολιάσει το 40%. Τέλος, μόνο τρεις χώρες έχουν εμβολιάσει το 70%.

Ακόμη, υπάρχουν τρία κράτη το Μπουρούντι, η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα που είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», είπε ο Ryan. «Η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ψεκάζουμε ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο και εργαζόμαστε ενάντια στον εαυτό μας».

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

WHO Urges Action to Suppress COVID before Deadlier Variants Emerge. https://medicalxpress.com/news/2021-07-urges-action-suppress-covid-deadlier.html