Διατροφή

Θέλεις να μειώσεις το αλεύρι σιταριού; Μάθε όλες τις εναλλακτικές

Θέλετε να μειώσετε το αλεύρι σιταριού στη διατροφή σας; Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν και σε ποιες συνταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

1. Αλεύρι ρυζιού (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι ρυζιού είναι μια καλή επιλογή για πίτες, κέικ και μπισκότα, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιείτε λίγο λιγότερο σε σχέση με το αλεύρι σιταριού που αναγράφεται στις συνταγές. Στην αγορά πωλείται λευκό και καστανό αλεύρι ρυζιού, αλλά το καστανό αλεύρι έχει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση και πιο εύθραυστη υφή.

2. Αλεύρι ταπιόκας (χωρίς γλουτένη)

Το συγκεκριμένο αλεύρι είναι φτιαγμένο από μια αποξηραμένη ρίζα που ονομάζεται cassava ή manioc (μανιόκα). Το αλεύρι ταπιόκας κάνει τις σούπες πιο βελούδινες. Χρησιμοποιείται στις ίδιες ποσότητες με το αλεύρι σιταριού, όπως αναγράφονται στις διάφορες συνταγές και αποτελεί μια πιο τραγανή εναλλακτική λύση για το τηγανισμένο ψάρι και το κοτόπουλο.

3. Αλεύρι πατάτας (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι πατάτας είναι πλούσιο σε κάλιο. Χρησιμοποιείται στις σάλτσες για να τις κάνει πιο βελούδινες και σε διάφορα παγωμένα επιδόρπια. Ένα φλιτζάνι αλεύρι πατάτας περιέχει 1.600 χιλιοστόγραμμα κάλιο, περίπου το μισό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Σημειώνεται ότι δεν αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ψημένα προϊόντα, ωστόσο μπορείτε να το ανακατέψετε με άλλα είδη αλευριού, εάν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, για να φτιάξετε ψωμί.

4. Αλεύρι φαγόπυρου (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι φαγόπυρου είναι μια καλή επιλογή για τηγανίτες. Παρά το όνομα του, δεν έχει καμία σχέση με το σιτάρι. Πρόκειται για ένα αλεύρι πλούσιο σε βιταμίνες Β, ίνες, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά.

5. Αλεύρι Αμάρανθου (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι Αμάρανθου μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το αλεύρι σιταριού σε διάφορες συνταγές. Συγκεκριμένα, μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και στο 25% το αλεύρι σιταριού σε μια συνταγή και να συνδυαστεί με άλλα είδη αλευριού της επιλογής σας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, έχει μια γλυκιά, πιπεράτη γεύση και λειτουργεί πολύ καλά σε πιο σκούρα ψημένα προϊόντα, όπως τα brownies.

6. Αλεύρι καλαμποκιού (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι καλαμποκιού δεν μπορεί να αντικαταστήσει τέλεια το αλεύρι σιταριού στις συνταγές, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με διάφορους άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε muffins και τηγανίτες.

7. Αλεύρι ρεβιθιού (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι ρεβιθιού χρησιμοποιείται πιο συχνά σε ινδικά πιάτα. Περιέχει αρκετές πρωτεΐνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλους τύπους αλευριού για αρτοσκευάσματα.

8. Αλεύρι βρώμης (χωρίς γλουτένη)

Το συγκεκριμένο αλεύρι είναι πυκνό, με γεύση καρυδιού και είναι τέλειο σε επιδόρπια και muffins. Το αλεύρι βρώμης ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και μειώνει την  χοληστερίνη. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για συνταγές που δεν θέλετε να φουσκώσουν, όπως για παράδειγμα στις γλυκιές επικαλύψεις για φρούτα.

9. Αλεύρι καρύδας (χωρίς γλουτένη)

Το αλεύρι καρύδας έχει ιδιαίτερη γεύση, ελάχιστους υδατάνθρακες, πολλές φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνη ανά ¼ του φλιτζανιού και 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα σε οποιαδήποτε συνταγή και να το συνδυάσετε με άλλα είδη αλευριού.

10. Αλεύρι αμυγδάλου (χωρίς γλουτένη)

Οι Ιταλοί μάγειρες χρησιμοποιούν συχνά αυτό το αλεύρι για την παρασκευή παραδοσιακών μπισκότων, κέικ και άλλων αρτοσκευασμάτων. Σημειώνεται ότι το αλεύρι αμυγδάλου μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι, απλά αλέθοντας αμύγδαλα. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14 γραμμάρια ακόρεστου λίπους και 3,5 γραμμάρια ινών. Μπορείτε, μάλιστα, να το χρησιμοποιήσετε και σε αλμυρά πιάτα.

11. Αλεύρι σίκαλης

Μισό φλιτζάνι αλεύρι σκούρας σίκαλης ολικής αλέσεως, γνωστό ως pumpernickel, περιέχει 8 γραμμάρια ινών και λιγότερη γλουτένη σε σχέση με το αλεύρι σιταριού. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει αλεύρι σίκαλης χωρίς γλουτένη, αλλά μπορείτε να το ελαφρύνετε αναμειγνύοντας το με άλλου είδους αλεύρι υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

12. Αλεύρι από ολοκλήρους κόκκους σιταριού (Spelt)

Το αλεύρι από ολοκλήρους κόκκους σιταριού δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού από αυτό το αλεύρι, περιέχει 4 γραμμάρια ινών και 1,5 γραμμάρια σίδηρο και είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο για ψημένα φαγητά.

+ 14 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Food and Recipes: Guide to Non-Wheat Flours https://www.medicinenet.com/food_recipes_guide_to_non-wheat_flours/article.htm

Tablespoon Conversions https://www.tablespoon.com/posts/tablespoon-conversions

The Nordic diet: Healthy eating with an eco-friendly bent https://www.health.harvard.edu/blog/the-nordic-diet-healthy-fare-with-an-eco-friendly-bent-201511198673

Fruit Crisp https://eatfresh.org/recipe/desserts-baked-goods/fruit-crisp#.XigNfmgzZPY

Whole Grain Recipes https://www.pinterest.com/oldways/whole-grain-recipes/

Classic Savory Indian Chickpea Flour Pancakes https://www.godairyfree.org/recipes/indian-chickpea-flour-pancakes

INTRO TO GLUTEN-FREE FLOURS https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/baking/intro-to-flour/

Palmer Amaranth Identification https://crops.extension.iastate.edu/palmer-amaranth-identification

Potassium https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/

Non-Wheat Flours for Gluten-Free Cooking https://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/non-wheat-flours-gluten-free-cooking

Gluten-free? Try these delicious alternatives to wheat flour https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-try-these-delicious-alternatives-to-wheat-flour/art-20269952

Plant of the Week: Cassava https://www.uaex.edu/yard-garden/resource-library/plant-week/cassava-10-12-07.aspx

Food and Recipes: Guide to Non-Wheat Flours https://www.emedicinehealth.com/recipes_food_guide_to_non-wheat_flours/article_em.htm

Guide to Non-Wheat Flours https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-nonwheat-flours-overview